Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата ще пледира за "задържане под стража"

Има обвиняем за убийството във Видин, не е с криминални прояви

Снимка: Радио ВИДИН

Сигналът е подаден от човек, който е бил в самото заведение, съобщи директорът на ОД на МВР- Видин старши комисар Петър Коцин:

"На 19 януари 2020 година, около 7 часа и 20 минути сутринта, в Областна дирекция на МВР- Видин е подаден сигнал на телефон 112 за възникнал скандал в заведение в центъра на града. При пристигане на място, колегите от патрула почти едновременно пристигат с линейката на спешната помощ и е установено, че мъж е наранен. Наложило се незабавно да бъде транспортиран до болница. По пътя за болницата почива в линейката. След доклад от дежурната част е сформиран екип- дежурна група, която посещава местопроизшествието, уведомен е окръжният прокурор на град Видин и под ръководството на Окръжна прокуратура са започнали следствените действия по разследване на въпросното деяние. 

Установено е, че компанията, която е била там, е от 4-5 човека. С изключение на един са установени всичките и е започнала незабавна работа с тях. Лицето, което не е било намерено към момента, във вчерашния ден около 15 часа дойде доброволно в присъствието на адвокат. Работи се активно по всички версии, ще бъде направено всеобхватно разследване, за да може да бъде доказана обективната истина за това, което се е случило във въпросната сутрин."

Образувано е досъдебно производство за убийството, каза окръжният прокурор Ваня Ненкова:

"Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по член 115 от Наказателния кодекс - убийство, за което законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 10 до 20 години. Извършени са до момента множество процесуално- следствени действия, оглед на местопроизшествия, претърсвания, изземвания, разпит на свидетели, назначени са няколко експертизи. Заключението по съдебно медицинската експертиза към момента е изготвено. Към момента вече имаме обвиняемо лице за извършено престъпление по 115 от Наказателния кодекс. Същото ще бъде задържано от Окръжна прокуратура- Видин за 72 часа и в този срок ще бъде направено искане до Окръжен съд- Видин за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Като инициали след брифинга ще ви бъдат предоставени. Нямаме данни и двамата да са криминално проявени- извършителят и жертвата, с чисто съдебно минало са. Като мотив все още се работи в тази насока, все пак разследването е в самата си начална фаза. Работата по случая продължава за изясняване в пълнота на фактическата обстановка."

Обвиняемият е отказал да дава обяснения по случая. Оръжието, с което е произведен изстрелът, е газов пистолет, собственост на обвиняемото лице, законно притежаван и регистриран по надлежния ред. Към момента друг задържан по това дело няма. Обвиняемият е на 48 години. Мотивите тепърва ще бъдат установени в хода на разследването. По назначените експертизи все още не са изготвени заключенията. Окръжният прокурор Ваня Ненкова обясни, че към момента не е в интерес на разследването да изнесе факти около това как се е стигнало до стрелбата.  


Изяснено е чия собственост е заведението, но подробности ще бъдат предоставени на по-късен етап, той като разследването е в самото начало, каза старши комисар Петър Коцин. Досега в полицията са постъпвали сигнали за продажба на наркотици в заведението, но към момента не са потвърдени и не са установявани в самото заведение лица, които да употребяват или да разпространяват наркотици. При посещение от органите на МВР не е установено заведението да работи в нерегламентираното му работно време, а в разрешеното, което е сутрин от 4.00 часа до 7,30-8.00 часа. Сигнали е имало за скандали, но при пристигане на патрула не са констатирани такива. В заведението не е имало охрана, в хода на разследването е било установено, че камерите вътре не работят.

През годините е имало и преписки от живущи близо до заведението, допълни прокурор Ваня Ненкова. Над нощния клуб живее Димитър Стоянов:

"Към 7 и половина ми се обади съседката. Отидох на терасата, погледнах - полицейски коли много, полицаи, обаче информация никаква. Не съм чул изстрела. Жалко е. Клубът е от 25 години. В края на 1995 година дойдоха при нас да ни питат съгласни ли сме тук да се отвори нощен бар. Отказахме категорично. По закон трябва да имат нашето съгласие, защото ние сме непосредствени съседи на клуба. Намериха начин, узакониха го. Като нощно заведение имаме големи проблеми. От 25 години воюваме да спре работата на този клуб. Проблемите са големия шум, музиката. Сега работи само петък вечерта и събота вечерта. Сутрин започват от 3-4 часа и продължават докога има клиенти."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
Снимката е илюстративна

Във Враца дават под наем открития басейн

Местната управа във Враца ще даде под наем открития плувен басейн , който се намира в спортен комплекс „Христо Ботев“. Предложението за това беше одобрено с внушително мнозинство от 31 от присъстващите 33-има съветници на последното заседание на местния парламент, като само двама се въздържаха. Управителят на общинското предприятие..

публикувано на 28.03.24 в 13:00

Празник на лучника ще се проведе в Горно Пещене

Празник на лучника организират на 31 март във врачанското село Горно Пещене. Домакини на събитието са кметството в селото и НЧ "Селска пробуда", каза за радио Видин Альоша Миладинов , секретар на читалището. "Това е един празник, който мислим да се превърне в традиция за селото. Навсякъде правят най-различни работи, но никой не е споменал за..

публикувано на 28.03.24 в 12:48

С близо 50 души са се увеличили хората с увреждания в община Кула за година

Общинската организация на Съюза на инвалидите в Кула проведе отчетно събрание. Хората с група инвалидност в общината са се увеличили от 484 души на 531 за една година, съобщи  Иванка Костова , председател на организацията. "Северозападният район на България е на първо място по уязвимост по отношение на демографските проблеми,..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Димово

За днес е насрочено редовно заседание на Общинския съвет в  Димово . Да бъде дадено съгласие на общинската администрация да кандидатства за финансиране от Фонд "Социална закрила за закупуване на неупотребяван пътнически автомобил" е едно от предложенията, които съветниците ще разгледат. Дневният ред включва още приемане на дългосрочна общинска програма..

публикувано на 28.03.24 в 11:54

Оставиха в ареста четирима врачани, обвинени в побой

Троен състав на Окръжен съд – Враца остави за постоянно в ареста четирима души от Враца след побой в центъра на града на 9 март. Така на практика окръжните магистрати потвърдиха определението на колегите си от Районния съд спрямо четиримата обвиняеми, на които е приложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Врачанският окръжен..

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Засадиха 200 дръвчета в памет на Кръстьо Пишурка в община Лом

Общо 200 паркови дръвчета бяха засадени в Лом и региона. Инициативата е на фондация “1300 години България” и е по повод 200-годишнината от рождението на големия възрожденец Кръстьо Пишурка. В организацията по засаждането на фиданките се включиха представители на Общинския ученически клуб "Екология и опазване на околната среда", с ръководител..

публикувано на 28.03.24 в 09:59