Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

До 20 години затвор за убиеца от Видин, предстоят законодателни промени за по-тежки наказания на непълнолетни

Снимка: БГНЕС

Има обвиняем за убийството във Видин в неделя сутринта. Това стана ясно на пресконференция на полицията и прокуратурата. Сигналът е подаден от човек, който е бил в заведението, съобщи директорът на ОД на МВР- Видин старши комисар Петър Коцин. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по член 115 от НПК- убийство, за което законът предвижда наказание "Лишаване от свобода" от 10 до 20 години. Това обяви окръжният прокурор Ваня Ненкова.

Обвиняемият е отказал да дава обяснения по случая. Оръжието, с което е произведен изстрелът, е газов пистолет, собственост на обвиняемото лице, законно притежаван и регистриран по надлежния ред. Към момента друг задържан по това дело няма. Обвиняемият е на 48 години. Мотивите тепърва ще бъдат установени в хода на разследването. По назначените експертизи все още не са изготвени заключенията. Окръжният прокурор Ваня Ненкова обясни, че към момента не е в интерес на разследването да изнесе факти около това, как се е стигнало до стрелбата.

Изяснено е чия собственост е заведението, но подробности ще бъдат предоставени на по- късен етап, тъй като разследването е в самото начало, каза старши комисар Петър Коцин. Досега в полицията са постъпвали сигнали за продажба на наркотици в него, но към момента не са потвърдени и не са установявани в самото заведение лица, които да употребяват или да разпространяват дрогата.

При посещение от органите на МВР не е установено заведението да работи в нерегламентираното му работно време, а в разрешеното, което е сутрин от 4.00 часа до 7,30-8.00 часа. Сигналите са били за скандали, но при пристигане на патрула не са констатирани такива. В заведението не е имало охрана, в хода на разследването е било установено, че камерите вътре не работят.

През годините е имало и преписки от живущи близо до заведението, допълни прокурор Ваня Ненкова.

Това не е единственото убийство в Северозапада от началото на годината.

Партия ГЕРБ ще внесе законодателни промени за по-тежки наказания на непълнолетни, извършили тежки престъпления. Повод за тези мерки бе жестокото убийство на 18-годишната ученичка от село Галиче, Андреа Руменова. А решението бе обявено вчера след среща на премиера Бойко Борисов и главния прокурор с Асен Руменов, баща на убитото момиче.
Успоредно с това главният прокурор Иван Гешев съобщи, че започва анализ на всички лица, които са с 2 или повече висящи дела. Щe ce cлeди пo-eфeктивнo и за нaрушaвaнe нa пo-лeкитe мeрки зa нeoтклoнeниe.

"Премиерът и главният прокурор обещаха да направят всичко възможно да се прекъсне тази престъпност , която се случва в момента. Това вече не може и не бива да продължава...", каза по време на брифинг след срещата бащата на убитото момиче, Асен Руменов.

Обвиненият за убийството 17-годишен Аксел Олегов има две по-ранни присъди - пробация за хулиганство, след като жестоко е пребил местен скитник и условна присъда за лека телесна повреда по хулигански подбуди на полицай от Бяла Слатина.

"Той имаше и предишни агресивни прояви", обясни за Радио Видин Мариана Терзийска от кметството в селото, при която е идвал за подпис заради наложена пробация обвиненият за убийството:

"Той идваше при мен на пробация. В селото се знаеше, че е агресивен и опасен, но никой не е очаквал, че ще стигне до убийство. Аз дори не съм предполагала, че ще се реши на това, а съм имала контакти с него. Два пъти идваше да се подписва при мен, а пробацията беше свързана с побоища на беззащитни хора. Ние го отдавахме на това, че са младежи, но явно при него има и нещо друго. Сега очакваме с нетърпение да се вземе някакво решение, защото знаете настроенията не само в Галиче, но и в цяла България по случая. Искаме промяна в закона, защото хора като него не заслужават изобщо да са на свобода. Това е истината. Да не види никога свобода, защото той не я заслужава..."  

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че започва анaлиз на всички лицa, кoитo гeнeрирaт прecтъпнocт в нaceлeните мecтa. Уcилиятa щe ca пo-бързo дa ce cъбирaт дoкaзaтeлcтвa, пo-бързи дa ca прoцecуaлнo-cлeдcтвeни дeйcтвия и по-бързо да се стигне до ефективни наказания.


Вижте още

Адвокатка представя дебютната си стихосбирка във Видин

Адвокат Славяна Младенова от Видинската адвокатска колегия издаде стихосбирка. "Бяла роза" е първата й поетична книга. Тя включва творби, написани преди повече от 20 години. Единственото изключение е стихотворение, което авторката пише преди година, по повод пълнолетието на дъщеря си. Славяна Младенова избра да срещне за първи път поезията и..

обновено на 26.02.20 в 17:59

Да дариш книга на дете

Почти 10 години вече Фондация " Подарете книга " развива доброволческата си дейност, изразена в даряване на книги и внимание за деца в неравностойно положение. Предстои реализирането и на следващата идея - даряване на време .  Фондацията служи като медиатор между децата, настанени в институции, и доброволците, които са готови да дарят..

публикувано на 26.02.20 в 17:21

Колекция от автентични престилки представя в изложба библиотекар от Козлодуй

Библиотекар от народно читалище "Храм-паметник Христо Ботев"- Козлодуй подреди в изложбата личната си колекция от автентични престилки. Румяна Нейкова е събрала изключително ценни модели от почти цяла България. Начало на колекцията й поставят носиите, които получава в наследство от своята баба: "Баба ми почина на почти 100 години. Имаше една ракла,..

публикувано на 26.02.20 в 15:55

Психолог: Забързаното ежедневие ни лишава от нормалното човешко общуване

"Направи услуга на себе си и на другите - забави темпото" . Под това мото преди 13 години в Италия започват да отбелязват 26 февруари като Международен ден на бавните обороти, наричан също Празник на спокойствието . По това време в страната вече се е зародило социалното движение "Бавен живот" , което призовава към умерен начин на живот. За..

публикувано на 26.02.20 в 13:17

Училище "Иван Вазов" в Мездра с посланици в Европейския парламент

21 младши и двама старши посланици на Европейския парламент от СУ "Иван Вазов" - Мездра  участваха в Euroscola Day 2020 в Страсбург. Посещението им е като награда на спечеленото от тях първо място в Програма за училища- посланици за миналата учебна година.  В интернационалния форум се включиха над 500 ученици от 23 страни членки на ЕС. В ролята си на..

публикувано на 25.02.20 в 17:00

Фондация организира инициативата "Стани учител за пример!"

"Заедно можем всичко"  - под този наслов  Фондация "Въздигане" организира инициативата "Стани учител за пример!". Инициативата   е насочена към третокласниците в българските училища, които за първа година започват да изучават българската история - каза  Слави Дяковски, активист към фондация "Въздигане": "Кампанията се случва вече за..

публикувано на 25.02.20 в 16:30

Ученичка от Видин стана посланик за ден

Деветокласничка от видинската математическа гимназия бе участник в третото издание на “Посланик за един ден” , инициатива на британското посолство и Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България. Целта е да се насърчат млади момичета да опознаят дипломацията като професия и е във връзка с 8 март, международния ден на жената...

публикувано на 25.02.20 в 16:20