Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 20 години затвор за убиеца от Видин, предстоят законодателни промени за по-тежки наказания на непълнолетни

Снимка: БГНЕС

Има обвиняем за убийството във Видин в неделя сутринта. Това стана ясно на пресконференция на полицията и прокуратурата. Сигналът е подаден от човек, който е бил в заведението, съобщи директорът на ОД на МВР- Видин старши комисар Петър Коцин. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по член 115 от НПК- убийство, за което законът предвижда наказание "Лишаване от свобода" от 10 до 20 години. Това обяви окръжният прокурор Ваня Ненкова.

Обвиняемият е отказал да дава обяснения по случая. Оръжието, с което е произведен изстрелът, е газов пистолет, собственост на обвиняемото лице, законно притежаван и регистриран по надлежния ред. Към момента друг задържан по това дело няма. Обвиняемият е на 48 години. Мотивите тепърва ще бъдат установени в хода на разследването. По назначените експертизи все още не са изготвени заключенията. Окръжният прокурор Ваня Ненкова обясни, че към момента не е в интерес на разследването да изнесе факти около това, как се е стигнало до стрелбата.

Изяснено е чия собственост е заведението, но подробности ще бъдат предоставени на по- късен етап, тъй като разследването е в самото начало, каза старши комисар Петър Коцин. Досега в полицията са постъпвали сигнали за продажба на наркотици в него, но към момента не са потвърдени и не са установявани в самото заведение лица, които да употребяват или да разпространяват дрогата.

При посещение от органите на МВР не е установено заведението да работи в нерегламентираното му работно време, а в разрешеното, което е сутрин от 4.00 часа до 7,30-8.00 часа. Сигналите са били за скандали, но при пристигане на патрула не са констатирани такива. В заведението не е имало охрана, в хода на разследването е било установено, че камерите вътре не работят.

През годините е имало и преписки от живущи близо до заведението, допълни прокурор Ваня Ненкова.

Това не е единственото убийство в Северозапада от началото на годината.

Партия ГЕРБ ще внесе законодателни промени за по-тежки наказания на непълнолетни, извършили тежки престъпления. Повод за тези мерки бе жестокото убийство на 18-годишната ученичка от село Галиче, Андреа Руменова. А решението бе обявено вчера след среща на премиера Бойко Борисов и главния прокурор с Асен Руменов, баща на убитото момиче.
Успоредно с това главният прокурор Иван Гешев съобщи, че започва анализ на всички лица, които са с 2 или повече висящи дела. Щe ce cлeди пo-eфeктивнo и за нaрушaвaнe нa пo-лeкитe мeрки зa нeoтклoнeниe.

"Премиерът и главният прокурор обещаха да направят всичко възможно да се прекъсне тази престъпност , която се случва в момента. Това вече не може и не бива да продължава...", каза по време на брифинг след срещата бащата на убитото момиче, Асен Руменов.

Обвиненият за убийството 17-годишен Аксел Олегов има две по-ранни присъди - пробация за хулиганство, след като жестоко е пребил местен скитник и условна присъда за лека телесна повреда по хулигански подбуди на полицай от Бяла Слатина.

"Той имаше и предишни агресивни прояви", обясни за Радио Видин Мариана Терзийска от кметството в селото, при която е идвал за подпис заради наложена пробация обвиненият за убийството:

"Той идваше при мен на пробация. В селото се знаеше, че е агресивен и опасен, но никой не е очаквал, че ще стигне до убийство. Аз дори не съм предполагала, че ще се реши на това, а съм имала контакти с него. Два пъти идваше да се подписва при мен, а пробацията беше свързана с побоища на беззащитни хора. Ние го отдавахме на това, че са младежи, но явно при него има и нещо друго. Сега очакваме с нетърпение да се вземе някакво решение, защото знаете настроенията не само в Галиче, но и в цяла България по случая. Искаме промяна в закона, защото хора като него не заслужават изобщо да са на свобода. Това е истината. Да не види никога свобода, защото той не я заслужава..."  

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че започва анaлиз на всички лицa, кoитo гeнeрирaт прecтъпнocт в нaceлeните мecтa. Уcилиятa щe ca пo-бързo дa ce cъбирaт дoкaзaтeлcтвa, пo-бързи дa ca прoцecуaлнo-cлeдcтвeни дeйcтвия и по-бързо да се стигне до ефективни наказания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Безплатни мамологични прегледи се извършват в Монтана

В град Монтана се провеждат безплатни ехографски мамологични прегледи. Инициативата, която започва днес и ще приключи на 15 август (четвъртък) е организирана от фондация "Нана Гладуиш - Една от 8" , с подкрепата на Община Монтана  и има за цел да напомни на дамите колко е важна профилактиката и да ги мотивира да се изследват безплатно...

публикувано на 13.08.24 в 12:57

Струпешкият манастир "Св. пророк Илия" е горял и възстановяван няколко пъти

Струпешкият манастир „Свети пророк Илия” се намира на двайсет километра южно от град Мездра. Известен е още под името „Тържишки”, заради старо съседно тържище, възникнало, според предание, още по времето на Второто българско царство. В манастирски документ е записано, че при завладяването на България от османските нашественици, обителта била разрушена...

публикувано на 13.08.24 в 08:46
Румяна Димитрова, имиджов консултант

Модата и възрастта: Стилни съвети за всяка житейска фаза

Модата е универсален език, който всеки човек може да използва, за да изрази себе си. Независимо от възрастта, стилът и облеклото могат да отразят личността и жизнените ни фази. В днешното издание на "Модни лабиринти"  ще разгледаме темата как модата се променя и адаптира спрямо различните етапи от живота ни.  Например тийнейджърите често..

публикувано на 12.08.24 в 16:30

Видин се готви за панаир

На 23 август се открива  Видинският панаир . Според съобщението на Общината това издание на изложението ще предложи голямо разнообразие от изделия и хранителни продукти на занаятчии, производители и фирми от България и чужбина, различни демонстрации и дискусии, атракциони и забавления за малки и големи и съпътстваща концертна програма с участието на..

публикувано на 12.08.24 в 14:30
Счупени елементи по детските съоръжения има на площадките в центъра на града.

Детски площадки във Видин са в лошо състояние

Сигнали за изпочупени детски площадки във Видин продължават да постъпват в Радио ВИДИН. Родители негодуват, защото много от местата за игра в града са в лошо състояние поради липсата на редовна поддръжка и обновяване. Износените и повредени съоръжения не са безопасни за децата. Недостатъчно осветление, неподходящите настилки и липсата..

публикувано на 12.08.24 в 14:30

Нов автобус ще обслужва линията Оряхово-София

До края на месеца общинската транспортна фирма в Оряхово ще пусне в движение нов модерен автобус по линията, която свързва крайдунавския град със София. Преди година и половина оряховската управа взе в свои ръце междуградския транспорт, след като районът остана откъснат от другата част на страната, без обществен превоз до областния център във Враца..

публикувано на 12.08.24 в 13:00

Семейство от Кула стана жертва на обир в Унгария

Зорница Лалова от град Кула , заедно със съпруга си, са станали жертва на кражба на парична сума в Унгария . Те пътували за Западна Европа с цел покупка на лек автомобил. Обирът е станал от неизвестни извършители през нощта, буквално за секунди, разказва жената.  "2.30 часа през нощта стана кражбата на петия паркинг. Спряхме малко да..

публикувано на 12.08.24 в 11:09