Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия ще изготви наредба за създаване на фонд в подкрепа на видинската болница

Снимка: Радио Видин

Общински фонд във Видин ще помага на многопрофилната болница в града, на която мажоритарен собственик е държавата. Сформирана е временна общинска комисия, която да подготви нормативната уредба за създаването му.  Според ръководството на единственото за цялата област болница,  проблемите са кадрови. Заради напуснали лекари преди седмици, за дни спря приемът на пациенти в неврологията и тогава от БСП инициираха извънредното заседание. Подчертаха, че подписката им е подкрепена и от други общински съветници. Ръководителят на  областната организация Димитър Велков в декларация на партийната група настоя за незабавна ревизия на здравната политика за видинска област. Призова за разграничение от партийни пристрастия:

"Искането за запазване на здравеопазването в областта не носи цвета на политическа партия.То е надпартийно и сме убедени, че политическите групи ще забравят за програмните си различия и ще се обединят около каузата МБАЛ "Св. Петка", за да остане основен стълб на здравеопазването в региона, защото здравеопазването не е супермаркет и здравето не е стока."  

За мъдри политически решения за всички държавни болници в областните центрове апелира кметът Цветан Ценков, който също е и лекар:

"Да се вземат мъдри политически решения, които касаят всичките 30 окръжни болници. Те са гръбнака на българското здравеопазване и те са, разбира се,от особен приоритет за националната сигурност на държавата."

След близо три часа и половина дебат по темата,  общинските съветници във Видин гласуваха единодушно за създаване на временна комисия, която до края на месеца да изготви нормативна уредба за създаването на фонд или фондация за да се подпомогне единствената болница в областта. Преди приемането на бюджета, Общинският съвет ще се събере отново извънредно, за да гласува наредбата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изгасен е пожарът край Вършец

Пожарът край Вършец е изгасен. Вчера и днес огънят е опожарил към 180 декара борова гора и сухи треви Пожарът в борова гора край Вършец пламна снощи малко преди 19 часа. До късно вечерта огнеборци, горски служители и доброволци успяха да загасят две огнища на площ от 30 декара. Днес борбата с огнената стихия продължи на терен от още 150 декара...

публикувано на 02.08.24 в 16:28

Отбелязват празника на Берковския Балкан

Празник на Берковския Балкан организира през почивните дни Община Берковица. В съботното утро на 3 август ще има масов поход до връх Ком. Сборният пункт е от - 08:30 часа в почивната зона в подножието на върха. Вечерта от 21:00 ч. в Зона Ком е предвиден концерт на Хари Христов и бенд, които ще вдигнат настроение с песни и български хора...

публикувано на 02.08.24 в 15:35

Продължава гасенето на пожара край Вършец

Продължава гасенето на пожара, възникнал вчера в борова гора над квартал "Изток" на Вършец. Пожар на близо 30 декара гора са гасили огнеборците до късно снощи. Локализирани са две огнища. Впоследствие е възникнало и трето, уточниха от пожарната в Монтана. Тъй като мястото е труднодостъпно действията по гасенето са подновени тази сутрин...

публикувано на 02.08.24 в 12:20

Нови 74 споразумения за ремонт на общинска инфраструктура подписа регионалният министър

Нови 74 споразумения за изпълнение на различни инфраструктурни обекти на стойност 127 млн. лв., подписа министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова през тази седмица. 21 от споразуменията са за ВиК обекти, съобщават от пресслужбата на МРРБ. Споразуменията са за  32 общини, сред които  Ружинци, Борован и..

публикувано на 02.08.24 в 12:13

Видинският куклен театър с участие в международен фестивал

Държавен куклен театър – Видин отново е част от програмата на Летен международен куклен фестивал на открито „Дни на куклите“ в морската градина на Бургас, съобщават от културната институция. Той ще представи спектакъла „Червената шапчица“ на 5 август от 18:30 ч. и на 8 август от 19:30 ч. на откритата сцена „Охлюва“. Драматизацията и режисурата са..

публикувано на 02.08.24 в 11:46

Газова бутилка подпали апартамент във Видин

Газова бутилка е предизвикала пожар в апартамент в ж.к „Вида“ в областния град, съобщават от ОД на МВР-Видин.  Сигнал е получен преди обед вчера.  Пристигналите на адреса два екипа на видинската пожарна служба потушили пламъците. Огънят унищожил около 10 кв.м дограма, две печки, хладилник и електрическа скара. Жилището било спасено...

публикувано на 02.08.24 в 11:07

Берачи на боровинки откриха скелет на човек край Берковица

Скелет на човек са открили берачи на боровинки  в местността "Конярски кладенец" в землището на гр. Берковица.  След подаден сигнал е  сформирана група, която е извършила оглед. Установен е скелет на човек с неустановена самоличност, без документи за самоличност, в напълно разложено състояние, със разкъсани дрехи върху него и бели маратонки на..

публикувано на 02.08.24 в 10:04