Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Симфониета Видин с подмладен състав и покана за концерт

2
Снимка: Симфониета Видин

Двама млади музиканти ще попълнят през февруари състава на Симфониета Видин. Други четирима - флейтист, тимпанист и двама цигулари, вече са част от състава. Заради недостига на кадри, ръководството на оркестъра кани инструменталисти и от чужбина, обясни директорът Мирослав Кръстев:"За радост при нас дойдоха млади хора. Някои все още са студенти, други току-що са завършили академията. Приятно е да се работи с млади хора, атмосферата е съвсем различна. Продължаваме в тази посока. Водя разговори с още двама млади хора от академията и в началото на другия месец ще бъдат назначени. Съвсем естествено е да стремим към приемственост в състава, защото бъдещето е в ръцете на младите. Недостигът на кадри е проблем, който съществува не само при нас, но и в големите оркестри. Много от завършващите например Националното музикално училище заминават в чужбина да учат. Малко остават да продължат в Музикалната академия, при което сме принудени да каним и чужди граждани. Разбира се, режимът за назначаване е по-различен, което отнема време и много енергия. В момента в оркестърът има гражданка на Украйна, но тенденцията е да увеличим някои от групите с представители от чужди страни. Симфониета Видин е културен институт, към който се проявява засилен интерес."Симфониета Видин започна годината с турне в Италия. След гостуване в средата на януари в Козлодуй, утре оркестърът ще изнесе първия си за 2020-та концерт пред видинска публика. Той е посветен на 180 години от рождението на руския композитор Пьотър Илич Чайковски, обясни Мирослав Кръстев:"Един от приоритетите в дейността на Симфониета Видин е отразяване на годишнините на български и чужди композитори. В случая с концерта ни на 23 януари отбелязваме 180 години от рождението на Чайковски, като в програмата сме включили една от любимите на ценителите Симфония №4 и популярната музика от балета "Лебедово езеро". Диригент е Ивайло Кринчев..."Мирослав Кръстев покана жителите на Видин да се насладят на двете емблематични творби на Чайковски утре, 23 януари, от 18:00 часа. Концертът ще се състои в залата на Симфониета Видин.


Галерия

Вижте още

Опашки за регистрация на газовите уредби в КАТ /видео/

Дълги опашки се извиват пред гишетата в КАТ Видин, през последните дни. Причината  - МВР провежда специализирана операция в цялата страна, свързана с промяна на горивната система на МПС. По закон срокът, в който собственикът трябва да впише в талона на автомобила промяната в горивната система е до 3 години от  издаването на  удостоверението за..

публикувано на 27.02.20 в 17:18

В "Музикална зона" на 27 февруари 2020 слушаме Александър Бородин и Альона Баева

Александър Бородин и Альона Баева - двама руски музиканти от различни поколения. Единият – композитор, химик, доктор по медицина, поет и общественик, другият – младо дарование, все повече доказващо се като цигулар от световна класа. На 27 февруари се навършват 133 г. от смъртта на Бородин, а на 28 февруари 2020 г. Баева ще свири с..

публикувано на 27.02.20 в 09:00

Адвокатка представя дебютната си стихосбирка във Видин

Адвокат Славяна Младенова от Видинската адвокатска колегия издаде стихосбирка. "Бяла роза" е първата й поетична книга. Тя включва творби, написани преди повече от 20 години. Единственото изключение е стихотворение, което авторката пише преди година, по повод пълнолетието на дъщеря си. Славяна Младенова избра да срещне за първи път поезията и..

обновено на 26.02.20 в 17:59

Да дариш книга на дете

Почти 10 години вече Фондация " Подарете книга " развива доброволческата си дейност, изразена в даряване на книги и внимание за деца в неравностойно положение. Предстои реализирането и на следващата идея - даряване на време .  Фондацията служи като медиатор между децата, настанени в институции, и доброволците, които са готови да дарят..

публикувано на 26.02.20 в 17:21

Колекция от автентични престилки представя в изложба библиотекар от Козлодуй

Библиотекар от народно читалище "Храм-паметник Христо Ботев"- Козлодуй подреди в изложбата личната си колекция от автентични престилки. Румяна Нейкова е събрала изключително ценни модели от почти цяла България. Начало на колекцията й поставят носиите, които получава в наследство от своята баба: "Баба ми почина на почти 100 години. Имаше една ракла,..

публикувано на 26.02.20 в 15:55

Психолог: Забързаното ежедневие ни лишава от нормалното човешко общуване

"Направи услуга на себе си и на другите - забави темпото" . Под това мото преди 13 години в Италия започват да отбелязват 26 февруари като Международен ден на бавните обороти, наричан също Празник на спокойствието . По това време в страната вече се е зародило социалното движение "Бавен живот" , което призовава към умерен начин на живот. За..

публикувано на 26.02.20 в 13:17

Училище "Иван Вазов" в Мездра с посланици в Европейския парламент

21 младши и двама старши посланици на Европейския парламент от СУ "Иван Вазов" - Мездра  участваха в Euroscola Day 2020 в Страсбург. Посещението им е като награда на спечеленото от тях първо място в Програма за училища- посланици за миналата учебна година.  В интернационалния форум се включиха над 500 ученици от 23 страни членки на ЕС. В ролята си на..

публикувано на 25.02.20 в 17:00