Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

51 милиона лева е бюджетът на Община Монтана за 2020 година

Снимка: Любо Андреев


51 милиона 320 хиляди лева е рамката на бюджета на община Монтана за 2020 година. Кметът Златко Живков внесе яснота по време на общественото обсъждане.

"Най-сериозната капиталова програма, която съм предлагал в рамките на бюджета. Длъжи сме да се справим още по-добре с предизвикателствата на 21 век, да се грижим за централните зони на нашия град и нашата община".

970 500 лева е целевата субсидия за капиталови разходи. 29 милиона и половина лева е общата субсидия за делегираната от държавата дейност, уточни Живков. 22 милиона са очакваните приходи от местен характер

"53 на 47 - това е съотношението между държавни и местни. Всички общини в Област Монтана са на "системи" от държавата. Преходният остатък е над 4 милиона. Не се заблуждавайте, защото 3 милиона са отпуснатите в края на декември от МС. За първи от 4 години насам образованието отново се връща на рекорден преходен остатък".

Над 11 милиона лева са средствата от различни европейски проекти. Голяма част се отделя за подобряване на чистотата на атмосферния въздух. 3500 семейства в Монтана ще могат да използват нови източници на отопление. Над 4 милиона лева струва новоизградената компостираща инсталация. 1300 души се хранят по програма “Топъл обяд” През годината ще се направят ремонти на сградата на Младежкия дом и читалище “Разум”. Капиталовите разходи са в размер на 5 милиона 700 хиляди лева. Те ще се използват за реконструцията на улици, за изографисване на храма “Свети Дух”, ремонт на читалища в селата Долно Белотинци и Габровница, както й за новостроящите се храмове във Войници, Крапчене и Долна Рикса.

150 000 лева са заделени в бюджета за наказателен паркинг и “синя зона”, подчерта кметът Златко Живков

"В края на март започваме акцията срещу незаконните гаражи. Дори Видин и Враца ни изпевариха със "синята зона" и наказателния паркинг. Ще се сложи ред. Работим усърдно. Бедните хора нямат по три коли".

Предвижда се изграждането на 5 нови детски площадки в града. Пенсионерите над 70 годишна възраст ще продължават да пътуват безплатно с градския транспорт. Средствата са завишени на 35 000 лева.

"Вдигаме сумата от 30 на 35. Хората ще пътуват безплатно целогодишно".

Запазват се средствата за фонд “Инвитро”, еднократната помощ за дете, фонд “Агора”, за подпомагане на млади лица и семейства до 35 годишна възраст. 24 000 лева са заделени за даровитите деца на общината. 10 000 лева са предвидени за стипендии на студенти специалност “Медицина” и “Педагогика”.

Бюджетът на община Монтана за 2020 година ще бъде гласуван на сесията на общинския съвет на 30 януари.Вижте още

Училище във Враца посреща състезание по английски език

Средно училище „ Христо Ботев “ във Враца посреща в началото на месец март ученици от цяла България за състезание по владеене на английски език, организирано от „Кеймбридж“. През последните 15 години, откакто в България има подобни надпревари, градът под Околчица приема толкова сериозен форум за втори път, твърди директорът на училището Виктор..

публикувано на 22.02.20 в 08:17

Осигурен е безплатен транспорт за Голяма Задушница във Видин

Безплатен обществен транспорт на 22 февруари 2020 година Голяма Задушница по автобусна линия №6  от кв. "Селището" до Новия гробищен парк и обратно осигурява община Видин. Линия № 6 – кв. " Селището" - 120 ап. – ж. п. г ара – кв. "Калето"  - бул. " Панония"   - Нов гробищен парк Маршрут: кв. "Селището" -120 ап. –..

обновено на 22.02.20 в 07:42

Снимката на 21 февруари 2020 година

На 20 февруари 2020 г. в ОДМВР-Видин е образувано досъдебно производство за длъжностно присвояване - престъпление по чл.201 от Наказателния кодекс.  Вчера, след получен сигнал от община Видин, в условията на неотложност полицейски служители извършили претърсване на работното място на длъжностно лице (касиер на гише) в общинския Информационен център във..

публикувано на 21.02.20 в 17:57

Пазарът на мартеници все още е вял

Малко повече от седмица преди 1 март по търговската улица във Видин отвориха първите сергии за мартеници. Към момента търсенето не е голямо показа наша репортерска проверка.  Според  Светослава Виткова, която  плете мартеници саморъчно от 26 години,  българите, живеещи в чужбина си купуват мартеници от по-рано, за да могат да подарят на своите..

публикувано на 21.02.20 в 17:46

Седем случая на морбили установени във Видинско

Седем случая на морбили са установени от началото на годината в област Видин. Заболелите са от Дреновец, Мали Дреновец и Горни Лом. Сред заболелите са възрастни и деца, обясни директорът на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова. "При четири от случаите се касае за възрастни между 24 до 36-годишна..

публикувано на 21.02.20 в 17:05

Ученици от Видин и Враца на финал в конкурс за зелени иновативни идеи

Ученици от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" Видин са на финала в ученическия конкурс за зелени иновативни идеи "Млад иноватор". Северозапада ще е представен и от деца на Профилирана природо-математическа гимназия "Акад. Иван Ценов" град Враца. Над 900 ученици от цялата страна се включиха в надпреварата, която е първа по рода си. Това..

публикувано на 21.02.20 в 16:48

Във Враца приемат документи за домашни помощници

Община Враца обявява прием на документи за кандидат- потребители по новата Национална програма "Предоставяне на грижи в домашна среда". Право да се включат имат хора с от 80 до 89,99 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ, както и лица на възраст над 65 г. в невъзможност за..

публикувано на 21.02.20 в 16:00