Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

30 % от домакинствата у нас не успяват да платят сметките си навреме

2
Снимка: Колаж на Красимир Каменов

България е на второ място в ЕС по невъзможност за плащане на комуналните услуги навреме /30% от домакинствата/. Това сочи ново годишно изследване на ЕС за доходите и условията на живот. Как бихме могли да се справим с този проблем?

Йордан Генов е директор в платформата "Моите пари" и дава своите съвети: 

"Бюджета на едно домакинство има две страни. От едната страна са приходите, а от другата разходите...Освен основни разходи, едно домакинство има и избираеми разходи, и разходи за бъдещето... Когато не може да си плати навреме комуналните услуги, е редно да се лиши от някои от избираемите разходи... Алтернатива са и допълнителните приходи..."
- коментира Йордан Генов.


В изследването на първо място е Гърция- над 1/3 от домакинствата й /36% не са способни да плащат навреме сметките си през последните 12 месеца. Доста след първите две са Хърватия и Румъния- съответно със 17,5% и 14%. За разлика от тях, малко домакинства не успяват да плащат своите комунални услуги навреме в Нидерландия, Чехия, Швеция и Австрия /всички около 2%/.


Сред домакинствата, сблъскващи се с трудности да плащат комуналните си услуги навреме, се открояват тези с деца, които все още са на грижите на родителите си. В ЕС малко под 14% от домакинствата, състоящи се от един възрастен със зависими от него деца, се сблъскват с подобни трудности в сравнение с по-малко от 3% от домакинствата, състоящи се от двама възрастни /с поне един от тях на 65 или повече години/. Сред домакинствата с двама или трима възрастни и зависими деца този дял е около 11%.


Според проучване на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект" нашите сметки показват, че около половината от българското население всъщност са на границата на това да не успяват да покриват разходите си за нормално, комфортно, здравословно отопление.

"На първо място се нареждаме по двата водещи показателя за размер или обхват на хората, които не могат да отопляват и да охлаждат домовете си комфортно през зимата или през лятото. На второ място сме по забавяния на плащането на сметките към топлофикационните и електроразпределителните дружества"- смята д-р Драгомир Цанев директор на Центъра за енергийна ефективнос "ЕнЕфект".


Подобряването на условията на живот на хората и борбата с бедността и социалното неравенство е централна част в политиките на Европейския съюз. Независимо от това, все още има домакинства в ЕС, които имат трудности да свържат двата края. Почти 7% от домакинствата не са в състояние да плащат навреме комуналните си услуги /отопление, ток, газ, вода и т.н. поради финансови затруднения, показва новото изследване на Евростат. За да се справим с това, в България се залага на енергийната ефективност, защото е логично, че когато отоплението и разходването на вода е максимално пестеливо и ефективно, то и разходите спадат.

Евелин Йорданов е икономист и има счетоводна кантора от 1993 година. Неговите лични наблюдения за Видин са строго аналитични и логични.

"Разходите са много, а заплатите ниски...Приходите не отговорят на разходите в едно домакинство...Решението на проблема трябва да е на държавно ниво"
, смята той.

За да пестим и да имаме по-ниски разходи за електричество и да не се затрудняваме при плащането, е важно какви електроуреди ползваме. Около 55-60% можем да спестим от монтажа на по-качествени климатици в сравнение с вентилаторните печки и маслените радиатори. Това каза в предаването "Преди всички"  Йордан Вакъвчиев, управител на магазин за техника. Колко енергоефективен е един електрически уред, зависи от начина на експлоатация, подчерта той:

"Най-евтиният отоплителен уред – вентилаторният, наричан от хората „духалка“, стопля бързо, но нетрайно, при това хаби доста ток. Конвекторните печки с реотан и чувствителен термостат пък помагат да отопляват помещения, в които не се губи топлина... За много от отоплителните уреди важи правилото - по-добре да работи на едно, но да не се спира, за да може уредът да стане по-икономичен", отбеляза Йордан Вакъвчиев.


"С тези пенсии няма как да не закъсняваме с плащанията...На пенсионерите е трудно, но не само на тях...Трябва да се направи нещо, защото народът гине...", смята Васил Кънчев-пенсионер от Видин . 


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
 

БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Бърдарски геран - село за пример

Екипът на Радио ВИДИН гостува на белослатинското село Бърдарски геран.  В селото живеят банатски българи. Повечето заселници на Бърдарски геран произхождат от най-голямото село на българи в Банат, Румъния - Стар Бешенов. Първите 14 семейства оттам идват в България през есента на 1887 г.  Най-характерната особеност на банатските..

публикувано на 01.12.23 в 12:00

Кристиян Шкварек: Консерватизмът е състояние, не идеология

Възможно ли е да бъдат развивани консервативните каузи в рамките на демокрацията, на съвременна Европа и на гражданското общество?  Възможни ли са в България консервативни решения на проблемите, възникващи от глобализацията, индустриализацията и урбанизацията?  Потърсихме за коментар Кристиян Шкварек , организатор на кръгла маса на тема..

публикувано на 30.11.23 в 10:00

Евелина Славкова, "Тренд": Българското общество не е крайно

"В никакъв случай аз лично за себе си  не приемам крайности, когато говорим за идеологически аспекти.  В България сме малко, бих казала, че  имаме проблем, в терминологията и във възприятието на идеологиите.  Тук една граница е ясна - комунист/антикомунист, но вече  перспективи като ляво/дясно, консервативно/либерално, са малко смесени в съзнанието на..

публикувано на 30.11.23 в 10:00

Никола Бушняков: Конформисти вредят на консервативната идея в България

Възможно ли е да бъдат развивани консервативните каузи в рамките на демокрацията, на съвременна Европа и на гражданското общество?  Възможни ли са в България консервативни решения на проблемите, възникващи от глобализацията, индустриализацията и урбанизацията?  Потърсихме за коментар Никола Бушняков , чиито род произлиза от Бяла Слатина, редактор в..

публикувано на 30.11.23 в 10:00

След първия сняг - готов ли е Северозападът за зимата?

Създалата се преди дни първа сериозна валежна обстановка затрудни значително жителите на много населени места в Северозападна България. Обилният и мокър снеговалеж попречи на движението по пътищата, прекъсна електрозахранването и водоподаването, кабелната телевизия и интернета на много домакинства. Силният вятър допълнително усложни зимната..

публикувано на 29.11.23 в 10:45

Какви са рисковете и проблемите пред децата на родители-гурбетчии?

Всяко четвърто българче расте без родителите си , защото те работят в чужбина . Притеснителните данни изнесе евродепутатът Петър Витанов при участието си преди дни в конференция "Социалните последици от европейската мобилност - децата оставени у дома", която се проведе в Брюксел. Витанов се позова на данни от БАН, според които проблемът е още..

публикувано на 28.11.23 в 12:15

Какъв е достъпът до качествена медицинска помощ в Северозапада?

България разполага с гъста мрежа от болници - общо 341, като в тях се включват държавни, общински и частни лечебни заведения. Болница има във всяка от 28-те области и в 104 (от общо 265) български общини. Най-много са болниците в столицата - 37. Прави впечатление формирането на здравни острови с повече на брой лечебни заведения за болнична помощ..

публикувано на 27.11.23 в 11:30