Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

30 % от домакинствата у нас не успяват да платят сметките си навреме

2
Снимка: Колаж на Красимир Каменов

България е на второ място в ЕС по невъзможност за плащане на комуналните услуги навреме /30% от домакинствата/. Това сочи ново годишно изследване на ЕС за доходите и условията на живот. Как бихме могли да се справим с този проблем?

Йордан Генов е директор в платформата "Моите пари" и дава своите съвети: 

"Бюджета на едно домакинство има две страни. От едната страна са приходите, а от другата разходите...Освен основни разходи, едно домакинство има и избираеми разходи, и разходи за бъдещето... Когато не може да си плати навреме комуналните услуги, е редно да се лиши от някои от избираемите разходи... Алтернатива са и допълнителните приходи..."
- коментира Йордан Генов.


В изследването на първо място е Гърция- над 1/3 от домакинствата й /36% не са способни да плащат навреме сметките си през последните 12 месеца. Доста след първите две са Хърватия и Румъния- съответно със 17,5% и 14%. За разлика от тях, малко домакинства не успяват да плащат своите комунални услуги навреме в Нидерландия, Чехия, Швеция и Австрия /всички около 2%/.


Сред домакинствата, сблъскващи се с трудности да плащат комуналните си услуги навреме, се открояват тези с деца, които все още са на грижите на родителите си. В ЕС малко под 14% от домакинствата, състоящи се от един възрастен със зависими от него деца, се сблъскват с подобни трудности в сравнение с по-малко от 3% от домакинствата, състоящи се от двама възрастни /с поне един от тях на 65 или повече години/. Сред домакинствата с двама или трима възрастни и зависими деца този дял е около 11%.


Според проучване на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект" нашите сметки показват, че около половината от българското население всъщност са на границата на това да не успяват да покриват разходите си за нормално, комфортно, здравословно отопление.

"На първо място се нареждаме по двата водещи показателя за размер или обхват на хората, които не могат да отопляват и да охлаждат домовете си комфортно през зимата или през лятото. На второ място сме по забавяния на плащането на сметките към топлофикационните и електроразпределителните дружества"- смята д-р Драгомир Цанев директор на Центъра за енергийна ефективнос "ЕнЕфект".


Подобряването на условията на живот на хората и борбата с бедността и социалното неравенство е централна част в политиките на Европейския съюз. Независимо от това, все още има домакинства в ЕС, които имат трудности да свържат двата края. Почти 7% от домакинствата не са в състояние да плащат навреме комуналните си услуги /отопление, ток, газ, вода и т.н. поради финансови затруднения, показва новото изследване на Евростат. За да се справим с това, в България се залага на енергийната ефективност, защото е логично, че когато отоплението и разходването на вода е максимално пестеливо и ефективно, то и разходите спадат.

Евелин Йорданов е икономист и има счетоводна кантора от 1993 година. Неговите лични наблюдения за Видин са строго аналитични и логични.

"Разходите са много, а заплатите ниски...Приходите не отговорят на разходите в едно домакинство...Решението на проблема трябва да е на държавно ниво"
, смята той.

За да пестим и да имаме по-ниски разходи за електричество и да не се затрудняваме при плащането, е важно какви електроуреди ползваме. Около 55-60% можем да спестим от монтажа на по-качествени климатици в сравнение с вентилаторните печки и маслените радиатори. Това каза в предаването "Преди всички"  Йордан Вакъвчиев, управител на магазин за техника. Колко енергоефективен е един електрически уред, зависи от начина на експлоатация, подчерта той:

"Най-евтиният отоплителен уред – вентилаторният, наричан от хората „духалка“, стопля бързо, но нетрайно, при това хаби доста ток. Конвекторните печки с реотан и чувствителен термостат пък помагат да отопляват помещения, в които не се губи топлина... За много от отоплителните уреди важи правилото - по-добре да работи на едно, но да не се спира, за да може уредът да стане по-икономичен", отбеляза Йордан Вакъвчиев.


"С тези пенсии няма как да не закъсняваме с плащанията...На пенсионерите е трудно, но не само на тях...Трябва да се направи нещо, защото народът гине...", смята Васил Кънчев-пенсионер от Видин . 


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
 

Галерия

Вижте още

Никола Филипов: Служебният кабинет няма правомощия за пенсионна реформа

Социалната политика е прерогатив на редовните правителства, посочи Никола Филипов по повод повишението на пенсиите, предвидено от 1 октомври. "Важна тема, която остана на заден план заради политическите драми. Да се повишат пенсиите звучи добре, прекрасно е. Всяка една партия, която покачва пенсиите, си дава вид, че мисли за възрастните хора...

публикувано на 29.07.21 в 12:50
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Пенсионната реформа трябва да е насочена към младите

Държавната пенсионна система в България се намира в състояние на практически фалит. Държавният фонд "Пенсии" не може да бъде спасен. Неговите проблеми са хронични и се коренят в неговата фундаментална структура, посочват икономистите от Експертния клуб за икономика и политика и от Българското либертарианско общество . Πo-виcoĸaта пeнcиoннa..

публикувано на 29.07.21 в 10:30
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Пенсионната система е фундаментално нестабилна

Предложеното увеличение е обективно , но пенсионната система е фундаментално нестабилна , каза в "Посоките на делника" икономистът Георги Вулджев. "В дългосрочен план е сериозно натоварване на бюджета и социалните разходи, което е въпросително колко може да си го позволи НОИ с оглед на факта, че дефицитът се увеличи още повече заради..

публикувано на 29.07.21 в 10:20

Достатъчни ли са усилията на Северозапада за развитие на туризма?

Атракциите са тези, които привличат вниманието на туристите и именно те са част от първоначалната мотивация туристът да посети дадена дестинация. Те могат да се категоризират като природни- това са плажове, планини, паркове, изкуствено създадени- сгради, паметници, религиозни сгради, спортни съоръжения и такива за конференции, или културни- музеи,..

публикувано на 28.07.21 в 11:23
Пламен Стефанов

Пламен Стефанов: Политическата власт винаги овладява Прокуратурата

Въпросът за съдебната реформа е политически, не правен, каза в "Посоките на делника" юристът от Видин Пламен Стефанов . "Съдебната реформа е политически, не правен въпрос. В България има действащо законодателство, което с изключение на някои нормативни актове от последните десетина години, е сравнително добро, обслужава добро както гражданско-правната,..

публикувано на 27.07.21 в 10:35
Радан Кънев

Радан Кънев: Правовата държава в България се влошава

Остават предизвикателствата за независимостта на съдебната система в България, се казва в доклада по хоризонталния механизъм за върховенството на закона на Европейската комисия в частта за страната ни. В него се допълва, че все още стои въпросът за липсата на прозрачност за собствеността на медиите, а работната среда и безопасността на..

публикувано на 27.07.21 в 10:30

Адв. Велислав Величков: Главният прокурор е системна грешка в съдебната система

В следващите седмици ще стане ясно каква законодателна програма за съдебна реформа ще предложат в новия парламент партиите, ще постигнат ли консенсус относно въпросите за премахване на политическите и корпоративни влияния във ВСС и пълната безконтролност на главния прокурор, ще имат ли смелост да поставят въпроса за персонална смяна в тези..

публикувано на 27.07.21 в 10:30