Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 % от домакинствата у нас не успяват да платят сметките си навреме

2
Снимка: Колаж на Красимир Каменов

България е на второ място в ЕС по невъзможност за плащане на комуналните услуги навреме /30% от домакинствата/. Това сочи ново годишно изследване на ЕС за доходите и условията на живот. Как бихме могли да се справим с този проблем?

Йордан Генов е директор в платформата "Моите пари" и дава своите съвети: 

"Бюджета на едно домакинство има две страни. От едната страна са приходите, а от другата разходите...Освен основни разходи, едно домакинство има и избираеми разходи, и разходи за бъдещето... Когато не може да си плати навреме комуналните услуги, е редно да се лиши от някои от избираемите разходи... Алтернатива са и допълнителните приходи..."
- коментира Йордан Генов.


В изследването на първо място е Гърция- над 1/3 от домакинствата й /36% не са способни да плащат навреме сметките си през последните 12 месеца. Доста след първите две са Хърватия и Румъния- съответно със 17,5% и 14%. За разлика от тях, малко домакинства не успяват да плащат своите комунални услуги навреме в Нидерландия, Чехия, Швеция и Австрия /всички около 2%/.


Сред домакинствата, сблъскващи се с трудности да плащат комуналните си услуги навреме, се открояват тези с деца, които все още са на грижите на родителите си. В ЕС малко под 14% от домакинствата, състоящи се от един възрастен със зависими от него деца, се сблъскват с подобни трудности в сравнение с по-малко от 3% от домакинствата, състоящи се от двама възрастни /с поне един от тях на 65 или повече години/. Сред домакинствата с двама или трима възрастни и зависими деца този дял е около 11%.


Според проучване на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект" нашите сметки показват, че около половината от българското население всъщност са на границата на това да не успяват да покриват разходите си за нормално, комфортно, здравословно отопление.

"На първо място се нареждаме по двата водещи показателя за размер или обхват на хората, които не могат да отопляват и да охлаждат домовете си комфортно през зимата или през лятото. На второ място сме по забавяния на плащането на сметките към топлофикационните и електроразпределителните дружества"- смята д-р Драгомир Цанев директор на Центъра за енергийна ефективнос "ЕнЕфект".


Подобряването на условията на живот на хората и борбата с бедността и социалното неравенство е централна част в политиките на Европейския съюз. Независимо от това, все още има домакинства в ЕС, които имат трудности да свържат двата края. Почти 7% от домакинствата не са в състояние да плащат навреме комуналните си услуги /отопление, ток, газ, вода и т.н. поради финансови затруднения, показва новото изследване на Евростат. За да се справим с това, в България се залага на енергийната ефективност, защото е логично, че когато отоплението и разходването на вода е максимално пестеливо и ефективно, то и разходите спадат.

Евелин Йорданов е икономист и има счетоводна кантора от 1993 година. Неговите лични наблюдения за Видин са строго аналитични и логични.

"Разходите са много, а заплатите ниски...Приходите не отговорят на разходите в едно домакинство...Решението на проблема трябва да е на държавно ниво"
, смята той.

За да пестим и да имаме по-ниски разходи за електричество и да не се затрудняваме при плащането, е важно какви електроуреди ползваме. Около 55-60% можем да спестим от монтажа на по-качествени климатици в сравнение с вентилаторните печки и маслените радиатори. Това каза в предаването "Преди всички"  Йордан Вакъвчиев, управител на магазин за техника. Колко енергоефективен е един електрически уред, зависи от начина на експлоатация, подчерта той:

"Най-евтиният отоплителен уред – вентилаторният, наричан от хората „духалка“, стопля бързо, но нетрайно, при това хаби доста ток. Конвекторните печки с реотан и чувствителен термостат пък помагат да отопляват помещения, в които не се губи топлина... За много от отоплителните уреди важи правилото - по-добре да работи на едно, но да не се спира, за да може уредът да стане по-икономичен", отбеляза Йордан Вакъвчиев.


"С тези пенсии няма как да не закъсняваме с плащанията...На пенсионерите е трудно, но не само на тях...Трябва да се направи нещо, защото народът гине...", смята Васил Кънчев-пенсионер от Видин . 


Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00