Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряват визията на Бяла Слатина

Снимка: Радио Видин

Обновяване на част от центъра и обществен парк "Лесопарк" предстои в Бяла Слатина. Шадраванът, който е в централната част и е на около 40 години част ще бъде обновен. Ще бъде облагородена и зоната около него, предвидено е и място за отдих с пейки и навес. В лесопарка ще бъде изградена сцена на открито за провеждане на мероприятия, както и детска площадка, на входа на парка пък ще има арка, каза за Радио ВИДИН Иво Цветков кмет на община Бяла Слатина:  


"Дейностите включват обновяване на част от центъра, най-вече на един съществуващ шадраван, който е от 40 години и има голям разход на енергия. Не можехме по никакъв начин да го възобновим и да го съживим. Идеята ни е да има водно съоръжение в центъра на Бяла Слатина. Основата на шадравана, който е един осмоъгълник, ще се запази, но ще бъде с много по-малък разход на вода. Този шадраван в момента е в сухо състояние, системата е доста остаряла, помпите не работят, тръбопроводите също са изгнили. От миналата година не работи. Отделно, около него ще бъдат подменени настилките и ще бъде облагородено. След това имаме "Лесопарк". Той е в края на града, където е средищно място за отдих и отмора на гражданите на Бяла Слатина. Там отново се предвижда  преасфалтиране на алеи, изграждане на сцена на открито, където да могат да се провеждат в подходящото време различни мероприятия. Зелените площи със собствени средства ще ги реновираме, поддържаме ги в добър вид, има достатъчно растителност. Миналата година сме дозасадили дървета, защото заради буря бяха изкоренени знакови дървета в парка. Средствата са от Програмата за развитие на селските райони, подписан е договор и в момента текат процедури по избор на изпълнител. Също така ще бъдат санирани и обновени 4 административни сгради на кметства, това са Бъркачѐво, Попица, Галиче и Алтимир."  


С новия облик се цели да се подобри визията на града, както и да се подобри средата и имиджа на общината. Дейностите по обновяването на парка и централната част се очаква да започнат в средата на годината, допълни Иво Цветков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00