Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Подобряват визията на Бяла Слатина

Снимка: Радио Видин

Обновяване на част от центъра и обществен парк "Лесопарк" предстои в Бяла Слатина. Шадраванът, който е в централната част и е на около 40 години част ще бъде обновен. Ще бъде облагородена и зоната около него, предвидено е и място за отдих с пейки и навес. В лесопарка ще бъде изградена сцена на открито за провеждане на мероприятия, както и детска площадка, на входа на парка пък ще има арка, каза за Радио ВИДИН Иво Цветков кмет на община Бяла Слатина:  


"Дейностите включват обновяване на част от центъра, най-вече на един съществуващ шадраван, който е от 40 години и има голям разход на енергия. Не можехме по никакъв начин да го възобновим и да го съживим. Идеята ни е да има водно съоръжение в центъра на Бяла Слатина. Основата на шадравана, който е един осмоъгълник, ще се запази, но ще бъде с много по-малък разход на вода. Този шадраван в момента е в сухо състояние, системата е доста остаряла, помпите не работят, тръбопроводите също са изгнили. От миналата година не работи. Отделно, около него ще бъдат подменени настилките и ще бъде облагородено. След това имаме "Лесопарк". Той е в края на града, където е средищно място за отдих и отмора на гражданите на Бяла Слатина. Там отново се предвижда  преасфалтиране на алеи, изграждане на сцена на открито, където да могат да се провеждат в подходящото време различни мероприятия. Зелените площи със собствени средства ще ги реновираме, поддържаме ги в добър вид, има достатъчно растителност. Миналата година сме дозасадили дървета, защото заради буря бяха изкоренени знакови дървета в парка. Средствата са от Програмата за развитие на селските райони, подписан е договор и в момента текат процедури по избор на изпълнител. Също така ще бъдат санирани и обновени 4 административни сгради на кметства, това са Бъркачѐво, Попица, Галиче и Алтимир."  


С новия облик се цели да се подобри визията на града, както и да се подобри средата и имиджа на общината. Дейностите по обновяването на парка и централната част се очаква да започнат в средата на годината, допълни Иво Цветков.

Вижте още

Над 220 милиона лева инвестирани в земеделския сектор във Видинско

Новостите, свързани с директните плащания и приемите по предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони  бяха разисквани във Видин. Форумът е част от национална информационна кампания на министерството на земеделието, храните и горите. Участваха земеделски производители от областта, представители на местната власт и експерти от..

публикувано на 18.02.20 в 16:41

Ученици от Видин и Крайова създават творби със социални послания

Видински ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" и ПГТ "Михалаки Георгиев" взеха участие в Образователна мобилност за младежи, наречена  "Изповед по цвят", заедно със свои връстници от училището по изобразителни  изкуства в град Крайова. Младежите имаха възможност да творят и да изразят себе си чрез изкуството. Те създадоха картини с послания да бъдем..

публикувано на 18.02.20 в 14:50

Лекция за Антони Гауди пред видинска публика

"Архитектура без граници - Гауди в Матаро" е заглавието на лекцията на архитект доцент Станчо Веков, която той представи  пред видинска публика в Държавен архив - Видин. Антони  Гауди  е испански архитект от Каталония, един от най-големите новатори в областта за времето си и дълго след това. Желанието на арх. Веков бе да представи непознатия Гауди с..

публикувано на 18.02.20 в 13:02

Безплатно измерване на кръвна захар организира ежемесечно Клуб "Диабет" във Видин

Клуб "Диабет" продължава и през 2020 година провеждането на безплатни измервания на кръвната захар и лекции на теми, свързани със захарния диабет. Двете инициативи са достъпни както за членове на организацията, така и за всички жители на Видин и областта, обясни председателят на клуба Катина Велкова: "Това е нашият приоритет, към който трябва да се..

публикувано на 17.02.20 в 17:19
Проф. д-р Николина Огненска

Проф. д-р Николина Огненска: Важно е човек да си прави профилактика на младини, за да има спокойни старини

"Профилактика на здравето  - да открием болестите преди да са се появили". Това е темата на среща на проф. д-р Николина Огненска с жители на Видин. Тя ще презентира иновационни методи в медицината, с които грижата за човешкото здраве се пренася изцяло в сферата на профилактиката.    Доктор по изкуствознание и професор по теория на музиката,..

публикувано на 17.02.20 в 16:16
Слави Панайотов

Слави Панайотов представи втората си книга във Видин

Един от най- известните "влогъри" в България- Слави Панайотов, е  роден през 1986 г. в Плавдив. Става известен с "Youtube" канала си " The Clashers" . В него той публикува видеа на различна тематика, като хитовите му серии са "Топ Класации", "50 Невероятни факта" и "Нещата, които не искат да знаете" . Вдъхновен от сериите "Топ Класации" се..

публикувано на 17.02.20 в 16:15

С покаянието се завръщаме при Бога

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 16.02.20 в 08:00