Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За достоен живот за възрастните хора работи "Проект Северозапад"

Снимка: Архив


Фондация "Проект Северозапад" продължава своята работа за интегриране на уязвими групи от Северозападния регион чрез механизмите на социалната икономика. Основният проект на организацията е социалното предприятие, което обхваща жителите от селата на община Мездра, за които е създаден домашен патронаж и склад за хранително банкиране. В кухнята се приготвя храна за над 50 души от региона на дефилето. Услугата се предоставя срещу минимални месечни такси, като 90 % от стойността на таксата се покрива от дарителски средства. От 10 януари храна се доставя в нови три села.

Ние работим за това, хората от Северозапада да живеят достойно, възрастните да имат своята независимост, а младите - възможности за развитие, описва дейността на фондацията нейният учредител и директор Яна Рупева.

"Вярваме, че възрастните хора трябва да живеят достойно, да се чувстват подкрепени и защитени. Надяваме се да въвличаме младите хора в това, което правим, да станат част от нашия екип. Фондацията е създадена в края на 2016 година. Аз и мои колеги обаче работим в региона повече от 6 години. В началото организирахме медицински прегледи с дарителски средства и различни доброволчески инициативи. От нашия опит стигнахме до заключение, че никой не тръгва да работи в Северозапада, който е заклеймен като забравен от Бога. Тук живеят страхотни хора, съществува възможност за развитие и е реален смисълът за правене на добро. Базирани сме в Област Враца. Стартът беше труден, помогнаха дарителите. Успяхме да създадем патронажна кухня, обслужваща хора в селата Очиндол, Зверино, Игнатица, Челопек, Люти брод, Горна Бешовица, Кален и Цаконица. Предстои да включим още. Създали сме работилница за сувенири, в която участват младежи с умствена изостаналост. Част от средствата се отделят за техни стипендии. Организираме все още здравни прегледи, осигуряваме и домашници помощници".

Фондацията е разположена в помещенията на бившия Домашен социален патронаж в Мездра. За социален кетъринг се ползва сградата на бившата Детска градина в село Люти брод. Третото помещение - склад за хранително банкиране, е в сградата на бившия склад към Детска градина в същото село. В началото на зимата приключи ремонтът на сградата, в която се помещава патронажната кухня. Дневният порцион съдържа три ястия на цена три лева. 

"Опитваме се да покажем, да реализираме работещ модел, защото вярваме, че този тип услуги се управляват и случват, организирани на принципите на социалната икономика. Затова се опитваме да създадем социално предприятие, което да не е зависимо от дарителите. Таксите трябва да бъдат поносими за възрастните хора, но пък една патронажна кухня не може да работи на издръжка на 100 %. Необходима е стопанска инициатива. Моделът може да бъде създаден, а впоследствие и пренесен на други места. Кухнята е оборудвана. От края на ноември вече кухнята работи, а ние създаваме храна ежедневно. Доброволците са различен брой, зависи от дадения сезон. Ползваме повече професионални доброволци, досега не сме разчитали на ученици или тийнейджъри. От подкрепа обаче имаме нужда винаги. Не можем да наемаме голям брой хора, ние сме неправителствена организация".

В първия месец, в който патронажната кухня работи, ежедневно са  приготвяни по повече от 120 порции разнообразна и пълноценна храна. От Фондацията ще продължат да развиват устойчивите услуги, да подкрепят старите хора, докато разрастват местният капацитет и знание. Има развитие в солидарността на местно ниво, отбелязва Рупева.

"Стремим се да разширим обхвата на дейност, да включим повече хора, да обгрижваме все повече нуждаещи се. Всеки ден носим храна в осемте села, натам ще включим поне още две. Развиваме онлайн каталог, на който да са видими дейностите, осъществявани от нас и от нашите младежи в работилницата. Желание за нас е да въвлечем в кухнята бъдещи готвачи и професионалисти, които да станат част от екипа ни. Пожелавам си сила, с която да продължим да правим нашите неща. Цялата тази кауза е трогваща за нас: онзи момент, в който виждаш баби и дядовци, облекчени от грижата, от подарения миг. Това ни стимулира. В началото беше трудно, защото имаше недоверие към нас. Разбираемо, хората са лъгани и подвеждани. Всеки ден, с работа, стъпка по стъпка, ние градим доверие".

През изминалата 2019 година Фондацията осъществи всички свои планове, допълни Рупева.

Фондът в подкрепа на възрастните хора от Северозапада  разпределя средствата за помощ след решение на екипа на Фондацията, заедно с представители на общинската власт и становище на социалните служби.

Северозападна България може и да е бедна, а хората често да са без работа, дори лишени от надежди, но пък организацията продължава своята фокусирана дейност - самоидържащ се модел за предоставяне на здравна и социална грижа за онези, които имат нуждата.

Вижте още

Зайчар с полицейски час заради коронавируса

Над 400 души под карантина, 25 заразени с коронавирус- така изглежда статистиката за съседната община Зайчар. Сръбският град е на  45 километра от Видин.   Приятелствата за живеещите от двете страни на границата са многобройни.  С амо допреди месец Зайчар бе любима дестинация за мнозина за гурме туризъм, пазар или просто за разходки. Сега обаче..

публикувано на 08.04.20 в 15:15

В час по физическо във виртуалното пространство

В режим на дистанционно обучение за учениците има и уроци по физическо възпитание .  В духа на образователните практики темата за дистанционното обучение по физическо възпитание подобава да започнем с преговор. За това колко е важна физкултурата припомня Филип Филипов - преподавател по физкултура в математическата гимназия  във Враца :..

публикувано на 08.04.20 в 12:10

Ще има ли студентски бригади?

Между 5 000 и 5 500 студенти се възползват ежегодно от възможностите, които дават програмите за културен обмен между България и САЩ, като тази година агенциите са забелязали ръст на желаещите да участват в програмите. По план студентите масово се записват от средата на септември до края на декември. Предвид ситуацията обаче въпросът ще има..

публикувано на 07.04.20 в 17:10

Видинските математици готови за Национална олимпиада по биология

Шестима са  учениците от Видинската математическа гимназия "Екзарх Антим I“, които  се класираха за  Националния кръг на олимпиадата по биология и здравно образование. Тази година успехът е забележителен, защото Видин има класирани ученици в четири от петте възрастови групи на олимпиадата. Зад високите постижения на учениците стоят..

публикувано на 07.04.20 в 16:10

Да си дъщеря на лекар по време на пандемия

На 7 април, когато отбелязваме Световния ден на здравето, разговаряме с дъщерята на  общопрактикуващия лекар в Дунавци д-р Пламен Петров - Иванна Иванова.  Тя живее в Дунавци и е деветокласничка  в ППМГ "Екзарх Антим I" Видин. Срещаме ви с нея на професионалния празник на българските здравни работници, защото наскоро Иванна публикува във  Фейсбук..

обновено на 07.04.20 в 15:30

Масово отлагане на сватби и кръщенета във Видинско

Извънредните мерки, наложени поради опасността от зараза с коронавирус повлияха и на сватбите във Видин.  В ритуалните зали се допускат само младоженците, кумовете и фотограф и въпреки, че сключването на граждански брак не е забранено, го ляма част от ритуалите бяха отложени. Четири пъти са намалели сватбите във Видин за последния месец, от..

публикувано на 07.04.20 в 15:25

Пациент с коронавирус от Видин, без симптоми, недоумява защо не може да е на домашно лечение

Вторият пациент от област Видин с доказан COVID-19 потърси Радио Видин за съдействие. Иван Евстатиев от Дунавци твърди, че е напълно излекуван, без никакви симптоми, но въпреки това е подложен на стационарно лечение в изолатора на видинската болница (бившето Инфекциозно отделение), по препоръка на Регионалната здравна инспекция. Той смята, че..

публикувано на 07.04.20 в 15:00