Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За достоен живот за възрастните хора работи "Проект Северозапад"

Снимка: Архив


Фондация "Проект Северозапад" продължава своята работа за интегриране на уязвими групи от Северозападния регион чрез механизмите на социалната икономика. Основният проект на организацията е социалното предприятие, което обхваща жителите от селата на община Мездра, за които е създаден домашен патронаж и склад за хранително банкиране. В кухнята се приготвя храна за над 50 души от региона на дефилето. Услугата се предоставя срещу минимални месечни такси, като 90 % от стойността на таксата се покрива от дарителски средства. От 10 януари храна се доставя в нови три села.

Ние работим за това, хората от Северозапада да живеят достойно, възрастните да имат своята независимост, а младите - възможности за развитие, описва дейността на фондацията нейният учредител и директор Яна Рупева.

"Вярваме, че възрастните хора трябва да живеят достойно, да се чувстват подкрепени и защитени. Надяваме се да въвличаме младите хора в това, което правим, да станат част от нашия екип. Фондацията е създадена в края на 2016 година. Аз и мои колеги обаче работим в региона повече от 6 години. В началото организирахме медицински прегледи с дарителски средства и различни доброволчески инициативи. От нашия опит стигнахме до заключение, че никой не тръгва да работи в Северозапада, който е заклеймен като забравен от Бога. Тук живеят страхотни хора, съществува възможност за развитие и е реален смисълът за правене на добро. Базирани сме в Област Враца. Стартът беше труден, помогнаха дарителите. Успяхме да създадем патронажна кухня, обслужваща хора в селата Очиндол, Зверино, Игнатица, Челопек, Люти брод, Горна Бешовица, Кален и Цаконица. Предстои да включим още. Създали сме работилница за сувенири, в която участват младежи с умствена изостаналост. Част от средствата се отделят за техни стипендии. Организираме все още здравни прегледи, осигуряваме и домашници помощници".

Фондацията е разположена в помещенията на бившия Домашен социален патронаж в Мездра. За социален кетъринг се ползва сградата на бившата Детска градина в село Люти брод. Третото помещение - склад за хранително банкиране, е в сградата на бившия склад към Детска градина в същото село. В началото на зимата приключи ремонтът на сградата, в която се помещава патронажната кухня. Дневният порцион съдържа три ястия на цена три лева. 

"Опитваме се да покажем, да реализираме работещ модел, защото вярваме, че този тип услуги се управляват и случват, организирани на принципите на социалната икономика. Затова се опитваме да създадем социално предприятие, което да не е зависимо от дарителите. Таксите трябва да бъдат поносими за възрастните хора, но пък една патронажна кухня не може да работи на издръжка на 100 %. Необходима е стопанска инициатива. Моделът може да бъде създаден, а впоследствие и пренесен на други места. Кухнята е оборудвана. От края на ноември вече кухнята работи, а ние създаваме храна ежедневно. Доброволците са различен брой, зависи от дадения сезон. Ползваме повече професионални доброволци, досега не сме разчитали на ученици или тийнейджъри. От подкрепа обаче имаме нужда винаги. Не можем да наемаме голям брой хора, ние сме неправителствена организация".

В първия месец, в който патронажната кухня работи, ежедневно са  приготвяни по повече от 120 порции разнообразна и пълноценна храна. От Фондацията ще продължат да развиват устойчивите услуги, да подкрепят старите хора, докато разрастват местният капацитет и знание. Има развитие в солидарността на местно ниво, отбелязва Рупева.

"Стремим се да разширим обхвата на дейност, да включим повече хора, да обгрижваме все повече нуждаещи се. Всеки ден носим храна в осемте села, натам ще включим поне още две. Развиваме онлайн каталог, на който да са видими дейностите, осъществявани от нас и от нашите младежи в работилницата. Желание за нас е да въвлечем в кухнята бъдещи готвачи и професионалисти, които да станат част от екипа ни. Пожелавам си сила, с която да продължим да правим нашите неща. Цялата тази кауза е трогваща за нас: онзи момент, в който виждаш баби и дядовци, облекчени от грижата, от подарения миг. Това ни стимулира. В началото беше трудно, защото имаше недоверие към нас. Разбираемо, хората са лъгани и подвеждани. Всеки ден, с работа, стъпка по стъпка, ние градим доверие".

През изминалата 2019 година Фондацията осъществи всички свои планове, допълни Рупева.

Фондът в подкрепа на възрастните хора от Северозапада  разпределя средствата за помощ след решение на екипа на Фондацията, заедно с представители на общинската власт и становище на социалните служби.

Северозападна България може и да е бедна, а хората често да са без работа, дори лишени от надежди, но пък организацията продължава своята фокусирана дейност - самоидържащ се модел за предоставяне на здравна и социална грижа за онези, които имат нуждата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00