Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Назначават здравен медиатор в Криводол

Снимка: Уикипедия

Здравен медиатор ще назначи община Криводол. Сравнително новата професия е необходима в града, заради това, че в този край има много хора, които живеят под прага на бедността, предимно от ромски произход. Целта е да се подсигурят грижи за тази част от обществото. Част от проблемите, на които здравните медиатори търсят решения, са ниската здравна култура, и ранните раждания преди навършване на пълнолетие за момичетата. За Криводол се очаква да бъдат назначени двама здравни медиатори, това съобщи за Радио ВИДИН Христо Доков кмет на общината.


"В момента се обучават 2 момичета за медиатори. В нашия край ромското население и хората, които живеят под прага на бедността, имат нужда от грижи, искаме да бъдем малко от малко като европейските държави и затова според нас те ще бъдат полезни за населението. След обучението ще им бъдат издадени съответните документи за длъжността, да имат познанията и да бъдат в услуга на хората. Към Общината ще работят на пълен работен ден. В момента тече проект, подсигуряват се средствата за назначението им към общината. Това ще стане октомври, след приключване на обучението ще бъдат подписани договорите. По този начин подсигуряваме грижа за хората, а за младите момичета, които се подготвят за здравни медиатори, ще има бъдеще за работа, за нас всяко работно място е ценно. Здравният медиатор ще ходи по домовете, ще общува с хората в нужда в здравна насока. Не е задължително да имат висше образование. Има кабинети, обзаведени с всичко необходимо, за да бъдат на нивото, което се изисква за длъжността. Ние сме подсигурили нужните условия."  


След като здравните медиатори започнат работа, очакванията са хората в общината да усетят, че разбираме техните проблеми и нужди, както и че има кой да се грижи за тях, допълни Христо Доков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50