Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Назначават здравен медиатор в Криводол

Снимка: Уикипедия

Здравен медиатор ще назначи община Криводол. Сравнително новата професия е необходима в града, заради това, че в този край има много хора, които живеят под прага на бедността, предимно от ромски произход. Целта е да се подсигурят грижи за тази част от обществото. Част от проблемите, на които здравните медиатори търсят решения, са ниската здравна култура, и ранните раждания преди навършване на пълнолетие за момичетата. За Криводол се очаква да бъдат назначени двама здравни медиатори, това съобщи за Радио ВИДИН Христо Доков кмет на общината.


"В момента се обучават 2 момичета за медиатори. В нашия край ромското население и хората, които живеят под прага на бедността, имат нужда от грижи, искаме да бъдем малко от малко като европейските държави и затова според нас те ще бъдат полезни за населението. След обучението ще им бъдат издадени съответните документи за длъжността, да имат познанията и да бъдат в услуга на хората. Към Общината ще работят на пълен работен ден. В момента тече проект, подсигуряват се средствата за назначението им към общината. Това ще стане октомври, след приключване на обучението ще бъдат подписани договорите. По този начин подсигуряваме грижа за хората, а за младите момичета, които се подготвят за здравни медиатори, ще има бъдеще за работа, за нас всяко работно място е ценно. Здравният медиатор ще ходи по домовете, ще общува с хората в нужда в здравна насока. Не е задължително да имат висше образование. Има кабинети, обзаведени с всичко необходимо, за да бъдат на нивото, което се изисква за длъжността. Ние сме подсигурили нужните условия."  


След като здравните медиатори започнат работа, очакванията са хората в общината да усетят, че разбираме техните проблеми и нужди, както и че има кой да се грижи за тях, допълни Христо Доков.

Вижте още

От какво зависи благоденствието на нашите деца?

На 45-то място се нарежда България в класация, представена от Световната здравна организация, според която нито една държава не предлага на децата си шанс за здравословно отглеждане и подходяща обстановка за тяхното бъдеще . Климатичните промени, вредните реклами, насърчаващи консумацията на фаст фууд и алкохол от ранна възраст, излагат..

публикувано на 21.02.20 в 15:51

Енея Георгиева от Монтана с престижно място на международен конкурс за Васил Левски

Енея Георгиева , която е асоцииран член на клуб "Медии" в Монтана, спечели престижното 7-мо място в международния конкурс за есе на тема "Васил Левски- диалози във времето, диалози с времето". Конкурсът бе проведен под патронажа на министъра на културата Боил Банов и в него участваха 39 души - студенти и докторанти от България, Украйна,..

публикувано на 21.02.20 в 14:42

Изложба за 90-годишнината от рождението на проф. Максим Младенов в Ново село

Богатството на един език идва от многообразието на диалектите, които внасят синоними, нотки и отсенки на всяка негова дума. Това е максимата, която стои в работохолизма на проф. Максим Младенов, проучващ говорите в България и застанал начело на учените, които искат да изработят речник на диалектите в нашата родина. Роден е преди 90..

публикувано на 21.02.20 в 11:01

Ще бъдат ли орязани болничните

Промени предвиждат наказания за хората, които не спазват режима, предписан в издадения им болничен лист. Освен, че ще остават без обезщетение, те ще плащат и глоби. Мярката е част от предложенията за ограничаване на злоупотребите с болнични. Тя бе обсъдена от комисия към Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според промените шефът ще може..

публикувано на 20.02.20 в 16:00

Тол камера насред село

Камери на ТОЛ- системата са поставена преди дни на главната улица  във видинското село Новоселци , на около 300 метра преди изхода на населеното място. Пътят, над който са поставени устройствата, е част от второкласната пътна мрежа и води към граничния пункт "Връшка чука". Жителите на селото все още не могат да повярват какво в действителност..

публикувано на 20.02.20 в 14:20

20.02.20 - какво ни носи съчетанието на нули и двойки?

Бум на сватбите се очаква на днешния ден-  20 февруари 2020 година. Причината е, че днешната дата съдържа единствено цифрите 2 и 0.  Две двойки са заявили желание да сключат граждански брак във Видин , каза Станимира Манджукова- младши експерт "Актосъставяне" Община Видин. "Има още една дата, която представлява интерес 20.12.2020 г., но за сега..

публикувано на 20.02.20 в 13:14

Опасни ли са отпадъците за гориво в циментовия завод край Бели Извор

60 вагона с отпадъци от Англия, които ще бъдат използвани като гориво за дейността на циментовия завод  в село Бели извор  пристигнаха преди дни.  Обезпокоен от това ни потърси Димитър Илиев от Враца: "Като гледам над Враца една мъгла, Балкана се вижда наполовина. От Бели извор ще горим боклуците на Европа, всичката пепел се лови за..

публикувано на 20.02.20 в 11:50