Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Млади хора организират Акция "Зелена Монтана"

"Шарампоя" заприлича на сметище.
Снимка: Радио ВИДИН

На 25 януари (събота) от 11.00 часа група младежи от Монтана ще проведат екоакцията "Зелена Монтана". Организатори са учениците Петьо Божидаров и Виктор Иванов. 


"Решихме спонтанно с моя приятел Виктор да направим събитие, в което да се включат повече хора. Води се зелената площ до жилищния комплекс "Жерави". Отстрани се строят едни блокове и оттам идват много строителни материали, които замърсяват поляната", разказа Петьо Божидаров.


Всеки, който има интерес да се включи, може да отиде на сборния пункт- парк Свети Дух в Монтана в 10:30 часа. Организаторите молят желаещите да носят необходимите им почистващи средства- ръкавици и чували за смет.


В "Еко Свят" засягаме и темата за риболова- в Монтана няма да има зони за нощен риболов, решиха на среща около 100-ина рибари от Монтана, Берковица и региона. 

"Пролетта масата рибари се възпротиви на забраната за нощния риболов. Сега съм радостен затова, че рибарите след като измина една година, премина под строг контрол за спазване на нормите за любителски риболов, рибарите видяха резултатите от това нещо и ме изненадаха приятно", коментира Валери Спасов от отдела на ИАРА в Монтана.

От присъстващите само трима са били "за" да бъде разрешен, останалите- против.

"През нощта се извършват нарушения. Рибарите разбраха това. Видяха резултата от строгия контрол, който прилагаме."


Ниското ниво на язовир "Огоста" не е опасно за рибите:

"Нивото е някъде около 150-155 милиона кубически метра вода, което е доста вода на фона на всеобщата сума в цялата страна. Да, значително се е понижило нивото. Нормално е при 350 милиона кубика вода сега е по- малко от половината, което е ниско ниво, но в никакъв случай няма опасност за рибите", заяви Валери Спасов.


Снимка: Архив на организаторитеИван Стоянов и Александър Александров са част от инициативата BG Events & Guiding и организират състезания по планинско бягане и колоездене. Двамата са от Враца, но организират събития в различни населени места от Северозапада. С Иван Стоянов разговаряме преди тренировката му по трасето на "Пъстрина рън"- едно събитие, което ще се проведе през февруари:

"От време на време и ние тичаме, постоянно спортуваме. Аз по-малко, Александър доста повече. За самото удоволствие. Всички трасета, по които пускаме хората да тичат, са много красиви."

Първото събитие, което организират през 2020 година е на 26 януари в село Крета, Мездра.

"Там кметицата Виолета Панова и наш приятел, който се включва много активно в организацията на място, ни посрещат много добре- домашни сладка, лютеници, награден фонд за състезателите, всичко надписано с етикети. Кметицата отваря читалището, чайове, пали печки и става много добре, празник", каза Иван Стоянов.

И още в "Еко свят"- Община Бойчиновци планира различни дейности за изследване на качеството на водите и почвите в следващите 18 месеца. Съвместно със сръбската община Бор планират почистване на замърсени зони, а след това с подвижна лаборатория ще изследват местата.

"Има замърсени места, на които е хубаво да се обърне внимание. Това е нашата идея. Планираме да идентифициране 6 района, да се закупи нужното оборудване, за град Бойчиновци ще бъдат закупени два автомобила, лабораторията, която ще бъде подвижна и ще може да се взимат проби на място. Ще обхванем незаконни сметища в нашия проект"
, обясни Емил Георгиев от Община Бойчиновци.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Над 220 милиона лева инвестирани в земеделския сектор във Видинско

Новостите, свързани с директните плащания и приемите по предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони  бяха разисквани във Видин. Форумът е част от национална информационна кампания на министерството на земеделието, храните и горите. Участваха земеделски производители от областта, представители на местната власт и експерти от..

публикувано на 18.02.20 в 16:41

Ученици от Видин и Крайова създават творби със социални послания

Видински ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" и ПГТ "Михалаки Георгиев" взеха участие в Образователна мобилност за младежи, наречена  "Изповед по цвят", заедно със свои връстници от училището по изобразителни  изкуства в град Крайова. Младежите имаха възможност да творят и да изразят себе си чрез изкуството. Те създадоха картини с послания да бъдем..

публикувано на 18.02.20 в 14:50

Лекция за Антони Гауди пред видинска публика

"Архитектура без граници - Гауди в Матаро" е заглавието на лекцията на архитект доцент Станчо Веков, която той представи  пред видинска публика в Държавен архив - Видин. Антони  Гауди  е испански архитект от Каталония, един от най-големите новатори в областта за времето си и дълго след това. Желанието на арх. Веков бе да представи непознатия Гауди с..

публикувано на 18.02.20 в 13:02

Безплатно измерване на кръвна захар организира ежемесечно Клуб "Диабет" във Видин

Клуб "Диабет" продължава и през 2020 година провеждането на безплатни измервания на кръвната захар и лекции на теми, свързани със захарния диабет. Двете инициативи са достъпни както за членове на организацията, така и за всички жители на Видин и областта, обясни председателят на клуба Катина Велкова: "Това е нашият приоритет, към който трябва да се..

публикувано на 17.02.20 в 17:19
Проф. д-р Николина Огненска

Проф. д-р Николина Огненска: Важно е човек да си прави профилактика на младини, за да има спокойни старини

"Профилактика на здравето  - да открием болестите преди да са се появили". Това е темата на среща на проф. д-р Николина Огненска с жители на Видин. Тя ще презентира иновационни методи в медицината, с които грижата за човешкото здраве се пренася изцяло в сферата на профилактиката.    Доктор по изкуствознание и професор по теория на музиката,..

публикувано на 17.02.20 в 16:16
Слави Панайотов

Слави Панайотов представи втората си книга във Видин

Един от най- известните "влогъри" в България- Слави Панайотов, е  роден през 1986 г. в Плавдив. Става известен с "Youtube" канала си " The Clashers" . В него той публикува видеа на различна тематика, като хитовите му серии са "Топ Класации", "50 Невероятни факта" и "Нещата, които не искат да знаете" . Вдъхновен от сериите "Топ Класации" се..

публикувано на 17.02.20 в 16:15

С покаянието се завръщаме при Бога

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 16.02.20 в 08:00