Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започват предварителните изпити за шест специалности

Тази година се дипломират първите студенти на Русенския университет във Видин

Снимка: Полина Тодорова

Стартира приема на документи на кандидат-студенти, които желаят да се обучават в обучителния център на Русенския университет във Видин. От утре 25-ти януари, през събота ще има предварителни изпити, на които всеки, който желае може да се яви, за да запази своето място за университета още сега. 

Изпитите са под формата на тест с обща и специална част. Общата част съдържа 20 въпроса по български език и езикова култура, а специалната част обхваща 40 въпроса в области по избор: български език, история на България, общотехническа подготовка, математика, информатика и информационни технологии, икономическа география на България, биология, химия, това обясни за Радио ВИДИН старши експертът във видинския филиал, Ваня Велкова:

"Срок за кандидатстване няма, срокът е до запълване на бройките. На изпитите могат да се явят всички, а за завършилите преди 2008 година е задължително, тъй като преди 2008 година матурите не бяха задължителни и няма как прием да бъде осъществен чрез оценка от матурите. Тази година все още не е ясно дали ще се осъществява прием за магистратура, но в момента имаме 2 специалности магистратура, едните завършиха сега, на другите им предстои последен семестър, но ние във Видин нямаме правомощията да издаваме диплома за магистратура и с тях се заемат изцяло Русе. 
Последните години  поддържаме едно добро ниво, нямаме отлив на студенти, а дори напротив, приемаме всяка година около 150 души, горе - долу по 30 на специалност, като миналата година за две от специалностите "Български език и история" и "ТУТ", записахме около 50 студента по специалност. Има голям интерес и към двете, и винаги тях първо запълваме. Тази година предстои да се дипломират първите 80 записани студенти, бакълаварска степен... Планираме да направим тържество по връчването на дипломите, няма да е необходимо да ходят в Русе, за да се дипломират. Надяваме се развитието на този филиал да продължи все така..."

През новата академична година във филиала във Видин ще се обучават студенти по шест специалности: "Земеделска техника и технологии", "Електроника", "Технология и управление на транспорта", "Индустриален мениджмънт", "Компютърни науки" и "Български език и история", добави още Ваня Велкова. 

Изборът на специалност е трудна задача, която предопределя бъдещата кариера на студента. Освен това, следването във висше учебно заведение е голяма инвестиция на време и ресурси, особено за тези, които съчетават ученето с работата. Ако направите задълбочено проучване и разгледате опциите си безпристрастно, вие сте на прав път към идеалната специалност... Точно това е направила и Лозинка Лозанова, избирайки видинския филиал на Русенския университет и специалността "Български език и история". Ето защо е направила този избор:

"Изборът ми е изцяло личен и мотивиран, след преценка на плюсовете и минусите. Ще започна с минусите, всъщност той е само един, почти една година ми отне да отхвърля всички предразсъдъци и слухове относно качеството на обучението във видинския филиал на РУ. Като се има предвид, че образованието в България търпи критики в цялата страна, въпросите и съмненията отпаднаха някак си естествено. Що се отнася до плюсовете, основен, най-важен и най- голям плюс е местоположението му. Тук живея, тук работя, тук е моето семейство и затова това е изключително добра възможност за хора като мен, също важен плюс е и финансовата страна на обучението, семестриалните такси не са толкова непосилни, а пък се спестява от транспортни разходи и пари за нощувки. Освен това, ако покажеш добри резултати, имаш право на стипендия, като сумата е напълно достатъчна, за да покриваш таксите за семестър и необходимите учебници. Мога да кажа, че да си студент в града, в който живееш, е много по-изгодно от това, да не си студент изобщо. Лекциите са доста интензивни, три пъти в седмицата, но това по никакъв начин не лишава студентите от възможност да научат материала. Преподавателите са на доста добро ниво, знаещи, информирани, адекватни хора, които имат огромното желание да споделят с тяхната аудитория всичко, което е необходимо. Избрах тази специалност, защото в училище винаги съм била добра по тези предмети и видях начин да се възползвам от основните си знания, за да надграждам. Лично аз бях впечатлена от това как един от нашите преподаватели ас. Ренета Златева я определи, като "най-патриотичната" специалност, специалност, която ти дава правото да изучиш задълбочено собствения си език и история. Пожелавам на всичките си колеги успешно взимане на всички изпити, естествено да не забравят, че са студенти, а именно студентите- освен да учат, е задължително и да разпускат. Успех, колеги!"
Вижте още

Покаянието – правият и истински път към спасението

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 28.02.21 в 08:00

Гласуваха рекорден в историята на община Видин бюджет

Бюджетът за 2021 година , който е в размер на 52 милиона лева , което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.  Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общата субсидия за делегирани..

обновено на 26.02.21 в 17:59

Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин поетапно отваря вратите си за потребители

Темите в "Едно" на 26 февруари 2021 година: В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин се готвят да започнат присъствено занимания с всички потребители. Продължават да търсят и нови възможности за работа и общуване, затова и екипът премина обучение за използване на дигитални мрежи за..

публикувано на 26.02.21 в 17:15

В саниран блок във Видин чакат строителите да поправят щетите от некачествен ремонт

По Радио Видин разказахме за неволите на живущи във вход "И" на блок 19 в жилищен комплекс "Крум Бъчваров", които се оплакаха от некачествен ремонт. Оказа се, че потърпевши са не само те, а проблеми има и в другите входове в блока. Ремонтът е извършен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.  За..

публикувано на 26.02.21 в 16:30

Оборска тор и купища боклуци на един входовете на ромския квартал във Видин

В сметище  е превърнат един от входовете на видинския ромски  квартал "Нов път".  Боклуците, изхвърляни  от двете страни на улица "Стара планина", тормозят живеещите наоколо от години, сигнализира слушател на Радио Видин. Проблемът се задълбочава и от купчините кравешка тор от кравеферма, която се намира в квартала. Торта се изхвърля редовно с..

публикувано на 26.02.21 в 11:30

Най-красивата мартеница търсят в Мизия

Конкурс "Българската мартеница през Вашите очи" организира община Мизия. Инициативата е насочена към  всички жители на общината, без ограничение на възрастта. Така всеки един ще покаже как вижда мартеницата, каза за Радио ВИДИН Елица Руменова от местната администрация: "Целта е може би по-скоро развлекателна и всеки един гражданин да покаже как..

публикувано на 26.02.21 в 11:13

Подкрепа за заетост в условията на пандемия от COVID-19

Пандемията от коронавирус изправи пред сериозни изпитания икономиката и пазара на труда в цяла Европа. За да смекчат удара върху бизнеса и да запазят поминъка на хората, Европейският съюз и държавите членки въведоха извънредни мерки. България също въведе мерки в помощ на  запазване на работните места в условията на пандемия. Компанията, която..

публикувано на 26.02.21 в 10:50