Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започват предварителните изпити за шест специалности

Тази година се дипломират първите студенти на Русенския университет във Видин

Снимка: Полина Тодорова

Стартира приема на документи на кандидат-студенти, които желаят да се обучават в обучителния център на Русенския университет във Видин. От утре 25-ти януари, през събота ще има предварителни изпити, на които всеки, който желае може да се яви, за да запази своето място за университета още сега. 

Изпитите са под формата на тест с обща и специална част. Общата част съдържа 20 въпроса по български език и езикова култура, а специалната част обхваща 40 въпроса в области по избор: български език, история на България, общотехническа подготовка, математика, информатика и информационни технологии, икономическа география на България, биология, химия, това обясни за Радио ВИДИН старши експертът във видинския филиал, Ваня Велкова:

"Срок за кандидатстване няма, срокът е до запълване на бройките. На изпитите могат да се явят всички, а за завършилите преди 2008 година е задължително, тъй като преди 2008 година матурите не бяха задължителни и няма как прием да бъде осъществен чрез оценка от матурите. Тази година все още не е ясно дали ще се осъществява прием за магистратура, но в момента имаме 2 специалности магистратура, едните завършиха сега, на другите им предстои последен семестър, но ние във Видин нямаме правомощията да издаваме диплома за магистратура и с тях се заемат изцяло Русе. 
Последните години  поддържаме едно добро ниво, нямаме отлив на студенти, а дори напротив, приемаме всяка година около 150 души, горе - долу по 30 на специалност, като миналата година за две от специалностите "Български език и история" и "ТУТ", записахме около 50 студента по специалност. Има голям интерес и към двете, и винаги тях първо запълваме. Тази година предстои да се дипломират първите 80 записани студенти, бакълаварска степен... Планираме да направим тържество по връчването на дипломите, няма да е необходимо да ходят в Русе, за да се дипломират. Надяваме се развитието на този филиал да продължи все така..."

През новата академична година във филиала във Видин ще се обучават студенти по шест специалности: "Земеделска техника и технологии", "Електроника", "Технология и управление на транспорта", "Индустриален мениджмънт", "Компютърни науки" и "Български език и история", добави още Ваня Велкова. 

Изборът на специалност е трудна задача, която предопределя бъдещата кариера на студента. Освен това, следването във висше учебно заведение е голяма инвестиция на време и ресурси, особено за тези, които съчетават ученето с работата. Ако направите задълбочено проучване и разгледате опциите си безпристрастно, вие сте на прав път към идеалната специалност... Точно това е направила и Лозинка Лозанова, избирайки видинския филиал на Русенския университет и специалността "Български език и история". Ето защо е направила този избор:

"Изборът ми е изцяло личен и мотивиран, след преценка на плюсовете и минусите. Ще започна с минусите, всъщност той е само един, почти една година ми отне да отхвърля всички предразсъдъци и слухове относно качеството на обучението във видинския филиал на РУ. Като се има предвид, че образованието в България търпи критики в цялата страна, въпросите и съмненията отпаднаха някак си естествено. Що се отнася до плюсовете, основен, най-важен и най- голям плюс е местоположението му. Тук живея, тук работя, тук е моето семейство и затова това е изключително добра възможност за хора като мен, също важен плюс е и финансовата страна на обучението, семестриалните такси не са толкова непосилни, а пък се спестява от транспортни разходи и пари за нощувки. Освен това, ако покажеш добри резултати, имаш право на стипендия, като сумата е напълно достатъчна, за да покриваш таксите за семестър и необходимите учебници. Мога да кажа, че да си студент в града, в който живееш, е много по-изгодно от това, да не си студент изобщо. Лекциите са доста интензивни, три пъти в седмицата, но това по никакъв начин не лишава студентите от възможност да научат материала. Преподавателите са на доста добро ниво, знаещи, информирани, адекватни хора, които имат огромното желание да споделят с тяхната аудитория всичко, което е необходимо. Избрах тази специалност, защото в училище винаги съм била добра по тези предмети и видях начин да се възползвам от основните си знания, за да надграждам. Лично аз бях впечатлена от това как един от нашите преподаватели ас. Ренета Златева я определи, като "най-патриотичната" специалност, специалност, която ти дава правото да изучиш задълбочено собствения си език и история. Пожелавам на всичките си колеги успешно взимане на всички изпити, естествено да не забравят, че са студенти, а именно студентите- освен да учат, е задължително и да разпускат. Успех, колеги!"
Вижте още

От какво зависи благоденствието на нашите деца?

На 45-то място се нарежда България в класация, представена от Световната здравна организация, според която нито една държава не предлага на децата си шанс за здравословно отглеждане и подходяща обстановка за тяхното бъдеще . Климатичните промени, вредните реклами, насърчаващи консумацията на фаст фууд и алкохол от ранна възраст, излагат..

публикувано на 21.02.20 в 15:51

Енея Георгиева от Монтана с престижно място на международен конкурс за Васил Левски

Енея Георгиева , която е асоцииран член на клуб "Медии" в Монтана, спечели престижното 7-мо място в международния конкурс за есе на тема "Васил Левски- диалози във времето, диалози с времето". Конкурсът бе проведен под патронажа на министъра на културата Боил Банов и в него участваха 39 души - студенти и докторанти от България, Украйна,..

публикувано на 21.02.20 в 14:42

Изложба за 90-годишнината от рождението на проф. Максим Младенов в Ново село

Богатството на един език идва от многообразието на диалектите, които внасят синоними, нотки и отсенки на всяка негова дума. Това е максимата, която стои в работохолизма на проф. Максим Младенов, проучващ говорите в България и застанал начело на учените, които искат да изработят речник на диалектите в нашата родина. Роден е преди 90..

публикувано на 21.02.20 в 11:01

Ще бъдат ли орязани болничните

Промени предвиждат наказания за хората, които не спазват режима, предписан в издадения им болничен лист. Освен, че ще остават без обезщетение, те ще плащат и глоби. Мярката е част от предложенията за ограничаване на злоупотребите с болнични. Тя бе обсъдена от комисия към Националния съвет за тристранно сътрудничество. Според промените шефът ще може..

публикувано на 20.02.20 в 16:00

Тол камера насред село

Камери на ТОЛ- системата са поставена преди дни на главната улица  във видинското село Новоселци , на около 300 метра преди изхода на населеното място. Пътят, над който са поставени устройствата, е част от второкласната пътна мрежа и води към граничния пункт "Връшка чука". Жителите на селото все още не могат да повярват какво в действителност..

публикувано на 20.02.20 в 14:20

20.02.20 - какво ни носи съчетанието на нули и двойки?

Бум на сватбите се очаква на днешния ден-  20 февруари 2020 година. Причината е, че днешната дата съдържа единствено цифрите 2 и 0.  Две двойки са заявили желание да сключат граждански брак във Видин , каза Станимира Манджукова- младши експерт "Актосъставяне" Община Видин. "Има още една дата, която представлява интерес 20.12.2020 г., но за сега..

публикувано на 20.02.20 в 13:14

Опасни ли са отпадъците за гориво в циментовия завод край Бели Извор

60 вагона с отпадъци от Англия, които ще бъдат използвани като гориво за дейността на циментовия завод  в село Бели извор  пристигнаха преди дни.  Обезпокоен от това ни потърси Димитър Илиев от Враца: "Като гледам над Враца една мъгла, Балкана се вижда наполовина. От Бели извор ще горим боклуците на Европа, всичката пепел се лови за..

публикувано на 20.02.20 в 11:50