Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват предварителните изпити за шест специалности

Тази година се дипломират първите студенти на Русенския университет във Видин

Снимка: Полина Тодорова

Стартира приема на документи на кандидат-студенти, които желаят да се обучават в обучителния център на Русенския университет във Видин. От утре 25-ти януари, през събота ще има предварителни изпити, на които всеки, който желае може да се яви, за да запази своето място за университета още сега. 

Изпитите са под формата на тест с обща и специална част. Общата част съдържа 20 въпроса по български език и езикова култура, а специалната част обхваща 40 въпроса в области по избор: български език, история на България, общотехническа подготовка, математика, информатика и информационни технологии, икономическа география на България, биология, химия, това обясни за Радио ВИДИН старши експертът във видинския филиал, Ваня Велкова:

"Срок за кандидатстване няма, срокът е до запълване на бройките. На изпитите могат да се явят всички, а за завършилите преди 2008 година е задължително, тъй като преди 2008 година матурите не бяха задължителни и няма как прием да бъде осъществен чрез оценка от матурите. Тази година все още не е ясно дали ще се осъществява прием за магистратура, но в момента имаме 2 специалности магистратура, едните завършиха сега, на другите им предстои последен семестър, но ние във Видин нямаме правомощията да издаваме диплома за магистратура и с тях се заемат изцяло Русе. 
Последните години  поддържаме едно добро ниво, нямаме отлив на студенти, а дори напротив, приемаме всяка година около 150 души, горе - долу по 30 на специалност, като миналата година за две от специалностите "Български език и история" и "ТУТ", записахме около 50 студента по специалност. Има голям интерес и към двете, и винаги тях първо запълваме. Тази година предстои да се дипломират първите 80 записани студенти, бакълаварска степен... Планираме да направим тържество по връчването на дипломите, няма да е необходимо да ходят в Русе, за да се дипломират. Надяваме се развитието на този филиал да продължи все така..."

През новата академична година във филиала във Видин ще се обучават студенти по шест специалности: "Земеделска техника и технологии", "Електроника", "Технология и управление на транспорта", "Индустриален мениджмънт", "Компютърни науки" и "Български език и история", добави още Ваня Велкова. 

Изборът на специалност е трудна задача, която предопределя бъдещата кариера на студента. Освен това, следването във висше учебно заведение е голяма инвестиция на време и ресурси, особено за тези, които съчетават ученето с работата. Ако направите задълбочено проучване и разгледате опциите си безпристрастно, вие сте на прав път към идеалната специалност... Точно това е направила и Лозинка Лозанова, избирайки видинския филиал на Русенския университет и специалността "Български език и история". Ето защо е направила този избор:

"Изборът ми е изцяло личен и мотивиран, след преценка на плюсовете и минусите. Ще започна с минусите, всъщност той е само един, почти една година ми отне да отхвърля всички предразсъдъци и слухове относно качеството на обучението във видинския филиал на РУ. Като се има предвид, че образованието в България търпи критики в цялата страна, въпросите и съмненията отпаднаха някак си естествено. Що се отнася до плюсовете, основен, най-важен и най- голям плюс е местоположението му. Тук живея, тук работя, тук е моето семейство и затова това е изключително добра възможност за хора като мен, също важен плюс е и финансовата страна на обучението, семестриалните такси не са толкова непосилни, а пък се спестява от транспортни разходи и пари за нощувки. Освен това, ако покажеш добри резултати, имаш право на стипендия, като сумата е напълно достатъчна, за да покриваш таксите за семестър и необходимите учебници. Мога да кажа, че да си студент в града, в който живееш, е много по-изгодно от това, да не си студент изобщо. Лекциите са доста интензивни, три пъти в седмицата, но това по никакъв начин не лишава студентите от възможност да научат материала. Преподавателите са на доста добро ниво, знаещи, информирани, адекватни хора, които имат огромното желание да споделят с тяхната аудитория всичко, което е необходимо. Избрах тази специалност, защото в училище винаги съм била добра по тези предмети и видях начин да се възползвам от основните си знания, за да надграждам. Лично аз бях впечатлена от това как един от нашите преподаватели ас. Ренета Златева я определи, като "най-патриотичната" специалност, специалност, която ти дава правото да изучиш задълбочено собствения си език и история. Пожелавам на всичките си колеги успешно взимане на всички изпити, естествено да не забравят, че са студенти, а именно студентите- освен да учат, е задължително и да разпускат. Успех, колеги!"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13