Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Кула ще проверяват исторически обекти

4
Снимка: Светослав Цветанов
Движение "Северозапазване"- Кула получи отговор от Министерския съвет на свой сигнал, относно опазване на крепостта "Кастра Мартис" и архитектурните обекти "Мелницата" и "Турска баня". С него се указва да бъде извършена проверка и за резултата да бъдат уведомени отдел "Приемна" на Министерския съвет и Наско Цанов, подал сигнала.


"От няколко години говорим с Община Кула, че туризмът в Кула е приоритет, че трябва да се развива, тъй като ние имаме достатъчно обекти. И да бъдат съчетани с различни програми, както Видин и Белоградчик. Правят се някакви неща около туризма, но не се опазва това, което имаме. Крепостта "Кастра Мартис" не е само кулата в центъра, продължава и по- надолу. При разкопките има няколко кули, които са реставрирани, но тази част от крепостта гостите и туристите не я посещават. До нея е залепена "Мелницата", в нея има стара "Турска баня", като и двата обекта са на повече от 100 години. Идеята беше да се обърне внимание на историческия парк", обясни защо е подаден сигналът Наско Цанов.

От движение "Северозапазване" подават сигнала до Министерския съвет, Министерството на културата, до Президента, до Общинския съвет и Община Кула, защото:

"Институциите да се задвижат и да се ангажират с възстановяването на този исторически парк. И вече там самата Община да предприеме някакво реставриране, да изградят някакви галерии. Това е в центъра на града. Не може така да стои. От Министерския съвет получихме писмо, че сигналът е предаден в Министерството на културата и паралелно да бъде извършена проверка от Община Кула, да решат какво ще се случва с този паметник на културата."

Галерия

Вижте още

Полицаи от Видин и Враца обменят опит с колеги от Румъния

Областните дирекции на МВР – Видин и Враца работят съвместно с  Полицейски инспекторат на окръг Долж - Румъния по проект, финансиран от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), по Програма "Херкулес III". Директорите на двете териториални структури на МВР - старши комисар Петър Коцин и старши комисар Янко Янколов  участваха в..

публикувано на 21.02.20 в 12:24

Отбелязваме международния ден на екскурзовода

Международния ден на екскурзовода се отбелязва днес 21 февруари . Датата е определена от Световната федерация на асоциациите на екскурзоводите, като първото издание е през 1990 г.  "Да си екскурзовод е призвание, а не професия", каза за радио Видин екскурзоводката от Враца Боряна Станчева-Демирташ .  "Избрах да стана екскурзовод,..

публикувано на 21.02.20 в 11:31

Юбилейно издание на фестивала "Фършанги" в Бърдарски геран

За 10-та поредна година в белослатинското село Бърдарски геран ще се проведе м ежуднародният карнавален фестивал "Фършанги". Фършанги за католическия свят и банатските българи са дните преди Великите пости, когато се организират карнавални шествия. Тази година периодът на тридневния фестивал започва от събота, 22 февруари, обясни за Радио Видин Ирина..

публикувано на 21.02.20 в 10:56

Крадци посегнаха на кошери във Видинско

Криминалисти от Видин и Белоградчик разкриха и задържаха крадци на кошери, съобщават от полицията във Видин. На 20 февруари в 11 часа жител на град Кула сигнализирал на тел.112 за откраднати 12 пчелни кошера от пчелин в землището на град Димово. полицаите извършили оглед на местопроизшествието, а в хода на проведените оперативно -..

публикувано на 21.02.20 в 10:05

В Деня на кмета в Мездра обсъдиха проблемите с електрозахранването

Кметове и представители на ЧЕЗ обсъдиха проблемите с електрозахранването в община Мездра по   време на Деня на кмета, организиран от общинската администрация. Бойко Чавдаров, регионален мениджър на „ЧЕЗ Разпределение България“, съобщи, че през периода 5-10 февруари на територията на общината са локализирани и отстранени над 600 повреди на..

публикувано на 21.02.20 в 09:00

21 февруари - Ден на признателност към хората, съпротивлявали се срещу нацизма в България

Днешният 21 февруари е  Ден на  признателност към хората, съпротивлявали се срещу нацизма в България. Отбелязва се от 2017 г. съгласно решение на Министерския съвет от 28 декември 2016 год. Един от участниците във Втората световна война е видинчанката Софи Пинкас , която участва в антифашистската съпротива, днес тя е председател на Централния управителен..

публикувано на 21.02.20 в 08:41

По-малко престъпления отчита Областна дирекция на МВР - Враца през 2019

Областната дирекция на МВР във Враца отчете спад на престъпленията, регистрирани през 2019 г. Данните сочат, че през миналата година всички регистрирани престъпления – икономически и криминални, са били 2 628 срещу 3 047 за 2018 г. Това е намаление с 13.8%, като спадът се дължи предимно на по-ниския брой регистрирани престъпления против..

публикувано на 21.02.20 в 08:21