Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът се разпространява- тревожи ли ни това

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През последните дни една тревожна информация разбуни духовете и изправи Световната здравна организация в пълна готовност. Брoят нa зaгинaлитe в Китaй oт нoвия кoрoнaвируc дocтигнa 170 души. Пoтвърдeни ca 7711 cлучaя нa зaрaзeни c вируca. Епидемията се разраства до плашещи мащаби, а броят на смъртните случаи се множи постоянно. Тoзи кoрoнaвируc oтнe прeз 2002 и 2003 година живoтa нa близo 800 души. Cвeтoвнaтa здрaвнa oргaнизaция ce cъбра днес, зa дa обсъди проблема и да рeши дaли дa oбяви трeвoгa в cвeтoвeн мaщaб, а вчера стана ясно, че китaйcки и руcки учeни вече рaбoтят пo cъздaвaнeтo нa вaкcинa зa болестта. 

"Коронавирусът е нов като разпространение сред хората. Едно е безспорно- когато се появят епидемични взривове от ново заболяване, от вирус, нетипичен за хората- това винаги е проблем за общественото здраве и не бива да бъде неглижиран."- това каза за БНР епидемиологът проф. д-р Мира Кожухаржова.


Хората у нас не бива да се притесняват, че все още в страната няма тестове, увери Мира Кожухарова. По думите ѝ, ако има необходимост от подобно изследване, вече са ясни европейските лаборатории, които са готови да го направят - те са в Берлин и Ротердам. Какво трябва да знаят пациентите у нас за новия вирус и трябва ли да се страхуваме от него- това попитахме д-р Емил Мушанов, личнопрактикуващ лекар от Видин:

"Положението е от една страна плашещо, но от друга страна съвсем нормално за всеки един нов вирус от този тип. Ние все още не знаем как би реагирал организмът на хората от Европа, спрямо този вирус и какво да очакваме от него. Голям проблем е, че в XXI-ви век миграционните процеси са много сериозни и хората пътуват непрекъснато. Изключително трудно е да се изолира вируса и е много вероятно от една локална епидемия да се превърне в пандемия."- коментира д-р Емил Мушанов.

Видинчани са притеснени от новия вирус, показа анкета на радио Видин по темата:

"Слушаме и гледаме новините- то си е притеснително, действително е страшно, нали е болест ... Мисля, че няма при нас случай още, но за нас е страшно, защото сме в такава възраст ... Не вярвам. И този път ще изчакаме до последно и ще се установи, че някъде, нещо се е появило."- коментираха видинчани.


Световната здравна организация заседава извънредно, за да се набележат следващите мерки и действия, свързани с развитието на епидемията от коронавируса. Днес стана ясно, че Световното първенство по лека атлетика в зала в китайския град Нанкин ще бъде отложено. Шампионатът трябваше да се проведе от 13 до 15 март, но ще бъде преместен с година по- късно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00