Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Явор Гечев: "Земеделските кооперации у нас- с проблеми, но и с бъдеще"

Снимка: БГНЕС


Арендатори атакуват част от земеделските кооперации, с цел завземане на земята. Този проблем е разискван по време на годишната конференция на Националния съюз на земеделските кооперации в България. На форума са поставени въпроси и за бъдещето на земеделските кооперации, проблемите и перспективите пред тях, каза в "Земята, която ни храни" председателят Явор Гечев.

"Не искам да обвинявам конкретно арендаторите, но кооперациите, които са останали, са изключително устойчиви. Имат си своите проблеми, но на фона на всичко останало, ние сме сериозни и стабилни структури... Просто в държавата вече няма свободна земя за обработване. Кооперациите са генерирали в себе си доверието на хората и някакъв ресурс, включително и земя, който обработват... Когато в едно село има кооперация, всички се равняват по нея, защото кооперацията дава най-високи ренти... Сами разбирате, едно дружество, в едно отдалечено село, което генерира няколко милиона годишно от обороти, което е стабилен ресурс, има няколко хиляди декара земя, само по себе си става апетитно. Ние не се плашим от конкуренция, но когато е лоялна... Националният съюз се справя успешно с всички опити за извиване на ръце, държим се заедно, имаме добър ресурс- юридически и експертен, и оказваме помощ на всяка от кооперациите, която има каквито и да е проблеми по отношение на такъв тип дейности..."

Проблем с арендаторите от известно време има и в монтанското село Комощица. От няколко години председател на местната кооперация "Единство", която се развива успешно, е Даниел Димитров: 

"Арендаторите разполагат с доста пари и се намесват в нашите землища, не дават висока рента, но дават високи изкупни цени на земята, така и подлъгват хората. Напоследък с тези високи цени много започнаха да си продават земите... Арендаторите дават 1300- до 1500 лева на декар- това е страшно висока цена, която ние не можем да дадем... Има и такива хора, които въпреки това държат да си я продадат в кооперацията, но те са по-рядко..."

Около 14 % от обработваемата земя в държавата - 5,5 милиона декара земя, се обработва в кооперации, а Законът за кооперациите е морално остарял и се нуждае от преработване, смята Явор Гечев:
 
"Ние сме от малкото организации, които дръзват да пишат закони- само като гражданска инициатива... Кооперативното движение в Европа е по-скоро механизъм за производство от бъдещето. В цяла Европа в най-развитите държави над 80 % от производството е на кооперативен принцип. В България по една или друга причина единственото, което е останало като кооперативи, са кооперациите, които са в нашия съюз. Законът е сериозно остарял-и морално, и на години. Искаме специализиран закон за земеделските кооперации. Голяма част от кооперациите в Европа са фермерски, а ние в България нямаме регламентация за това. Трябва да има закон, който да регламентира този тип отношения и да вкара кооперативното движение в 21 век, където му е мястото. Готови сме за дебат, но с тази политическа среда, няма с кого да дебатираме. Държавата не може да говори с всеки земеделски производител- това е ролята на браншовите организации. Но трябва да е ясно кои са точно браншовите организации. Ние представляваме над 50 хиляди член-кооператори- не всеки може да се похвали с това..." 

Повече от две години от Националния съюз на земеделските кооперации работят за нов закон. Според Явор Гечев време е и държавата, и земеделские производители да повярват в силата и ползите от членуването в кооперациите:

"Искаме всички форми на кооперативизъм да бъдат сложени на масата, така ще се решат доста голяма част от проблемите на земеделието- един от най-големите е липсата на еднородна продукция и конкурентноспособността. Никой не произвежда толкова, колкото трябва, за да е устойчив на пазара, особено в секторите "Плодове" и "Зеленчуци"... За да отговориш на пазара, за да сключваш рамкови договори, трябва да си достатъчно устойчив. В целия западен свят това се прави през кооперативните движения. Не е работа на земеделския производител да стои цял ден на пазара, за да си продаде петте касетки грозде или домати. Това трябва да е ролята на браншовата организация.

Кооперациите у нас не са отживелица, те имат бъдеще, пред тях има перспектива. Кооперирането е форма, от която има изключително голяма нужда... Но за да се случи кооперирането - така, както е в голяма част от страните в Европа, е необходимо държавата да помогне с нормативната база, която да отговаря на днешното време"- каза още  Явор Гечев и пожела на земеделските производители добър урожай.   

Вижте още

"Петрохан" пострада от ледолом

На 8 януари проходът "Петрохан" става опасен за движение на автомобили. Надвиснали над пътното платно клони се чупят. Причината- паднал дъжд, който замръзва. Служители на Учебно- опитното горско стопанство "Петрохан"- Бързия започват да режат клони и дървета, за да разчистят пътя. Пораженията обаче не са само около пътя. Точно колко са пострадалите..

обновено на 22.01.21 в 12:39

По-добри условия за живот искат в село Черни връх

Село Черни връх, община Вълчедръм   е разположило по поречието на река Цибрица, на 6 kм от Вълчедръм и на 24 kм от град  Лом. Намира се в равнина между село Якимово и Вълчедръм.  472 са жителите на село Черни връх, като преобладават младите хора . В селото има много ученици и по-малки деца, които ходят в детската градина във Вълчедръм, а учениците..

публикувано на 22.01.21 в 12:30

Подкрепа от ЕС и за най-уязвимите

За много хора пандемията от COVID-19 е повече от криза в областта на общественото здраве. Бездомните, социално слабите или семействата с един родител са по-уязвими от всякога към финансови и социални затруднения. Приоритет на ЕС е да гарантира, че хората, които разчитат на други за най-основните си нужди, няма да бъдат изоставени, обясняват от..

публикувано на 22.01.21 в 10:40

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно..

обновено на 21.01.21 в 16:39

Зелените тайни на Северозапада разкриват момичета от Монтана

Отличени са участниците в конкурса на тема "Защитените територии - зелените тайни на Северозапада", организиран от РИОСВ в Монтана. Те получиха грамоти и предметни награди. На I място е Ива Рангелова от Природо- математическа профилирана гимназия /ПМПГ/ "Св. Климент Охридски"- гр. Монтана за литературната творба "Скитник". Ива е ученичка от..

публикувано на 21.01.21 в 16:05

Подкрепа за културния сектор в Европа в условията на пандемия

Пандемията от коронавирус оказа силно икономическо въздействие върху културата и творческия сектор в цяла Европа. За да подкрепят независимите творци и организации, европейските институции и страните-членки на Европейския съюз /ЕС/ взеха бързи решения и набелязаха мерки за справяне с новите предизвикателства.  На национално ниво  Министерството..

публикувано на 21.01.21 в 14:43

Къдроглав пеликан е забелязан край язовир Дъбника

Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/- Враца взе участие в 45-тото ежегодно среднозимно преброяване на водолюбивите птици.  "За поредна година екип от нашата инспекция съвместно с представители на Българско дружество за защита на птиците и природен парк "Врачански Балкан" обходихме общо 16 точки по поречието на река Искър..

публикувано на 21.01.21 в 14:10