Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Явор Гечев: "Земеделските кооперации у нас- с проблеми, но и с бъдеще"

Снимка: БГНЕС


Арендатори атакуват част от земеделските кооперации, с цел завземане на земята. Този проблем е разискван по време на годишната конференция на Националния съюз на земеделските кооперации в България. На форума са поставени въпроси и за бъдещето на земеделските кооперации, проблемите и перспективите пред тях, каза в "Земята, която ни храни" председателят Явор Гечев.

"Не искам да обвинявам конкретно арендаторите, но кооперациите, които са останали, са изключително устойчиви. Имат си своите проблеми, но на фона на всичко останало, ние сме сериозни и стабилни структури... Просто в държавата вече няма свободна земя за обработване. Кооперациите са генерирали в себе си доверието на хората и някакъв ресурс, включително и земя, който обработват... Когато в едно село има кооперация, всички се равняват по нея, защото кооперацията дава най-високи ренти... Сами разбирате, едно дружество, в едно отдалечено село, което генерира няколко милиона годишно от обороти, което е стабилен ресурс, има няколко хиляди декара земя, само по себе си става апетитно. Ние не се плашим от конкуренция, но когато е лоялна... Националният съюз се справя успешно с всички опити за извиване на ръце, държим се заедно, имаме добър ресурс- юридически и експертен, и оказваме помощ на всяка от кооперациите, която има каквито и да е проблеми по отношение на такъв тип дейности..."

Проблем с арендаторите от известно време има и в монтанското село Комощица. От няколко години председател на местната кооперация "Единство", която се развива успешно, е Даниел Димитров: 

"Арендаторите разполагат с доста пари и се намесват в нашите землища, не дават висока рента, но дават високи изкупни цени на земята, така и подлъгват хората. Напоследък с тези високи цени много започнаха да си продават земите... Арендаторите дават 1300- до 1500 лева на декар- това е страшно висока цена, която ние не можем да дадем... Има и такива хора, които въпреки това държат да си я продадат в кооперацията, но те са по-рядко..."

Около 14 % от обработваемата земя в държавата - 5,5 милиона декара земя, се обработва в кооперации, а Законът за кооперациите е морално остарял и се нуждае от преработване, смята Явор Гечев:
 
"Ние сме от малкото организации, които дръзват да пишат закони- само като гражданска инициатива... Кооперативното движение в Европа е по-скоро механизъм за производство от бъдещето. В цяла Европа в най-развитите държави над 80 % от производството е на кооперативен принцип. В България по една или друга причина единственото, което е останало като кооперативи, са кооперациите, които са в нашия съюз. Законът е сериозно остарял-и морално, и на години. Искаме специализиран закон за земеделските кооперации. Голяма част от кооперациите в Европа са фермерски, а ние в България нямаме регламентация за това. Трябва да има закон, който да регламентира този тип отношения и да вкара кооперативното движение в 21 век, където му е мястото. Готови сме за дебат, но с тази политическа среда, няма с кого да дебатираме. Държавата не може да говори с всеки земеделски производител- това е ролята на браншовите организации. Но трябва да е ясно кои са точно браншовите организации. Ние представляваме над 50 хиляди член-кооператори- не всеки може да се похвали с това..." 

Повече от две години от Националния съюз на земеделските кооперации работят за нов закон. Според Явор Гечев време е и държавата, и земеделские производители да повярват в силата и ползите от членуването в кооперациите:

"Искаме всички форми на кооперативизъм да бъдат сложени на масата, така ще се решат доста голяма част от проблемите на земеделието- един от най-големите е липсата на еднородна продукция и конкурентноспособността. Никой не произвежда толкова, колкото трябва, за да е устойчив на пазара, особено в секторите "Плодове" и "Зеленчуци"... За да отговориш на пазара, за да сключваш рамкови договори, трябва да си достатъчно устойчив. В целия западен свят това се прави през кооперативните движения. Не е работа на земеделския производител да стои цял ден на пазара, за да си продаде петте касетки грозде или домати. Това трябва да е ролята на браншовата организация.

Кооперациите у нас не са отживелица, те имат бъдеще, пред тях има перспектива. Кооперирането е форма, от която има изключително голяма нужда... Но за да се случи кооперирането - така, както е в голяма част от страните в Европа, е необходимо държавата да помогне с нормативната база, която да отговаря на днешното време"- каза още  Явор Гечев и пожела на земеделските производители добър урожай.   

Вижте още
Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на..

публикувано на 28.10.20 в 17:15

Спектакъл на кукления театър във Видин учи децата да се пазят от бедствия

Спектакъл на кукления театър във Видин по забавен научи учи децата как да се предпазват от бедствия и аварии. Подготвен е с партньори от Румъния и ще  се играе във Видин и Крайова. "Този спектакъл трябва да научи децата на най-важните неща, които трябва да сторят, ако им се случи някакво бедствие, разбира се със средствата на..

публикувано на 28.10.20 в 16:07

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30