Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първо заседание на Общински съвет – Белоградчик

Три предложения за почетен гражданин на Белоградчик

Снимка: Иванка Петрова

Бюджетът на община Белоградчик за 2020 г. ще бъде предложен за приемане на първото за годината заседание на Общинския съвет. Преди дни той беше подложен на обществено обсъждане, взети са под внимание и предложенията на гражданите. Общо 17 са предложенията за решения в Проекта за дневен ред. 

Заседанието ще започне с Отчет на Общинския съвет за миналата година. Съветниците ще гласуват и Календарния план за работа на Общинския съвет за настоящата година. Три от предложенията за решения са свързани с удостояването на музикалния педагог и диригент на Духовия оркестър - Ангел Джунински, на акад. Пламен Карталов и Виден Табаков, посмъртно, със званието "Почетен гражданин на град Белоградчик и общината".

Ще бъде взето решение и за закупуването на 50 броя книги на проф. Веселин Борисов - "Лозан Стрелков - Познат и непознат" и "Емил Петров – Полет на духа”. Две от предложенията са свързани с отдаването под наем на имоти общинска собственост. Местният парламент ще гласува и Програмата за управление на общината за периода 2019 – 2023 г., годишната програма за придобиване, управление и разпореждане с имоти общинска собственост през 2020 г. и годишния план за ползване на дървесината от общинските гори. Във връзка със заложеното увеличение на възнагражденията с до 10% на служителите, заети в държавната администрация, местният парламент ще трябва да гласува и промяна на индивидуалното основно месечно възнаграждение на кмета на общината. На заседанието ще бъде утвърден и изборът на съдебни заседатели за Окръжен съд – Видин и районен съд – Белоградчик. Преминали през процедурите за избор са 9 кандидати при квота 15 за Районния съд и двама за Окръжния. В края на заседанието ще бъде дадена думата на гражданите за изказвания, питания, становища и предложения. 


Вижте още

Подписка за ремонт на пътя Лом-Козлодуй събират в двата града

Подписка с искане за цялостен ремонт на републиканския път II -11 Лом - Козлодуй събират жители на двата града. Гражданската инициатива е провокирана от лошото състояние на пътя, обясни Наталия Стефанова, жител на Лом: "Чух се с мои колеги от Община Козлодуй, при тях стартира тази инициатива съвсем наскоро по желание на жителите, защото пътят..

публикувано на 06.06.20 в 17:29

Вдигат макет на "Аполо 11" в родната къща на Виден Табаков в Стакевци

15-метров макет на "Аполо 11" ще посреща посетителите в бъдещия музей на почетния професор на НАСА Виден Табаков в село Стакевци, Белоградчишко. Експозицията ще се помещава в родната къща на известния българин, която бе закупена и се реставрира от Боян Минков. "Къщата е реставрирана в много голяма степен. Отвън я направихме, отвътре всичко е направено..

публикувано на 06.06.20 в 16:30

"Пролетна изложба” откриха в Монтана

Обща художествена изложба на дружество "Тенец” бе открита в галерия "Кутловица” в Монтана. Така бе поставено началото на изявите, посветени на празника на Монтана – Свети дух, който се отбелязва на 8 юни. Над 20 творци са подредили свои произведения в изложбата, съобщи председателят на дружеството на художниците Дончо Планински:..

публикувано на 06.06.20 в 15:50

Дъждовете спасиха зърнената реколта във Врачанско

Обилните дъждове в края на май са дали надежди на земеделските производители, че зърното тази година няма да пропадне. Това смята производителят на пшеница от Враца Младен Цолов: "Допреди 10-ина дни, преди да завалят обилните дъждове от края на май, всички земеделци бяхме в огромен стрес. Пшеницата беше започнала да съхне и не се..

публикувано на 06.06.20 в 14:45

Обновена е експозицията на художествената галерия в Берковица

Художествената галерия в Берковица обнови експозицията си със скулптури и картини на известни художници. Те са от фонда на културната институция, която разполага с над 1 500 произведения на изкуството от различни жанрове – живопис, графика, скулптура. Широко застъпени са приложните изкуства - керамика и дърворезбата. Налични са творби..

публикувано на 06.06.20 в 13:35

В математическа гимназия след 4 клас - с оценка от състезание и олимпиада

Учениците, завършващи 4 клас и желаещи да продължат  в училища с профил "Математически" или "Природни науки", ще бъдат приемани с оценка от състезанието "Математика за всеки" и от областния кръг на олимпиадата по математика. Това обясни началникът на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова: "Националното външно..

публикувано на 06.06.20 в 11:39

Няма активни случаи на коронавирус сред медиците на болницата във Видин

Още 14 души са излекувани от COVID-19 в област Видин. Осем от тях са от община Кула, трима - от Видин, двама - от Белоградчик и един е от Димово. Двама са медицински специалисти от МБАЛ "Света Петка". Няма активни случаи на коронавирус сред медиците от болницата, съобщават от Областната администрация. За последното денонощие е регистриран един случай..

публикувано на 06.06.20 в 10:12