Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На Трифон Зарезан в Новоселско

Снимка: НЧ

Още от миналата седмица започна голямото чистене в общината, защото идва нашият празник – Трифон Зарезан – празник на лозари и винари, празник на община Ново село. Може и да не е приет общинският бюджет, но всяко село в общината е намерило начин да го отбележи. Дали читалищата ще излязат като инициатори, дали земеделските производители, но във всяко село ще се зарязва, ще се лее вино и ще се надяваме на дъжд и добра реколта.

Три села от общината честват този светец на 1 февруари по новия стил. Първи към църковния календар се обърнаха винаровчани- то и името на селото е свързано с празника- Винарово. Тази година се пада и в почивния съботен ден, така че могат да се съберат и наследниците, живеещи по градовете. За този ден ще се събере винаровската духова музика или каквото е останало от славните ѝ времена и ще засвири на площада в 10 часа. Вече се знае кой ще влезе в ролята на Трифон – Сашо Александров. За веселбата и пъстротата са се погрижили жените от читалището – те са поканили всички да се облекат в национална носия. Готови са менчето, венецът и дряновата тояга, окичена с бръшлян и чимшир, с които Трифон ще поведе селяните към лозето. За да се потопим в миналото, ще има и магарешка каручка с всички атрибути, които са необходими на лозаря в този ден. Няма да мине без богата трапеза, подредена от неуморните женски ръце, с която ще завърши ритуалът.  Но голямата веселба за всички жители и гости на селото ще започне вечерта в ресторанта, където се очакват около стотина посетители.

Пак в събота от 10 часа започва и ритуалът по зарязване на лозята в с. Флорентин. Този път хорото ще бъде на площада до църквата, където се провежда фолклорният събор. И пак трапези и греяно вино, и пак облечени в носии, и пак духова музика – Балейската. А вечерната среща е в салона на детската градина, за да се съберат всички желаещи.

След зарязването във Флорентин, Балейската  духова музика ще се прехвърли в с. Ясен. Зарязването на лозето ще започне от 12 часа. В танцовия състав има много пенсионерки, но пък се веселят от сърце и заразяват околните. След ритуала по стар обичай с кошница в ръка, празнуващите ще отидат в клуба на пенсионера "Ясените" и ще подредят на масите това, което всяка чевръста домакиня е приготвила. Може да е малко селото, но добрата воля събира жителите му по всеки повод – и да се веселят, и да решат някой неотложен проблем на общността. 


Вижте още

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

Ученици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които..

публикувано на 16.04.21 в 17:21

Татуировки с пейзажи изразяват любовта към природата на ломчанин

Божидар Николов е от Лом, срещали сме ви с него в качеството му на член на танцовата формация "Игривите опинки". Но днес няма да говорим за уменията му в хората, а за една негова друга страст- татуировките. Те не са стандартните плетеници и надписи, а са планини, гори, реки и диви животни. Обича природата и заради това е избрал да украси тялото си с..

публикувано на 16.04.21 в 16:30

Пет години работници от Видин чакат заплати от бивш работодател

Работници вече пет години чакат заплати от бившия си работодател. Има и решения на съда, които са в тяхна полза, но те до сега остават само на хартия.  За случая сигнализира Димитър Петков, който през 2016 година работел по изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води. Съкратени са, след като Общината прекратява договора си с..

обновено на 16.04.21 в 16:17

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира.   Днес е акцията за почистване на Изворския манастир Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да..

публикувано на 16.04.21 в 16:00

Метеорен поток и супер Луна до края на април

Любителите на звездни явления ще могат да се радват на един от най-старите познати на хората метеорни потоци през следващите 9 дена.  Ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16-и до 25-и април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23-и април,..

публикувано на 16.04.21 в 13:10

Стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

От днес стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". До 15 май ще продължи приемът на заявления от всички граждани, които желаят да бъдат подменени отоплителните им уреди на твърдо гориво със съвременни и алтернативни такива, каза кметът..

публикувано на 15.04.21 в 16:18

В "Музикална зона" на 15 април 2021 слушаме български оперетни изпълнители

Оперетната сцена в България има над 100-годишна история. Отделяме специално внимание на първото звездно поколение оперетни изпълнители, а също и на съвременните им наследници. Слушаме разнообразни откъси от родни и чужди оперети, наслаждавайки се на гласовете на  Видин Даскалов, Лиляна Кисьова, Лиляна Кошлукова, Арон Аронов, Людмила..

публикувано на 15.04.21 в 09:00