Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Трифон Зарезан в Новоселско

Снимка: НЧ

Още от миналата седмица започна голямото чистене в общината, защото идва нашият празник – Трифон Зарезан – празник на лозари и винари, празник на община Ново село. Може и да не е приет общинският бюджет, но всяко село в общината е намерило начин да го отбележи. Дали читалищата ще излязат като инициатори, дали земеделските производители, но във всяко село ще се зарязва, ще се лее вино и ще се надяваме на дъжд и добра реколта.

Три села от общината честват този светец на 1 февруари по новия стил. Първи към църковния календар се обърнаха винаровчани- то и името на селото е свързано с празника- Винарово. Тази година се пада и в почивния съботен ден, така че могат да се съберат и наследниците, живеещи по градовете. За този ден ще се събере винаровската духова музика или каквото е останало от славните ѝ времена и ще засвири на площада в 10 часа. Вече се знае кой ще влезе в ролята на Трифон – Сашо Александров. За веселбата и пъстротата са се погрижили жените от читалището – те са поканили всички да се облекат в национална носия. Готови са менчето, венецът и дряновата тояга, окичена с бръшлян и чимшир, с които Трифон ще поведе селяните към лозето. За да се потопим в миналото, ще има и магарешка каручка с всички атрибути, които са необходими на лозаря в този ден. Няма да мине без богата трапеза, подредена от неуморните женски ръце, с която ще завърши ритуалът.  Но голямата веселба за всички жители и гости на селото ще започне вечерта в ресторанта, където се очакват около стотина посетители.

Пак в събота от 10 часа започва и ритуалът по зарязване на лозята в с. Флорентин. Този път хорото ще бъде на площада до църквата, където се провежда фолклорният събор. И пак трапези и греяно вино, и пак облечени в носии, и пак духова музика – Балейската. А вечерната среща е в салона на детската градина, за да се съберат всички желаещи.

След зарязването във Флорентин, Балейската  духова музика ще се прехвърли в с. Ясен. Зарязването на лозето ще започне от 12 часа. В танцовия състав има много пенсионерки, но пък се веселят от сърце и заразяват околните. След ритуала по стар обичай с кошница в ръка, празнуващите ще отидат в клуба на пенсионера "Ясените" и ще подредят на масите това, което всяка чевръста домакиня е приготвила. Може да е малко селото, но добрата воля събира жителите му по всеки повод – и да се веселят, и да решат някой неотложен проблем на общността. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00
Главен инспектор Георги Георгиев, началник на сектор

Георги Георгиев, РДПБЗН - Видин: Годишно регистрираме 200, 300 аварийно-спасителни дейности

Професионален празник отбелязват днес, 18 юли, спасителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". По този повод и за да ни запознае със спасителната работа, която извършват служителите от видинската пожарна служба, разговарям с главен инспектор Георги Георгиев,  началник на сектор "Превантивна и контролна дейност" в..

публикувано на 18.07.24 в 11:00

В "Музикална зона" на 18 юли 2024 слушаме духови оркестри – 2 част

Продължаваме да разглеждаме духовите оркестри с техните разновидности – днес се спираме на съставите в британски стил, на фанфарните оркестри с традиция от страните на Бенелюкса и брас бендовете от Ню Орлиънс. Говорим за връзките с джаза и как духовият оркестър и новият стил от зората на миналото столетие си взаимодействат; за социалната роля и..

публикувано на 18.07.24 в 09:00

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52