Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабни чествания на годишнината от Белоградчишкото въстание

Със званието "Почетен гражданин на град Белоградчик и общината" са удостоени Ангел Джунински, Пламен Карталов и проф. Виден Табаков-посмъртно

2
Снимка: Радио Видин

Бюджетът на Община Белоградчик, който е почти 9 милиона, беше приет на първото за годината заседание на Общинския съвет. С осем гласа "за" и четири "против" съветниците гласуваха предложението. Параметрите представи Жанета Николова, главен експерт „Бюджет и финансов контрол” в общинската администрация:
"Предлагам Общински съвет Белоградчик да вземе следното решение:Приема бюджета на община Белоградчик за 2020 г. както следва: Общо приходи 8 918 619, от които приходи за делегирани държавни дейности 5 041 399лв; приходи за местна дейност 3 877 220лв.; общо разходи 8 918 619, от които разходи за делегирани държавни дейности 5 041 399лв. Разходите за местна дейност са 3 589 664лв., а разходите за дофинансиране на държавни дейности 287 556лв."
Съветниците гласуваха предложението без коментари.  Местният парламент прие и годишния план за ползване на дървесината от общинските гори. Три номинации за удостояването със званието "Почетен гражданин на град Белоградчик и общината" гласуваха общинските съветници, каза председателят Боян Минков.

"Обсъдихме и приехме около 20 точки, сред тях и важното решение за предстоящото честването на 170-годишнината от Белоградчишкото въстание. Имаме намерение в продължение на месец да направим мащабни празници през месеците май и юни, включващи различни събития. Приехме и решението да удостоим с почетното звание трима души, имащи огромни заслуги за региона. Посмъртно дадохме това звание на професор Виден Табаков от село Стакевци. Едва ли има човек, който да не знае кой е Виден Табаков. Решихме да направим почетен гражданин и Пламен Карталов, чиито заслуги в последните години са впечатляващи покрай организирането на операта тук. Господин Ангел Джунински има своя огромен принос в културното развитие на Белоградчик".

Над 40 години Белоградчишкият духов оркестър присъства на местните празници и тържествените събития. Негов основател и диригент е Ангел Джунински, който определя признанието като "най-скъпото, което е получавал":

"Награждаван съм няколко пъти. Имам и държавни награди. Признанието на моите съграждани ме радва най-много. Цял живот съм работил, за да се чувстват те добре, трудил съм се за развитието на местната култура. Опитвал съм се да задоволявам местните нужди".

Местният парламент гласува и Програмата за управление на общината за периода 2019-2023 година. На заседанието е утвърден и изборът на съдебни заседатели за Окръжен съд- Видин и Районен съд- Белоградчик. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Превишената скорост - причина за ПТП-тата в област Монтана

Превишена скорост е причината за настъпилите от началото на годината 111 тежки пътно-транспортни произшествия на територията на област Монтана.  До края на седмицата е в ход спецакция за контрол на скоростните режими на движение по пътищата. За 16 тежки катастрофи на месец, станали по пътищата на област Монтана от началото на годината, причината е..

публикувано на 06.08.24 в 08:18

Започва АНТИСПИН кампания в Монтана

Информационна антиспин кампания за повишаване информираността сред жителите на Монтана започва днес с безплатно и анонимно тестване. Представители на хигиенната инспекция започват кампанията си от басейн край Монтана. От 10:30 до 12:30 часа всеки желаещ ще може да се изследва безплатно и анонимно за СПИН. Утре информационна кампания ще има на..

публикувано на 06.08.24 в 08:11

Отбелязваме Преображение Господне

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Преображение Господне.  Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос.  Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима свои ученици. "Господ се преобразява във слава пред трима от своите апостоли - Петър, Яков и Йоан,..

публикувано на 06.08.24 в 07:48

Села във Видинско остават без ток временно

Електрозахранването в селата Бело поле, Белоптичене, Гюргич, Дражинци, Плешивец, Роглец, Ружинци и Черно поле в община Ружинци и село Орешец в община Димово ще бъде прекъснато за периода от 07:00 ч. до 11:00 ч днес, съобщават от Електрохолд България. Причината е реконструкция на електропровод, захранващ подстанция "Белоградчик", която ще се извърши..

обновено на 06.08.24 в 07:43

Замърсена вода тече от чешмите в чипровски села

Замърсена вода тече от чешмите на четири села в община Чипровци. Пробите на здравната инспекция показали наличието на ешерихия коли и коли форми. В четири от 14-те водни проби от централно водоснабдяване са показали наличието на ешерихия коли и коли форми. Тестовете на водите са направени на територията на населени места в общините Монтана,..

публикувано на 06.08.24 в 07:25

Снимката на 5 август 2024 година

Над 2000 жители в населени места в област Монтана са на  воден режим . Продължителното засушаване наложи ограничение във водоподаването. Не се изключва в следващите дни и други селища да минат на режим. Спокойна е пожарната ситуация в област Видин, отчетоха на работна среща  във връзка с опасността от възникването на пожари в региона. Това..

публикувано на 05.08.24 в 18:00

Прокуратурата разследва опит за убийство във Вършец

Окръжна прокуратура - Монтана ръководи разследване по дело за опит за умишлено убийство и причиняване на телесни повреди във Вършец с трима пострадали. В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на 43-годишен мъж. Той е обвинен, че е нападнал 41-годишна жена в дома ѝ на ул. „Липа“ в града, като ѝ нанесъл прободни рани..

публикувано на 05.08.24 в 16:34