Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без колани в автобусите с маршрут до 30 км

Снимка: Радио ВИДИН

На първо четене народните представители подкрепиха промените в Закона за автомобилни превози. Без колани в автобусите за близки превози до 30 километра предвижда вариантът между първо и второ четене на закона. За една част от пътните превозни средства режимът се 'разхлабва', тъй като до този момент коланите бяха задължителни. 

Споровете за това дали да се въведе задължение за автобусните превозвачи да оборудват превозните средства с колани започнаха още след първата тежка катастрофа с автобус през 2018 година, когато на 13 април в катастрофа на магистрала "Тракия" загинаха шестима, а още 22-ма бяха ранени. На 25 август същата година автобус катастрофира в Искърското дефиле и загинаха 17 души, а 21 бяха ранени. През септември 2018 г. депутатите приеха задължителното въвеждане на колани в автобусите.

Режимът се затяга, коментира пред БНР Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите от катастрофи, според когото всички обществени превозни средства трябва да работят с видео регистратори.

"Това са автобуси, които извършват близки превози. Фабрично в тях има правостоящи, а самите седалки не са пригодени за колани. Ако се сложат такива, седалката ще се изтръгне. Във всички останали автобуси, които ще се движат по междуградските линии, е задължително използването на коланите. Бих казал, че се прави малка крачка към затягането на режима. Категорично нашата Асоциация подкрепя използването на колани в автобусите. Политиците взимат крайните решения. Обществените превозни средства трябва да бъдат с видео регистратор. Водачът ще бъде по дисциплиниран и отговорен. Ако се случи пътен инцидент - по-лесно ще се правят анализи и изводи".

Училищните автобуси ще правят изключение, без значение на какво разстояние се движат. Децата ще бъдат с колани. Темата за видео регистраторите е отложена за шест месеца.

Използват ли пътниците колани в автобусния транспорт, попитахме видинчани.

"Масово не се прилага слагането на коланите... Категорично не... Скоростта се спазва, но колани не виждам... Сутринта пътувах без колан, но пък шофьорът беше внимателен... Всичко е наред, но колани не се слагат..."

Друга част от промените в Закона се отнасят до създаване на условия за ограничаване на възможностите за извършване на нерегламентирани превози и повишаване качеството на извършваната контролна и административнонаказателна дейност. Предмет на законопроекта е и регламентирането на превозите с атракционна цел, както и превозите на повредени пътни превозни средства, т. нар. "Пътна помощ".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стартира второто издание на фестивала "Отвори Враца 2024"

В края на седмицата - на 31 август и 1 септември ще се проведе второто издание на градския фестивал "Отвори Враца 2024". "Open Vratsa Festival" е културно събитие, което съчетава съвременно изкуство, музика и култура с традиционните елементи на град Враца. Провежда се на улица "Търговска" и в Етнографския комплекс "Софроний Врачански" в града под..

публикувано на 26.08.24 в 17:00

Кой ще грабне короната в конкурса "Мис и Мистър Монтана"

Както всяка година, така и тази   Монтана  се превръща в сцена на блясък и красота по време на конкурса "Мис и Мистър Монтана" . Този петък, 30 август, ще бъдат обявени победителите. Конкурсът в Монтана не е просто състезание на външната красота, а и на характера, увереността и присъствието на сцената. Участниците са не само млади хора,..

публикувано на 26.08.24 в 15:20
Габриела Руменова, създател на платформата

Габриела Руменова: Бутилките задължително се отварят пред клиентите в заведенията

При посещение на барове и ресторанти често се случва, когато поръчаме напитка, било то безалкохолна или алкохолна, да ни я сервират вече отворена, без капачка. Според нормативната уредба, обаче, би  трябвало сервитьорите в заведенията задължително да отварят бутилката пред клиентите .  Изискването е посочено в наредбата за..

публикувано на 26.08.24 в 13:00

„Мениджър за един ден“ запознава учащи с бизнес средата

На 24 октомври ще се проведе 22-рото издание на националната инициатива „Мениджър за един ден “, организирана от "Джуниър Ачийвмънт" ("Junior Achievement", JA Bulgaria).  Събитието предоставя уникална възможност на над 1000 ученици от цяла България да се потопят в динамичната атмосфера на над 100 водещи компании, институции и организации в..

публикувано на 26.08.24 в 10:06

"Неделник" от 25 август 2024 година

Какво ви очаква в днешният "Неделник"? Събор при прохода "Свети Никола" на границата между България и Сърбия организират община Чупрене и сръбската Княжевац . Събитието ще е на 31 август. Целта е да се опознаят по-добре съседите, които живеят само на няколко километра и да се съберат родовете с дългогодишни връзки. Коментар на..

публикувано на 25.08.24 в 13:21

Колко са велики Словата на Бога

В Девета неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня за силната вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра, която спасява и ни прави синове на Бога и наследници на Неговото Царството.      "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Иска ми се да насоча вашето внимание към две неща: всеки път, когато ние четем..

публикувано на 25.08.24 в 08:00

Йордан Герасимов - живот, отдаден на историята на Монтана

В днешното издание на "Калейдоскоп" ни гостува  Йордан Герасимов Йорданов,  историк, архивист, краевед и отскоро  "Почетен гражданин на Монтана". Званието му бе връчено н авръх празника на Монтана   за   заслугите, които има за популяризиране историята на Монтана.  Йордан Герасимов е роден на 30 октомври 1948 г. в село  Дреновец, тогава Ломска..

публикувано на 24.08.24 в 18:05