Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Няма нови случаи на чума по свинете във Видинско

Заради Инфлуенца по птиците се забранява продажбата на пернати на открито

Снимка: Областна администрация Видин

Епизоотичната обстановка в област Видин е нормална и от началото на годината не са констатирани положителни проби на заболяването Африканска чума по свинете, както при домашните, така и при диви свине. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Адриан Данков на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания:


"През месец януари на територията на област Видин не е установено наличие на вируса на АЧС от взетите 87 проби от диви свине. Стриктно се изпълнява програмата за контролирани проби в индустриалната ферма в град Дунавци. От взетите през месец януари 19 проби, всички са дали отрицателен резултат за наличие на заразата по свинете", уточни д-р Данков и допълни, че със заповед на министъра на земеделието, храните и горите срокът за групов лов на диви прасета се удължава до 16 февруари, като мярка за овладяване на заразното заболяване АЧС.


Представена бе информация относно разпространението на заболяването Инфлуенца по птиците, като бе уточнено, че са проверени регистрираните птицеферми на територията на областта и към момента няма констатирани случаи на заболяването. Ветеринарните специалисти информираха, че от 23.01.2020 г. със заповед на министъра на земеделието,храните и горите е въведена забранена за продажба на птици на открито. 


По време на заседанието областният управител Албена Георгиева информира, че Планът за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) в България през 2020 г. е одобрен от Министерски съвет.

Вижте още

Снимката на 2 април 2020 година

Има установен случай на болен от коронавирус в област Видин , съобщи тази сутрин председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Мъж с положителна проба за коронавирус е настанен и в болницата в Монтана . На 24-часови дежурства на граничните пунктове в област Видин са екипи от служители на Регионалната здравна..

публикувано на 02.04.20 в 17:50

34 сантиметра е най-дебелата снежна покривка в Монтанско

34 сантиметра е най-дебелата снежна покривка в област Монтана. Най-много сняг тази нощ е валял над Чипровци, Говежда, Вършец и Берковица. В равнината част е най-малка покривката, като в Лехчево не се е задържал снегът, съобщи Леночка Ангелова, началник на ХМО - Монтана: "В Чипровци падналият сняг е 24 л/кв.м и натрупана снежна покривка..

публикувано на 02.04.20 в 15:10

Състоянието на пациента с коронавирус от Дреновец е задоволително, съпругата му остава под карантина

66-годишен мъж от село Дреновец е първият пациент с коронанирус в област Видин. Настанен е в белодробното отделение на болницата в областния център и ще бъде преместен в изолирана сграда към лечебното заведение. Засега не се налагат допълнителни мерки за сигурност, освен тези, които вече се изпълняват.  Пациентът е в болницата във Видин от..

публикувано на 02.04.20 в 15:00

Мъж с положителна проба за коронавирус е настанен в болницата в Монтана

Пациентът е на 64 години от Лом. Постъпил е в инфекциозно отделение на болницата в Монтана във вторник, като са взети всички необходими мерки. Късно снощи резултатът от пробата е доказал наличието на коронавирус. “С ъстоянието му е стабилно”, съобщи  д-р Тони Тодоров, изпълнителен директор на болницата в Монтана . "Пациентът е в добро..

публикувано на 02.04.20 в 14:20

Едноличните търговци внасят осигурителни вноски до 30 юни

До 30 юни се удължава срокът за деклариране и внасяне на окончателните социални и здравни осигурителни вноски за едноличните търговци, включително плащащи патентен данък и за земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци.  До края на юни, заедно с годишната си данъчна декларация, те трябва да подадат и декларация образец № 6 с..

публикувано на 02.04.20 в 14:15

Драматичен театър – Монтана продължава да излъчва спектаклите си онлайн

И във времето на извънредно положение Драматичен театър – Монтана ще продължи да "вдига завеса" за своите зрители,   Всяка седмица чрез интернет и местната телевизия ТВ "Монт 7" ще бъде излъчван по един спектакъл от репертоара на театъра,  съобщават от културната институция. Публикуваните спектакли през миналата седмица са гледани от почти..

публикувано на 02.04.20 в 14:00

Предлагат нови варианти за получаването на пенсиите през април

Изплащането на пенсиите за месец април ще започне на 7 април и този месец, ще бъде удължено, включително и в дните след Великден до 23 април, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. В пощенските станции ще бъдат създадени съответните условия хората да могат да си взимат пенсиите по график и същевременно да бъде спазена..

публикувано на 02.04.20 в 13:46