Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларите правят Организация на производителите, земеделците очакват дъжд

Снимка: Радио ВИДИН


Началото на февруари е, а валежи със стопанско значение в Северозападна България няма твърде дълго - още от края на миналото лято. Няма и сняг, затова стопаните вече се тревожат за посевите си. Все още никой не се наема да прогнозира какво ще се случи, а надеждите са, че прогнозите на синоптиците за скорошен дъжд и снежна покривка ще се сбъднат. На това се надява и Зарко Иванов, член на УС на Съюза на зърнопроизводителите в Монтана:

"Силно се надяваме да има дъждец, защото където са по-песъкливите почви засушаването започва да се отразява и им влияе накултурите. Дано да има дъжд, защото едва ил ще оживее пшеницата. В сравнение с миналата година на този етап са по-добри посевите, но трябва дъжд. Проблем има и при рапиците- не са добре вкоренени, много е неясно, не се наемам да прогнозирам дали ще презимуват, но според мен от това, което е засято, по-голямата част няма да остане до напролет."

Според Зарко Иванов, както и навсякъде, в зърнопроизводството има проблем с кадрите, а обучението в селскостопанските гимназии не е адаптирано към навлизането на технологиите и цифровизацията в сектора. 

Поглеждаме към едно предстоящо събитие- Международно изложение - договаряне "ПЧЕЛАРСТВО - ПЛЕВЕН 2020". Изложението се провежда под патронажа на Министерството на земеделието и храните, в сътрудничество с Областен пчеларски съюз - Плевен. Румен Балински повдига завесата:
"В Плевен 4 години правихме национално изложение и базари- такива се правят в доста от градовете в България за реклама на меда. Този форум, който правим, е за пчелари- сега е момента, в началото на годината, всичко, каквото му е нужно, да договори... 
Другото- за кошерите, за центрофугите, е свързано с едно международно жури, което правим за иновация на годината- "Най-проспериращ млад пчелар", "Най-добра опаковка", "Най-добър етикет". Самите пчелари идват и се конкурират, както и фирмите. Сега има фирми от 20 държави...
Ще има и международни лектори, ще се дискутират злободневните теми на пчеларите. Първия ден е много важната тема за новата тригодишна програма, ще има и блок за биологичното пчеларство. Оказва се, че България е на първо място в Европа по биологични пчелни семейства. В регистрираните у нас животновъдни обекти-пчелини, 25 на 100 са биологични. Втория ден е една от на-важните теми- за създаване на Организация на производителите- такава организация, която се грижи за реализацията на пчелните продукти на самите пчелари, както е в Европа. В България от 5 години се говори и стартира мярка за това, но пчеларите са разединени и продължават да бъдат разединени не само като неправителствена организация, а и като производители. Това е бъдещето, според мен, защото така ще има организация, която се грижи за пазара, а пчеларите ще си гледат пчелните семейства и ще знаят, че имат сигурен пазар. На този етап при нас всичко работи "на сляпо". Хубавото е, че има решение- до края на 2020 година всички сдружения, които нямат никаква дейност, автоматично ще се закриват. Това все пак е една стъпка към изсветляване дейността на легитимните организации..." 

В програмата на изложението има и съпътстващи прояви- Фестивал на меда, изложба на детски рисунки "Пчеларството - екология и плодородие, пчелният мед - здраве и дълголетие".

"Ще покажем творчеството на децата, ще им раздадем 90 награди- грамота и мед. Децата, които рисуват, идват с родителите си, това е и една реклама за меда и за ниската консумация за съжаление. Чрез конкурса се надяваме в бъдеще да започнем като в една Германия да ядем по 2,5 кг. мед годишно, а не 400 грама в България средно на човек, както е в момента. Според статистиката изнасяме 11 хиляди тона мед, а произвеждаме 13 хиляди тона. Разделете разликата, като остава и за пчелите- за подхранване пролетно време, колко сме население и колко мед на дребно се употребява от съгражданите" - каза още Румен Балински.

Традиционният форум ще се проведе от 6 до 9 февруари в Плевен и ще посрещне стопани и представители на 135 фирми от 20 страни. Лектори ще има от България, Италия и Сърбия, а представители на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев" ще помагат в превода, каза още Румен Балински. По време на изложението ще се проведе и фотоконкурс на пчеларска тематика. 

Динамично, с много резки промени, ще е времето до края на февруари. Ще има ли условия за работа на открито, какви изненади ще ни поднесе Малък Сечко и ще се отразят ли на културите- агропрогнозата за месеца е от Леночка Ангелова- директор на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана- чуйте в звуковия файл. 

В края на "Земята, която ни храни" ще се опитам да ви пресъздам атмосферата на един празник, който се проведе в село Делейна. Там с общоселско тържество и много настроение отбелязаха Деня на лозаря и винаря... Както си му е реда- по стар български обичай, имаше и зарязване, имаше и наричания за здраве и берекет,  имаше и конкурс за най-добро домашно вино, имаше и състезание за най-бързо пиене на вино от стъклено шише със сламка, естествено, имаше и много веселие. Празникът бе на Бялата чешма, а основни действащи лица в звуковия репортаж са Румен Яков, в ролята на Трифон Зарезан, Любо Еремиев, който трескаво е събирал винените мостри, Николай Николов- председател на компетентното жури, определило победителите, самият победител- Явор Методиев и естествено, организаторът- кметският наместник Огнян Тончев. Приятно слушане!  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00