Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пчеларите правят Организация на производителите, земеделците очакват дъжд

Снимка: Радио ВИДИН


Началото на февруари е, а валежи със стопанско значение в Северозападна България няма твърде дълго - още от края на миналото лято. Няма и сняг, затова стопаните вече се тревожат за посевите си. Все още никой не се наема да прогнозира какво ще се случи, а надеждите са, че прогнозите на синоптиците за скорошен дъжд и снежна покривка ще се сбъднат. На това се надява и Зарко Иванов, член на УС на Съюза на зърнопроизводителите в Монтана:

"Силно се надяваме да има дъждец, защото където са по-песъкливите почви засушаването започва да се отразява и им влияе накултурите. Дано да има дъжд, защото едва ил ще оживее пшеницата. В сравнение с миналата година на този етап са по-добри посевите, но трябва дъжд. Проблем има и при рапиците- не са добре вкоренени, много е неясно, не се наемам да прогнозирам дали ще презимуват, но според мен от това, което е засято, по-голямата част няма да остане до напролет."

Според Зарко Иванов, както и навсякъде, в зърнопроизводството има проблем с кадрите, а обучението в селскостопанските гимназии не е адаптирано към навлизането на технологиите и цифровизацията в сектора. 

Поглеждаме към едно предстоящо събитие- Международно изложение - договаряне "ПЧЕЛАРСТВО - ПЛЕВЕН 2020". Изложението се провежда под патронажа на Министерството на земеделието и храните, в сътрудничество с Областен пчеларски съюз - Плевен. Румен Балински повдига завесата:
"В Плевен 4 години правихме национално изложение и базари- такива се правят в доста от градовете в България за реклама на меда. Този форум, който правим, е за пчелари- сега е момента, в началото на годината, всичко, каквото му е нужно, да договори... 
Другото- за кошерите, за центрофугите, е свързано с едно международно жури, което правим за иновация на годината- "Най-проспериращ млад пчелар", "Най-добра опаковка", "Най-добър етикет". Самите пчелари идват и се конкурират, както и фирмите. Сега има фирми от 20 държави...
Ще има и международни лектори, ще се дискутират злободневните теми на пчеларите. Първия ден е много важната тема за новата тригодишна програма, ще има и блок за биологичното пчеларство. Оказва се, че България е на първо място в Европа по биологични пчелни семейства. В регистрираните у нас животновъдни обекти-пчелини, 25 на 100 са биологични. Втория ден е една от на-важните теми- за създаване на Организация на производителите- такава организация, която се грижи за реализацията на пчелните продукти на самите пчелари, както е в Европа. В България от 5 години се говори и стартира мярка за това, но пчеларите са разединени и продължават да бъдат разединени не само като неправителствена организация, а и като производители. Това е бъдещето, според мен, защото така ще има организация, която се грижи за пазара, а пчеларите ще си гледат пчелните семейства и ще знаят, че имат сигурен пазар. На този етап при нас всичко работи "на сляпо". Хубавото е, че има решение- до края на 2020 година всички сдружения, които нямат никаква дейност, автоматично ще се закриват. Това все пак е една стъпка към изсветляване дейността на легитимните организации..." 

В програмата на изложението има и съпътстващи прояви- Фестивал на меда, изложба на детски рисунки "Пчеларството - екология и плодородие, пчелният мед - здраве и дълголетие".

"Ще покажем творчеството на децата, ще им раздадем 90 награди- грамота и мед. Децата, които рисуват, идват с родителите си, това е и една реклама за меда и за ниската консумация за съжаление. Чрез конкурса се надяваме в бъдеще да започнем като в една Германия да ядем по 2,5 кг. мед годишно, а не 400 грама в България средно на човек, както е в момента. Според статистиката изнасяме 11 хиляди тона мед, а произвеждаме 13 хиляди тона. Разделете разликата, като остава и за пчелите- за подхранване пролетно време, колко сме население и колко мед на дребно се употребява от съгражданите" - каза още Румен Балински.

Традиционният форум ще се проведе от 6 до 9 февруари в Плевен и ще посрещне стопани и представители на 135 фирми от 20 страни. Лектори ще има от България, Италия и Сърбия, а представители на видинското пчеларско дружество "Димитър Балев" ще помагат в превода, каза още Румен Балински. По време на изложението ще се проведе и фотоконкурс на пчеларска тематика. 

Динамично, с много резки промени, ще е времето до края на февруари. Ще има ли условия за работа на открито, какви изненади ще ни поднесе Малък Сечко и ще се отразят ли на културите- агропрогнозата за месеца е от Леночка Ангелова- директор на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана- чуйте в звуковия файл. 

В края на "Земята, която ни храни" ще се опитам да ви пресъздам атмосферата на един празник, който се проведе в село Делейна. Там с общоселско тържество и много настроение отбелязаха Деня на лозаря и винаря... Както си му е реда- по стар български обичай, имаше и зарязване, имаше и наричания за здраве и берекет,  имаше и конкурс за най-добро домашно вино, имаше и състезание за най-бързо пиене на вино от стъклено шише със сламка, естествено, имаше и много веселие. Празникът бе на Бялата чешма, а основни действащи лица в звуковия репортаж са Румен Яков, в ролята на Трифон Зарезан, Любо Еремиев, който трескаво е събирал винените мостри, Николай Николов- председател на компетентното жури, определило победителите, самият победител- Явор Методиев и естествено, организаторът- кметският наместник Огнян Тончев. Приятно слушане!  

Вижте още

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05

Отново с маски- кога да ги носим и ще има ли ефект от мярката

От днес със Заповед на здравния министър бе въведена задължителната противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места, но само при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Тази новина отново разбуни духовете сред обществото и в социалните..

публикувано на 22.10.20 в 15:27

Опасен покрив в центъра на Видин

Покрив на жилищна кооперация в центъра на Видин се руши, а мястото е опасно за хората. Сигнал до Общината за опасната сграда  подаде местната структура на ПП "Възраждане".  Жилищната кооперация се намира в началото ул. "Княз Александър Батенберг", в близост до Речна гара. Мястото представлява опасност за преминаващите граждани,..

публикувано на 22.10.20 в 15:09
Калуди Калудов

Калуди Калудов гостува на видинска сцена

Видинската публика днес ще има възможност да чуе световно известния оперен певец Калуди Калудов. Тенорът и съпругата му- сопраното  Анна Дитри, ще са солисти в  празничния концерт "Любими канцонети" на Симфониета-Видин, по случай празника на града -  Димитровден. В програмата са включени произведения на Чезаре Биксио, Винченцо ди Чиара, Мартино..

публикувано на 22.10.20 в 11:08

В "Музикална зона" на 22 октомври 2020 слушаме диригента Валерий Гергиев

Диригент с обширна дискография, включваща опери, симфонии и концерти, изключително търсен в целия свят. Ръководител на водещи световни музикални институти, фестивали и оркестри в продължение на години, с особени заслуги за популяризирането на руската култура зад граница. Изкуството му се характеризира с ярка индивидуалност и силна емоционалност...

публикувано на 22.10.20 в 09:00

Актьор репетира спектакъла си на запустяла гара край Видин

Актьор от Видин избра запустяла гара за репетициите на новия си спектакъл. Мотивите- далеч от сцената е по-близо до героя си.  Бисер Маринов е и автор на пиесата, която е озаглавил "Разруха" . Както казва актьорът пиесата поставя на фокус сериозни проблеми по значими теми, но не може да го определи с един жанр. Натъжава ни, но ни и..

публикувано на 21.10.20 в 17:50