Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляват противообществените прояви на малолетни в Белоградчик

2
Снимка: Иванка Петрова

Намаляване на анормалните прояви на малолетни спрямо предходните години отчита Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Белоградчик. През 2019 година Комисията е образувала 3 и са разгледани 2 възпитателни дела на 4 малолетни и непълнолетни лица. 


Комисията среща затруднения главно в изпълнението на възпитателните мерки- "задължаване да участва в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклоненията в поведението" и "поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател". Причините са, че децата не винаги се явяват редовно за провеждане на беседите. В такива случаи обществените възпитатели ги посещават.


Към Комисията действа и Консултативен кабинет, в който се извършва корекционно-възпитателна дейност чрез провеждане на срещи, разговори и беседи на обществените възпитатели или психолог с малолетните и непълнолетните, техните родители или лицата, които ги заместват. Индивидуална консултативна дейност е в зависимост от конкретните потребности на лицата, могат да бъдат привличани и различни специалисти. Професионална помощ и подкрепа се оказва и на всички, които имат нужда от това, без да имат разглеждани възпитателни дела и налагани мерки. 


МКБППМН при Община Белоградчик има дългогодишна практика да провежда консултации в Консултативния кабинет с децата, за които има получени Наказателни постановления от Районно управление- Белоградчик и техните родители. 90% от тях са от ромски произход и отдавна отпаднали от училище. Благодарение на консултациите много голям процент от децата с наказателни постановления, преминали през кабинета, нямат последващи прояви или нарушения на българските закони. През 2019 година във връзка с получени Наказателни постановления, са консултирани 8 деца и техен родител. 


Местната комисия изпълнява и програма за превенция. През изминалата година около 300 непълнолетни и над 200 малолетни са преминали през програмата за превенция. Мероприятията са проведени под формата на беседи, с разпространяване на брошури и представяне на мултимедийни презентации в трите училища на територията на община Белоградчик. Някои от тях са изнесени– посещения на музеи, библиотека, радио. Обхванати са децата от детската градина, трите училища в общината, както и младежите от квартал "Карловица", ДДЛРГ и Преходно жилище. 


Членовете на Комисията заедно с деца от училищата и институциите са взимали участие и в масови мероприятия като "Денят на розовата фланелка – ден за борба с тормоза в училище", Ден на археологията, Международен ден на птиците, почетена беше паметта на жертвите при ПТП и други. По отношение на неучащите и неработещи, Местната комисия работи в посока продължаване на образованието /като ученици на самостоятелна подготовка/ или намиране на работа. С тях и техните родители се провеждат и консултации в Консултативния кабинет. Кампаниите и организации по превенция през годината се осъществяваха главно със съдействието на училищните ръководства, органите на образованието, Отдел "Закрила на детето", Младежки дом и медиите в общината.  Много добро е сътрудничеството Общински съвет по наркотични вещества град Видин и Младежката доброволна група към него при работата по превенция, главно на наркоманиите и другите видове зависимости. 

Двама обществени възпитатели работят към Местната комисия. 11 са членовете на Комисията, представители на всички институции и организации, с които си сътрудничи тя. Председател е заместник кметът Росен Младенов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00