Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Можем ли да станем успешни с работа?

Снимка: Архив на Радио ВИДИН

Хората в световен мащаб не вярват, че усилената работа ще ги изведе към успеха- това сочи изследването "2020 Edelman Trust Barometer". Не искаме да работим или не вярваме, че с работа ще успеем?

"В България е трудно да се преборим с наслоените през годините стереотипи за трудовата реализация", коментира психологът Росен Йорданов.


"...Новаторството и любознателността все още остават на заден план в българската  действителност...Трябва да се гледаме напред и да търсим себе си...Мотивацията може бързо да се срине. Факторите са много и един тях е ниските доходи...Трябва да ходим на работа с идеята да научим нещо ново... Парите дават сигурност, но трябва да ги заработим... Личните проблеми  и отношенията с колегите и работодател също въздействат върху работата и успеха... Най- важното е човек да изпитва наслада от това, което работи... Живеем в ново време, което не би било пречка да успеем с работа..."- добави Росен Йорданов.


Бойко Манев е успял млад човек. Автор е на книгата "Щом аз мога, и ти можеш". "Всеки има нужда от увереност, която да му помага в живота", коментира той.

"Ние всички се стремим да открием "съвършенството" и "скритата тайна", която ни носи успех, но не всеки може да открие пътя, по който да тръгне... Не искаме да работим или не вярваме, че с работа ще успеем? Заключението е ясно: всичко зависи само и единствено от теб! Аз съм бил в чужбина и знам как стоят нещата там, но всичко е приложимо и в България... Не можем да имаме всичко. Трябва да си направим преценка- дали и доколко това, което имаме, е това, което искаме, и доколко то ни прави да сме тези, които сме. Бъдете себе си и никой друг  и ще успеете в работата..." смята Бойко Манев.


Казват, че мотивацията за работа понякога е в малките неща. При всеки човек идва моментът, в който трябва да вземе живота си в свои ръце и смело да се впусне в някаква работа. Амбицията и мечтите са прекрасно нещо, те ни карат да не спираме да се борим, да вървим, даже и когато ни е твърде трудно дори да си го представим.


"Трябва да правим това, което обичаме и ще можем да успеем с работа", смята психологът от Враца Цвети Иванова:


"Времената се промениха и аз не бих казала, че българинът е мързелив. По-скоро се губи мотивация от всичко, което се случва в държавата ни... Човек трябва да работи това, което иска и може...Трябва да преследваме мечтите си..."- коментира Цвети Иванова.


Добрите заплати, давани навреме, могат да накарат повечето хора да работят повече и да успеят, показа анкета сред видинчани.

Всички ние търсим перфектната работа, на която да ходим с удоволствие. Но независимо дали обичаме работата си, или не, на нас ни се плаща, за да я вършим.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00