Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Можем ли да станем успешни с работа?

Снимка: Архив на Радио ВИДИН

Хората в световен мащаб не вярват, че усилената работа ще ги изведе към успеха- това сочи изследването "2020 Edelman Trust Barometer". Не искаме да работим или не вярваме, че с работа ще успеем?

"В България е трудно да се преборим с наслоените през годините стереотипи за трудовата реализация", коментира психологът Росен Йорданов.


"...Новаторството и любознателността все още остават на заден план в българската  действителност...Трябва да се гледаме напред и да търсим себе си...Мотивацията може бързо да се срине. Факторите са много и един тях е ниските доходи...Трябва да ходим на работа с идеята да научим нещо ново... Парите дават сигурност, но трябва да ги заработим... Личните проблеми  и отношенията с колегите и работодател също въздействат върху работата и успеха... Най- важното е човек да изпитва наслада от това, което работи... Живеем в ново време, което не би било пречка да успеем с работа..."- добави Росен Йорданов.


Бойко Манев е успял млад човек. Автор е на книгата "Щом аз мога, и ти можеш". "Всеки има нужда от увереност, която да му помага в живота", коментира той.

"Ние всички се стремим да открием "съвършенството" и "скритата тайна", която ни носи успех, но не всеки може да открие пътя, по който да тръгне... Не искаме да работим или не вярваме, че с работа ще успеем? Заключението е ясно: всичко зависи само и единствено от теб! Аз съм бил в чужбина и знам как стоят нещата там, но всичко е приложимо и в България... Не можем да имаме всичко. Трябва да си направим преценка- дали и доколко това, което имаме, е това, което искаме, и доколко то ни прави да сме тези, които сме. Бъдете себе си и никой друг  и ще успеете в работата..." смята Бойко Манев.


Казват, че мотивацията за работа понякога е в малките неща. При всеки човек идва моментът, в който трябва да вземе живота си в свои ръце и смело да се впусне в някаква работа. Амбицията и мечтите са прекрасно нещо, те ни карат да не спираме да се борим, да вървим, даже и когато ни е твърде трудно дори да си го представим.


"Трябва да правим това, което обичаме и ще можем да успеем с работа", смята психологът от Враца Цвети Иванова:


"Времената се промениха и аз не бих казала, че българинът е мързелив. По-скоро се губи мотивация от всичко, което се случва в държавата ни... Човек трябва да работи това, което иска и може...Трябва да преследваме мечтите си..."- коментира Цвети Иванова.


Добрите заплати, давани навреме, могат да накарат повечето хора да работят повече и да успеят, показа анкета сред видинчани.

Всички ние търсим перфектната работа, на която да ходим с удоволствие. Но независимо дали обичаме работата си, или не, на нас ни се плаща, за да я вършим.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Живот по време на епидемия- говорят кметовете и жители на Мездра, Василовци, Лехчево и Долни Цибър

Каква е ситуацията в населените места от Северозапада във време, когато се шири зараза от COVID-19? Как тече животът по време на въведеното извънредно положение, спазват ли се наложените мерки и какви са най-честите нарушения? Отговор днес дават кметовете на Мездра, Лехчево, Долни Цибър и Василовци- селото, в което бяха регистрирани първите случаи на..

публикувано на 03.04.20 в 16:30

Готови ли са болниците в Северозапада за пациенти с COVID-19

Готови ли са болниците във Видин, Белоградчик, Лом, Монтана и Бяла Слатина да приемат и лекуват пациенти с коронавирус? Въпросът е особено актуален в деня, в който бяха оповестени положителните проби на пациенти на болниците във Видин и Монтана .  Видинската областна болница "Св. Петка" обслужва деветдесетхилядно население, пръснато в..

публикувано на 02.04.20 в 16:20
МБАЛ

Три екипа ще лекуват пациенти с COVID-19 във видинската болница

Три реаниматорски екипа са сформирани в МБАЛ"Света Петка"- Видин за лекуване на болни с COVID-19 в тежко състояние. Според ръководителя на първия екип, д-р Вилхем Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно лечение, медиците са подготвени да посрещнат болни, но го притеснява липсата на човешки ресурс, лекарите се надяват и на..

публикувано на 02.04.20 в 15:08

Ще запазят ли работните си места българите, работещи в чужбина

В края на 2019 година, за първи път в историята, българите в чужбина изпратиха рекордна сума към страната ни. Малко над 1 милиард и 100 милиона евро са парите на емигрантите, прехвърлени към български сметки, показаха данни на Евростат, след справка с БНБ. Гурбетчиите отново са най- големият инвеститор в България, като според статистиката около 80%..

публикувано на 01.04.20 в 12:40

Мартен Калеев: Отвикнахме да се съобразяваме с останалите

"Намираме се в особена ситуация, защото има бедствие, което по някакъв начин ни заплашва и може би главно егото и чувството за самосъхранение би трябвало да ни вразумяват. Лесно е, когато човек е млад, здрав, богат и свободен , но в случая не е така. Този блян много често се съчетава с лекомислие, с желание да се осъществи сега и веднага. Заради това..

публикувано на 31.03.20 в 13:46

Владимир Зарев: Сега е моментът да озаптим човешкия егоизъм

"Ние и без това се топим ежедневно, поне това дано ни отмине. Голямо щастие за България е проф. ген. Мутафчийски, защото намери механизма, който би могъл за спре пандемията и използва властта си по най-правилния начин, за да въведе тези правила, които наистина са страшно важни, ако искаме да оцелеем като народ." Това сподели в "Посоките на делника"..

публикувано на 31.03.20 в 12:09

Над хиляда са новите безработни на ден в страната

Близо 75 000 бъл гарски компании с над 250 000 служители са пряко засегнати от ограничителните мерки, заради коронавируса. Данните са на платформата за икономическа информация и анализи "Hit Horizons."   Според социалното министерство над хиляда души вече се регистрират дневно като безработни в страната.  Откакто е въведено..

публикувано на 30.03.20 в 15:31