Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Можем ли да станем успешни с работа?

Снимка: Архив на Радио ВИДИН

Хората в световен мащаб не вярват, че усилената работа ще ги изведе към успеха- това сочи изследването "2020 Edelman Trust Barometer". Не искаме да работим или не вярваме, че с работа ще успеем?

"В България е трудно да се преборим с наслоените през годините стереотипи за трудовата реализация", коментира психологът Росен Йорданов.


"...Новаторството и любознателността все още остават на заден план в българската  действителност...Трябва да се гледаме напред и да търсим себе си...Мотивацията може бързо да се срине. Факторите са много и един тях е ниските доходи...Трябва да ходим на работа с идеята да научим нещо ново... Парите дават сигурност, но трябва да ги заработим... Личните проблеми  и отношенията с колегите и работодател също въздействат върху работата и успеха... Най- важното е човек да изпитва наслада от това, което работи... Живеем в ново време, което не би било пречка да успеем с работа..."- добави Росен Йорданов.


Бойко Манев е успял млад човек. Автор е на книгата "Щом аз мога, и ти можеш". "Всеки има нужда от увереност, която да му помага в живота", коментира той.

"Ние всички се стремим да открием "съвършенството" и "скритата тайна", която ни носи успех, но не всеки може да открие пътя, по който да тръгне... Не искаме да работим или не вярваме, че с работа ще успеем? Заключението е ясно: всичко зависи само и единствено от теб! Аз съм бил в чужбина и знам как стоят нещата там, но всичко е приложимо и в България... Не можем да имаме всичко. Трябва да си направим преценка- дали и доколко това, което имаме, е това, което искаме, и доколко то ни прави да сме тези, които сме. Бъдете себе си и никой друг  и ще успеете в работата..." смята Бойко Манев.


Казват, че мотивацията за работа понякога е в малките неща. При всеки човек идва моментът, в който трябва да вземе живота си в свои ръце и смело да се впусне в някаква работа. Амбицията и мечтите са прекрасно нещо, те ни карат да не спираме да се борим, да вървим, даже и когато ни е твърде трудно дори да си го представим.


"Трябва да правим това, което обичаме и ще можем да успеем с работа", смята психологът от Враца Цвети Иванова:


"Времената се промениха и аз не бих казала, че българинът е мързелив. По-скоро се губи мотивация от всичко, което се случва в държавата ни... Човек трябва да работи това, което иска и може...Трябва да преследваме мечтите си..."- коментира Цвети Иванова.


Добрите заплати, давани навреме, могат да накарат повечето хора да работят повече и да успеят, показа анкета сред видинчани.

Всички ние търсим перфектната работа, на която да ходим с удоволствие. Но независимо дали обичаме работата си, или не, на нас ни се плаща, за да я вършим.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Кметът на Видин Цветан Ценков с равносметка в навечерието на Димитровден

За свършеното, за проблемите и визията за бъдещето на Видин - броени дни преди духовния празник на Видин - Димитровден, в "Посоките на делника" по радио Видин разговаряме с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков.  Равносметката за изминалата една година управление  "Не мога да си дам никаква оценка, това ще го направят нашите съграждани...

публикувано на 23.10.20 в 14:07

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40