Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кукленият театър в Монтана с нов спектакъл

3
Снимка: Любо Андреев



Кукленият театър в Монтана с нова премиера. "Училище любимо" е насочен към малчуганите от детските градини.


Това е вторият спектакъл, който играят кукловодите от "Патилан", с образователна цел. "Не си играй с огъня" запозна децата с пожарната и дейността на телефон 112, поясни директорът Иван Истатков, който е режисьор на постановката "Училище любимо". Автор е Панайот Цанев.


"Този спектакъл е на принципа на шоу, в който имаме двама персонажи- Пипо и Глупи, но главните действащи лица са децата. Чрез песни, танци, музика, фокуси децата научават основното нещо, с което ще се сблъскат, когато станат първолаци. За това ние искаме да покажем, че училището е много приятно, много забавно и там се научават много полезни неща. Чрез песни, танци и игри с участието на самите деца, те ще се запознаят с азбуката, с цифрите и ще видят, че с основните геометрични фигури могат да се нарисуват хубави картини и предполагам, че ще бъде доста забавно", каза Иван Истатков


Актьорите Христина Пенкова, в ролята на Пипо и Симеон Тодоров, в ролята на Глупи забавляват децата.


Премиерата на "Училище любимо" е в петък от 18 часа в залата на куклен театър "Патилан". Постановката ще се играе в детските градини в Монтана и тези в региона. Ще достигне и до малчуганите от Видин и Враца, уточни Иван Истатков


Целия репортаж чуйте в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Без вода са видински села и квартал "Вида" в областния град

Поради отстраняване на авария на уличен канал е преустановено водоподаването във видинския квартал "Вида" до 17:00 часа днес. Спряно е и електро захранването на подстанция "Сланотрън" и поради това до 16.00 часа ще бъде спряно водоподаването за селата Сланотрън, Кошава, Гомотарци, Кутово и Антимово, възможно е понижено налягане за селата Новоселци,..

публикувано на 13.05.24 в 11:18

В Берковица приемат заявления по програма за младежка заетост

Дирекция "Бюро по труда" (ДБТ) - Берковица обявява прием на заявления по проект "Младежка заетост+" . Ще бъдат разкрити пет работни места на длъжност „технически сътрудник“, с място на работа Община Берковица и кв. "Раковица". Критериите, на които кандидатите трябва да отговарят за работа по програмата са: 1. Неактивни или регистрирани в..

публикувано на 13.05.24 в 11:14

Полицаи задържаха мъж за кражба на пари от жилище във Видин

Видинските криминалисти са задържали мъж за  кражба на парична сума от апартамент в ж.к. "Крум Бъчваров" в областния град. Задържаният е 49-годишен жител на София, криминално проявен и осъждан. При личния обиск у него открили и иззели портмоне с 8000 лева и 170 евро, отвертка и черни текстилни ръкавици. Мъжът е проникнал в жилището на първия етаж чрез..

публикувано на 13.05.24 в 10:30

Започва Седмица на отворените врати във видинската библиотека

Седмица на отворените врати ще се проведе от 13-и до 18 май в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . По този начин културната институция ще отбележи Националната библиотечна седмица, каза директорът Десислава Иванова .  "Тази година седмицата е под наслов "Библиотеките - по-нужни от всякога" и призовава хората да се доверят..

обновено на 13.05.24 в 10:06

Десетки домове са без ток в "атомната" столица Козлодуй от снощи

Десетки домакинства в Козлодуй са без ток от вчера вечерта. Електрозахранването е прекъснато в северната част на града около ул. "Ломска". Според сайта на електроразпределителното дружество се очаква да бъде възстановено тази сутрин.

публикувано на 13.05.24 в 09:00

Днес е Денят на данъчната свобода за 2024 година

13 май е Денят на данъчната свобода за 2024 година, съобщават от Института за пазарна икономика. 134 дни са били необходими на работещите българи, за да се издължат на държавната хазна, според икономистите. Видинчани са скептични относно данъчната ни свобода, показа анкета на радио Видин: "Това не е нормално, според мен данъците ни са високи...

публикувано на 13.05.24 в 08:56

Директорът на ППМГ Враца получи националната награда "Св. Иван Рилски"

Петима директори на училища от цялата страна получиха наградата "Св. Иван Рилски" на Министерството на образованието и науката на официална церемония в Рилския манастир. Наградата се връчва от 2006 година като признание за постигнатите високи резултати в професионалната дейност на ръководители на образователни институции.  Сред отличените е и Татяна..

публикувано на 12.05.24 в 15:53