Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смирението – пътят на победата срещу нашия враг

Снимка: www.bogonosci.bg

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява.

"Остават четири седмици до началото на Великия пост. От днес започват да звучат песнопенията, включени в Постния триод. Православната църква мъдро е отредила в днешната неделя да се чете евангелската притча за митаря и фарисея (Лука 18:10-14). В миналата неделя чухме разказа за Закхей, който също е митар, т.е. данъчен чиновник или бирник. Днешният митар обаче е безименен, което съответства на неговото поведение. Този човек, познат на всички като грабител и крадец, влиза в храма. Скрит в тъмен ъгъл, той се удря по гърдите и въздиша горчиво с думите: "Боже, бъди милостив към мене, грешника!" В същото време вътре тежко и бавно пристъпва един фарисей – набожен и мъдър човек, когото всички смятат за образец на вярата и морала. Той първо благодари на Бога, че не е престъпник и развратник като другите и най-малко "като тоя митар". След това изброява горделиво не греховете, а добродетелите си – молитва, пост, милостиня. Докато другите юдеи постят един път седмично, той пости два пъти. Докато те дават десятък на храма от всичко, което продават, той дава десятък даже от това, което "придобива", т.е. купува.

Притчата разкрива несъвместимостта между две противоположни качества – смирението и гордостта, както и между два различни вида знание. Митарят не е изцяло добродетелен и фарисеят не е изцяло виновен, но както казва Христос, единият излиза от храма по-оправдан от другия. Митарят не е похвален за престъпния си живот, а фарисеят не е осъден за спазвания двоен пост и дадения двоен десятък. Фарисеят е осъден за това, че осъжда, което е присвояване на ролята на божествения Съдия. За подобно поведение апостол Павел пише: "Кой си ти, който съдиш чуждия слуга? Пред своя Господар стои той, или пада" (Рим. 14:4). Фарисеят е порицан, защото не съзнава или нехае за скритите си грехове, за които хората вероятно не подозират, но които го правят скверен в очите на Бога.

Митарят влиза в храма, знаейки, че е недостоен. Но от друга страна той вярва, че Бог е всесилен да покрие неговите грехове и да го приеме като любящ Баща. Дали и след това митарят е продължил да краде, да лъже, да развратничи? Ние не знаем. Борбата срещу греха е тежка и продължителна, но важното е веднъж да се сложи начало. Днешната притча за митаря и фарисея ни дава един възвишен и прекрасен пример за следване, който никога няма да изгуби своята актуалност и валидност."

Архимандрит Павел Стефанов

В рубриката "Съвременна Библия" - някога белоградчишкото село Пролазница е имало представителен футболен отбор - "Гигант" - Пролазница. Когато прочетох този факт се замислих колко лесно се превръщаме в гиганти в собствените си очи. Слагаме си етикета, влизаме в гигантските обувки, надяваме гигантските си дрехи и готово – вече сме гиганти. А сега идете и се погледнете в огледалото! Там няма да видите гигант, а човек, който по-скоро прилича на клоун. Как да преборим гигантското си его? Как да осъзнаем, че отборът на с. Пролазница е имал избор и на друго, по-съответстващо на реалността име? Има само един начин – да се смирим. Какво означава това?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52
Васил Желев и Филип Донков

Филип и Васил: Всеки млад човек трябва да знае поне една българска песен

Българската музика играе важна роля в живота на младите хора. Тя предоставя платформа за самоизразяване, идентификация и социална ангажираност. Въпреки влиянието на чуждестранната музика и глобалните тенденции, българската сцена е успяла да създаде собствено звучене и да стане част от културния живот на новото поколение, част от което са Филип Донков..

публикувано на 12.09.24 в 13:46