Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надя Захариева: Усещам Северозапада като заряд. Тук се чувствам по-европейка отколкото в София

Тази събота "Калейдоскоп"  гостува в близкия до Видин град Дунавци,  в дома на Надя Захариева. Домакинята  ни приема любезно и гостоприемно в голямата красива къща, строена от нейния дядо. Надя е родена през 1941 година в Дунавци, тогава Гурково. Завършва училището в родното си село, една година учи в гимназията в град Видин. Родителите ѝ се преместват в София и тя продължава средното си образование  в софийска гимназия. В семейството ѝ на почит са книгите, образованието, музиката. Самата тя има подчертан интерес към езиците. Кандидатства с английски и италиански. Записва се в специалност  "Английска филология" в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Редовно ходи на лекции и упражнения, няма часове, които да пропусне. Подготовката ѝ по езика е перфектна, затова веднага си намира работа като  кореспондент във въшнотърговско предприятие, продължава в Химимпорт, Минералимпекс.  Започва да преподава във финансово-стопанска гимназия, по-късно в СУ "Свети Климент Охридски" английски език на студенти различни филологии, както и в частна езикова школа. 50 години работи без никакво прекъсване, а днес Надя Захариева е пенсонерка, но това не ѝ пречи да чете, да твори,  да продължава да се образова, да учи нови езици - в момента учи испански език. Не остава без работа. Живее предимно в София, и много често, най-вече през летния сезон, се връща в родния дом, в Дунавци.


За детството: 
 
"Произхождам от едно семейство, в което има традиции и културни. Освен че са били земеделци, те са били много любознателни, вдъхновени нещо да творят и да правят. Баща ми е бил счетоводител, майка ми се занимаваше с отглеждането на мен и на сестра ми. Моите  баби и майка ми са се занимавали с много други неща. Обичаха с удоволствие да седнат на стана, имаме много пътеки и черги, тъкани от тях. А пък другата ми баба гледаше овце, това е било не само удоволствие, но и спасение донякъде, затова са били богати. Дядо ми е гледал към 35 овце. Моят дядо е изпращал пари на своя брат, който е следвал медицина във Франция, издържал го е без да иска нещо, просто защото му е брат. Казваше се д-р Георги Първанов, той работи няколко години във Франция и се върна в България, отиде да работи в Юндола. Идваше и тук, преглеждаше болни хора и не искаше от никой пари, как да не се възхитя. Моят баща ме научи да бъда много почтена, концентрирана, амбициозна, той разбра, че съм музикална и на 12 години ми купи цигулка."   



Учителите

"Добре се справяха, мотивираха ни, и ние имахме желание да учим и имаше една борбеност за успех, най-много ми харесваше, че ти дават възможност да се изкажеш, да дадеш мнение... В Англия съм била на специализация и съм видяла, че там поощряват децата, а на най-слабото му помагат най-много, никога не ги обиждат, а тук ги делят децата на добри и на не толкова добри, това е погрешно. Студентите, днешните са не особено дисциплинирани... Граматиката за 5-ти, 6-ти, 7-ми клас е написана на академичен език и децата не са в състояние да го разберат. Предлагам да се върнат старите учебници по граматика. От англичаните съм научила - изразявайте всичко по най-лесния и достъпен начин. В Англия учениците не ги стресират, кой колкото може, кой както може. Най -голямо впечатление ми направи, че всички са окуражени, никой не е подценен.  И другото нещо - там не се държи на оценката. Не че няма оценки, не се пишат всеки път."


Родният край

"Усещам този район като някакъв стимул, като някакъв заряд, тук се чувствам по-европейка отколкото в София.
Хубаво е хората да пътуват, но би трябвало да се връщат. Ето аз се връщам тук непрекъснато. Защото това е родното място, защото ме влече, защото тук си почивам, тук се опитвам и да творя. Тук имаме и приятели и роднини. Научила съм се да оценявам това, което е ценно и да забравям това, което е невъзвратимо. По-добре ще е за хората след като са работили и са спечелилил малко парички да се върнат в България. Как мога да бъда безразлична? Толкова красиви къщи изоставени, заключени в България. А в чужбина живеят в една стая четирима, петима. Защо? Чувството за притежание. Българите като се върнат с чувал пари, се връщат болни и нещастни. Това, към което бих призовала българите е да се върне истинския здрав разум. Всичко трябва да бъде здраво. Значи липсва правилно разсъждение на българина. Една от най-опасните думи е "more, and more and more" (още и още, и още бел. ред.). До къде ни води - до диструкция..."


Най-важното
"Най-важното в живота на човека е детството на човек. Аз съм имала прекрасно детство, не съм била глезена, но всичко имах. Едно прекрасно, съзидателно детство. Едно от най-важните неща е човек да може да преодолява негативните неща. Нагаждам се към преодоляването с разбиране, че нещото се е случило и че аз трябва да живея. Не може това, което се е случило негативно, да се върне. Това се преодолява най-вече с ангажираност."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41