Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Нели Драгинова: Обичам да се съревновавам сама със себе си

Снимка: Радио Видин
В "Калейдоскоп" този път поглеждаме към живота на д-р Нели Драгинова - стоматолог и председател на Районната колегия на Български зъболекарски съюз във Видин.  Като зодия "овен" обича да е в движение и да прави постоянно нещо, застоят и спокойствието не са ѝ познати.

Думите, които много точно я определят са енергия, емоция и цветност. Привличат я именно хората, които са различни и които носят цветността у себе си, "хората, които имат цвят", привличат я пътешествията, големите и шумни градове и в същото време уютните български градчета с кълдаръмени улички и дюкянчета. Д-р Драгинова е родена в град Плевен. Учи в училище "Иван Вазов" в паралелка с разширено изучаване на английски език. След шест години сериозно следване в  специалност "Стоматология" в Медицинска академия -София, се дипломира като стоматолог. Любовта ѝ я води във  Видин, където живее и работи до днес.  


Детството
"Всеки с умиление си спомня за детството.  Отраснала съм в типично градска среда, имам много хубави спомени от игрите пред блока. В съседство зад блока имаше една детска ясла с огромен двор, с огромно озеленено пространство. Та всъщност истинските игри се случваха след пет часа, когато взимаха децата от детската ясла, всъщност децата от квартала се премествахме в детската ясла... и така до тъмно. Много дълго време отказвах да се науча да познавам часовника, защото знаех, че ако го познавам край с моята свобода. Въпреки, че не съм имала емоциите на село, като ходене на реката или по горите, и в града се забавлявахме децата добре."


Училището
"Не си спомням да съм полагала кой знае какви усилия и да съм залягала над уроците  кой знае колко много, но така ли иначе винаги съм била отличничка. С лекота ми се случваха нещата. Химията ми беше много любим предмет, това е от тези предмети, които трябва от началото да ги харесаш. Аз развих интерес към химията, беше ми лесна и обяснявах на половината клас задачите и изравняването на уравненията. Не че не съм харесвала и литературата и физическото, но химията ми беше най-любимият предмет в училище."


Кандидатстването
"Никога не съм го мислила и никога не съм го планувала. Аз до последно исках да правя нещо с ръцете си, нещо красиво. И бях решила да стана или фризьор или маникюрист, или козметик, нещо такова. Бях се и записала на такива курсове, но моите родители ме насърчаваха, че като едно съвестно и добро дете трябва  да имам и аз висше образование. Бях решила да кандидатствам само с химия ей така, да го завърша, защото ми е лесно, и да си работя каквото на мен ми харесва. И така цяла година не се съгласявах по никакъв начин с моите родители. На 26 май ставам от леглото  и изведнъж си казвам: абе, я аз да си взема биологията от мазето... Разлистих я и си казах, че харесвам - не харесвам, ще я уча... Изкарах много високи оценки, неочаквано за мен, особено по биология... Приета бях биология на предни позиции и тогава вече започна рева, защото аз това не го искам да го уча. .."


Следването
"И на практика първите три години ми бяха много трудни, защото това не беше моето. Но пък съдбата така прави нещата. Ето аз исках да правя нещо с ръцете си и да правя красиви неща и то се случи - зъболекарите работят с ръцете си и правят красиви усмивки. Отново съдбата се намеси - в трети курс се появи един преподавател и още двама асистенти, които ме влюбиха в стоматологията... От този момент разбрах, че това е моят път и сега си го харесвам и не бих го сменила с нищо друго. Откъм време и заетост едва ли има по-зает студент от студента по стоматология."


Качествата
"Аз съм много смела, винаги се хвърлям в дълбокото, без да премислям нещата, това има и добри и лоши страни. Но като че ли ми е донесло повече позитиви това мое качество. Смело, право напред, а пък мисленето после. Най-трудно се научих на търпение и прецизност. Нашата професия без търпение и прецизност не може да се случи. В личния си живот продължавам да бъда бурна и емоционална."



Професионална защита и подкрепа
" Професионалната защита в нашата професия е нещо много важно. Личната грижа за зъбите е с най-голям превес. Кой както си се грижи за зъбите си, така си ги има. Колкото по навреме се случват нещата, толкова по-добре за пациента и за здравето на пациента и за емоциите му, и за джоба му. "


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори ако..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00