Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

20 години от решението за изграждане на Дунав мост 2

Дунав мост 2
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

20 години от подписването на протокола за изграждане на втори мост над река Дунав между България и Румъния при Видин - Калафат се навършват днес. 


Историята, около съоръжението е много стара. Проучванията за строеж на мост между България и Румъния започват само няколко години след Освобождението. Двете държави наистина започват строителството на мост, но 70 години по-късно, при Русе. Любопитен щрих е и фактът, че идеята за построяването на мост при Видин е още от началото на 90-те години на миналия век и е на архитект Владимир Робинзонов, автор на редица знакови сгради във Видин, като например тази на младежкия дом и гребната база. Ето какво разказва той:

"Как ми щукна на мен тая идея. Ние се откъсваме от Съветския съюз, нали и вече Дунав мост 1 няма такова голямо значение и се обръщаме на Запад. И какво трябва? Трябва да улесним по някакъв начин контактите между България и Европа. Това много естествено подсказва, че тук трябва да се направи един мост да ни свързва с Европа. Така разсъждавах. Споделих с Младен Каменов (бел. ред. кмет на Видин 1991-1995 г.) и той веднага  възприе идеята и тръгнахме да я реализираме... Това беше 1992 година. Идвам тук при Дени и му казвам:  "Дени, ще правим мост!". Той беше много възрадван и много му хареса идеята и реагира веднага, и отидохме на другия ден при Тренчев. Той ни посрещна с прегръдки и каза: "Много навреме идвате, защото са дошли с 15 млрд. долара и почваме да правим моста". И така тръгнаха нещата."


На 7 февруари 2000 г протоколът за изграждането на Дунав Мост 2 е подписан в Брюксел от Муравей Радев - тогавашният министър на финансите на Република България, Траян Бъсеску - министър на транспорта на Република Румъния, Бодо Хомбах - координатор на Пакта за стабилност и Гюнтер Ферхойген - еврокомисар по разширяването. 

Разрешението за влизане в експлоатация на Дунав мост Видин-Калафат, издадено от Национален строителен контрол, е от 13 юни 2013 г., а на 14 юни 2013 г. Дунав мост Видин-Калафат е официално открит от председателя на Народното събрание – Михаил Миков, премиерите на България – Пламен Орешарски и Румъния – Виктор Понта и от еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хаан. Водосвет е отслужен от Негово Светейшество българският патриарх Неофит. Лентата е прерязана от един български и един румънски строител, участвали в изграждането на моста от самото начало. Година по-късно, на 10 май 2014 г. официално е открита редовната ежедневна железопътна линия Видин-Крайова по Дунав мост Видин-Калафат.


И така, Дунав мост 2 функционира вече над 6 години. Повечето видинчани са доволни, че има такова съоръжение, но не виждат ползи за града от него:

"Така като гледам освен повече тирове по пътя за София, друг ефект не виждам. Преминах 1-2 пъти по него от интерес. Честно казано, не съм имал очакване да съживи града... Специално за града моста оказва само негативно влияние. Първо- разбиха ни пътищата, второ- никакви работни места не се откриха, трето- не е изградена никаква инфраструктура и четвърто- отвориха възможност за вкарване на наркотици и проституция. Все пак може да е от значение моста от национално значение... Много ни улеснява да отидем в Румъния. Хубаво е направено, но няма магистрала, трябва да помислят управляващите... Града не е подобрен, имаше очаквания да се подобрят нещата, но няма да стане поне този век."

Трафикът на автомобили по Дунав мост Видин-Калафат непрекъснато се увеличава, докато предвижданите обеми от товарни и пътнически жп превози не са се осъществили до този момент, това каза за Радио ВИДИН изпълнителният директор на дружеството за управление на моста Любомир Низамов:

"Не се очаква и скоро да се усили трафика на влаковете, поради лошото състояние на жп линията между Видин и София и най-вече между Видин и Крайова, там разстоянието за 90 км се изминава в рамките на 3 часа. Иначе автомобилният трафик, в момента сме на границата на консервативната прогноза за товарните автомобили, а за автомобили и автобуси прогнозните нива, които са предвиждани преди години, не са достигнати. Трафикът все пак се увеличава всяка година с темпове, които са променливи, миналата година темпа беше 1-2 %, от няколко месеца темпа е около 10-15 %. Средно годишно миналата година, вече минават по над 1 млн автомобила, дневно преминават около 2800 до 3000 автомобила. След изграждането на магистрала до Видин, очаква се и по-голям трафик. Досега за моста са изплатени над 150 млн. от българска страна. С тези темпове за около 20-25 години ще бъде изплатен моста."Вижте още

"Неделник" от 17 януари 2021 година

Студено, студено, колко пък толкова да е студено! С "Неделник" ще ви е горещо. Гарантирам го. Ето ви една топла снимка от миналото лято. Започваме със старите вестници. Не, няма да си палим печката с тях, а ще ги прегледаме. Отправя ме се към село Игнатица , защото там преди дни излезе 6- ти брой на алманаха "Ковачница" на Художествено..

публикувано на 17.01.21 в 19:34

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени, което означава, че богослужебния ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "И когато влизаше в едно село, срещнаха Го десет..

публикувано на 17.01.21 в 08:00

Как да свалим натрупаните килограми след празниците?

Винаги, когато отминат коледните и новогодишните празници,  заради обилното хранене,  трупаме по някой друг излишен килограм , а като прибавим и Йордановден, и Ивановден, дори и повече. За капак са затворени и фитнес залите и сме в частичен локдаун. За да се справим с тези натрупани килограми, първо трябва да разгледаме физичното..

публикувано на 15.01.21 в 16:38

ДГ "Зорница" е единствената градина в област Видин с психолог

Единствената детска градина в област Видин, която разполага с цялостен екип за работа с деца със специални образователни потребности е  ДГ "Зорница" с филиал "Щастливо детство" - Видин.  В градината работят психолог и логопед, има четирима преподаватели, които са преминали специално обучение. Това става възможно с осъществяването на работа..

публикувано на 15.01.21 в 13:10
Ново село

Снегът и проблемите в Ново село

В първия ден на новата седмица Новоселска община осъмна без ток поради скъсани електропроводи от падналия мокър сняг.   Часове след това спряха всички системи, свързани с електричеството - вода, отопление, интернет, телевизия. Понеделникът бе обявен за неприсъствен ден за училището и детските градини, защото не можеше да се осигури осветление,..

публикувано на 15.01.21 в 13:00

Поп изпълнителят Лорадо- за музиката, пандемията и Северозапада

В "Минутите на редактора" днес ви срещаме с една колоритна личност, свързана завинаги с българския Северозапад- това е изпълнителят Радослав Иванов , с артистичен псевдоним "Лорадо".  Радослав Иванов е роден в столицата. Връзката му със Северозападна България е белослатинското село Алтимир, от където е жената до него- Елица Дамянова . Радослав е..

публикувано на 14.01.21 в 16:30

Литературен конкурс организират от читалището в Мездра

Пети читалищен конкурс "Георги Тодоров" обявява Народно читалище "Просвета 1925" - гр. Мездра . Кандидатите могат да участват с творби в 3 раздела - поезия, художествена проза и краезнание . Проявата носи името на Георги Тодоров (1928-2001 г.)- дългогодишен учител по български език и литература, училищен инспектор, журналист, писател, краевед,..

публикувано на 14.01.21 в 16:00