Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жители на Флорентин: Необходими са обществени съвети към кметствата

Иво Вергилов /вдясно/ разговаря с жители на Флорентин
Снимка: Светла Бондова

Председателят на Общински съвет Ново село Иво Вергилов посети Флорентин и се срещна с жители на населеното място. Два часа не стигнаха на хората да питат, да коментират и да предлагат възможности за подобряване на живота и услугите в селото и общината. Не ги спря и липсата на отопление в салона. Някои от тях са присъствали на последното заседание на Общинския съвет, затормозени от липсата на кметски наместник и недоумяваха кога и кой ще бъде назначен в малкото село.

Въпросите към Иво Вергилов бяха разнообразни – от проблема за разделното събиране на смет и таксата за тази услуга до заплащането на общинските съветници и на кметския наместник. Имаше и граждани, които не знаеха къде да отправят своите молби – да им се осигурят кофи за боклук, да се изрежат опасни клони на дървета, да се обезопаси района около детската градина, където падат керемиди от покрива. Безснежната зима предизвика и другия въпрос – къде ще отидат парите за снегопочистването, които спестихме досега. Идеята за закупуването на нова техника, ако се спестят средства от този параграф, бе прокарана още при обсъждането на общинския бюджет.

Председателят на читалището Борислав Митрашков изказа своите надежди, че в  новия бюджет ще има средства за покриване на разходите по културния календар, защото малкото село прави двудневен фолклорен събор с международно участие.

В процеса на разговора хората сами достигнаха до определени изводи за гражданското общество – необходимостта от създаване на обществени съвети към кметствата, провеждане на общоселски събрания поне два пъти годишно, изискване към кмета или кметския наместник в селото да обикаля поне веднъж месечно населеното място и да разговаря на място с жителите, за да се запознае с проблемите на място – липса на кофи за боклук, изгорели лампи на уличното осветление, нарушение на пътната настилка и др.

Иво Вергилов отговори на въпросите, които бяха от неговата компетенция, насочи гражданите към отделите на Общинската администрация и общинско предприятие БКС и покани желаещите да участват в заседанията на Общинския съвет.

В началото на всеки месец на сайта на Община Ново село председателят на Общинския съвет обявява графика на срещите си с населението. На 13 февруари такава среща ще има в с. Винарово, на 21 февруари ще бъде в родното му село Ясен, а на 28 февруари - в с. Неговановци.


Вижте още
Дунава и града

Снимката на 12 април 2021 година

С 2% е намаляло населението на област Видин само за година. За Враца и Монтана намалението е с малко над 1%. С 0,5% е намаляло население то на страната за една година по данни на Националния статистически институт. В края на миналата година населението на България е 6 916 548 души, като най-малка по брой жители е област Видин. От днес..

публикувано на 12.04.21 в 18:10

Нови стенописи в храм "Свети Дух" в Монтана разказват за Възкресението

Храмът "Свети Дух" в Монтана ще посрещне  вярващите,  н а предстоящите великденски празници,   с нови стенописи. Сцената от Слизането на Христос в ада е завършена и може да бъде видяна високо отляво над църковния иконостас. Стилистиката на стенописа се доближава най-много до този в църквата "Света София" в Истанбул. В центъра на композицията  е..

публикувано на 12.04.21 в 17:47

Оставка подаде областният председател на БСП Враца

Областният председател на БСП във Враца Ивайло Лилов обяви, че се оттегля от поста си.  "От 5 години съм начело на организацията. Парламентарните избори на 4 април донесоха на България най-важното – ГЕРБ повече няма да управлява. Удовлетворен съм от този факт и понеже смятам, че памперсите и хората в политиката трябва да се сменят по-често,..

публикувано на 12.04.21 в 16:10

Отличиха най-възрастния стоматолог в Монтана

Стоматологът от Монтана д-р Тодор Тодоров бе отличен с  благодарствен плакет от    директора на Районната здравноосигурителна каса Любомир Стефанов,  за 20 години партньорство и  професионализъм в стоматологичната помощ,  п о повод професионалния празник на българския дентален лекар - 11 април. Д-р Тодоров е най-възрастният..

публикувано на 12.04.21 в 14:35

С 2% е намаляло населението на област Видин само за година

С 0,5% е намаляло населението на страната за една година по данни на Националния статистически институт. В края на миналата година населението на България е 6 916 548 души, като най-малка по брой жители е област Видин. Регионът е и с най-голям дял на населението над 65 години и с най-висока смъртност. По този показател след него е Монтана. По данни..

публикувано на 12.04.21 в 14:00

НУ "Васил Левски" Белоградчик посрещна своите ученици с освежени коридори

189 ученици от 1 до 4 клас и деца от предучилищната група възобновиха присъствения учебен процес в  Начално училище "Васил Левски" - Белоградчик, съобщават от общинската администрация .  Учебните занятия се провеждат нормално при спазването на всички въведени противоепидемични мерки. По време на периода на онлайн обучението, екипът на..

публикувано на 12.04.21 в 12:10

Оставят в ареста извършителите на двата грабежа във Врачанско

Най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража"  постанови  Районен съд – Враца спрямо четиримата, извършители на два грабежа през изминалата седмица. Обвиняемият С. И. (на 19 г.) е отнел със сила 500 лв. и мобилен телефон от възрастна жена във Враца. За него съдът е постановил най-тежката мярка за неотклонение, заради това, че е..

публикувано на 12.04.21 в 12:05