Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ученик от Видин върнат от училище след пътуване до Тайланд

Мярката е превантивна, за изясняване на здравословното му състояние

Снимка: БГНЕС

Ученик от видинската математическата гимназия е освободен от учебни занятия за ден, за да бъде прегледан от личния му лекар. Причината за тази мярка е, че скоро се е върнал от Тайланд, след почивка с родителите си. Директорът на гимназията Румяна Петрова увери, че няма повод за притеснения. От училището са взети всички предпазни мерки по случая:


"Детето е отстранено само за един ден, докато получим отговор от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ какво да се направи. Оттук нататък РЗИ поема контрол върху превенцията на това дете. Да не се притесняват, да се обърнат към личния лекар, да бъдат наблюдавани при някаква симптоматика. За всеки случай аз го отстраних днес, докато РЗИ ми даде отговор и от утре детето ще си бъде отново на училище. По-добре превенция, отколкото опасност и заразяване на други деца, ако има нещо. Въпреки че ми казват, че в този регион не е опасно."


Според момчето, на летището не били проверявани с термокамери за евентуални симптоми от коронавирус:


"Термокамерите нищо не са отчели, оттук нататък е грижа на семейството"- допълни Румяна Петрова.


Пристигащите от Тайланд не са в списъка за наблюдение и контрол, каза за Радио Видин д-р Пепа Цветанова, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция във Видин. Тя уточни, че в заповед на здравния министър от 3 февруари 2020 година е посочено, че само на лицата, завърнали се от Китай, се прилага здравно наблюдение и съответни здравни мерки:"В заповедта е цитирана Китайската народна република - пристигащи, завръщащи се от Китайската народна република."

По думите й, в инспекцията има план за действие за превенция при евентуално разпространение на коронавируса или случаи, които изискват по-специално внимание:

"Пристигащите на летищата преминават термоконтрол, пътниците с повишена температура се насочват към здравните служби на летищата за доуточняване на състоянието им. При необходимост се предприемат съответни мерки- изолация и хоспитализация. На пристигащите на летищата се предоставя информация под формата на брошури - какво трябва да правят при появата на симптоми. Според заповедта от министерството на здравеопазването, на всички лица, завърнали се от Китайската народна република се осъществява задължително медицинско наблюдение и се прилагат задължителни здравни мерки, а по преценка на органите на здравния контрол, се поставят под карантина. Мерките за домашна карантина при здрави лица е единствено при завръщащите се от Китайската народна република, тъй като те са най-рискови да е настъпило евентуално заразяване с коронавирус."

Според главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев входящият граничен контрол може да установи не повече от 20-25% от заразените, а първоначалните симптоми при грип и зараза с коронавирус са идентични: "Ако болният не е бил в контакт със завърнали се хора от Китай обаче, не бива да има тревога - няма как да е заразен с коронавирус", каза за БНР главният държавен здравен инспектор.


България вече разполага с тестове за коронавирус, които доказват наличие на вируса в организма, а не само антитела. Изследването се извършва в лабораториите на Националния център по заразни и паразитни болести и във Военномедицинска академия. Резултатите са готови само за 2-3 часа.

Вижте още

Снимката на 19 април 2021 година

Видинчани са    недоволни   от процеса по подаване на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". В началото на работния ден пред Информационния център на Община Видин се образува огромна опашка от желаещи да участват в програмата. 18 са новите..

публикувано на 19.04.21 в 18:05

Технически преглед на земеделска техника извършват в Мездра

Преглед за регистрация и годишен технически преглед на земеделската и горската техника ще се извърши утре, 20 април, на територията на община Мездра.  При извършването на технически прегледи е необходимо да бъдат представени съответните документи за нея. Собствениците, чиято техника е продадена, трябва да представят документ, удостоверяващ продажбата й...

публикувано на 19.04.21 в 17:38

18 творци участват в конкурса "Георги Тодоров" в Мездра

18 творци изпратиха свои творби за участие в конкурса "Георги Тодоров" на Народно читалище "Просвета 1925" Мездра. Конкурсът се провежда в  три раздела – поезия, проза и краезнание, като творбите можеше да се изпращат и по електронната поща на читалището.  Така се включиха автори от Видин, Враца, Бургас и София, освен творци от Мездра и село Зверино...

публикувано на 19.04.21 в 17:23

Общински съвет Видин се събира след седмица

29 точки ще бъдат разгледани на предстоящото редовно заседание на Общинския съвет във Видин.  След традиционните питания към кмета ще бъдат гласувани и постъпилите предложения. Първото от тях е за приемане на Прогноза за периода 2022-2024 г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности. След това на гласуване ще бъдат подложени..

публикувано на 19.04.21 в 16:59

Отменя се турне на израелски писател в Северозапада

Предвидените срещи с читатели в Северозапада на израелският писател с видински корени - Вацко Сауф, се отменят за неопределено време.  Причината е  пандемичната обстановка. По план срещите трябваше да се състоят в Монтана на 22 май, Враца - 25 май и Видин 1 юни.  Съорганизаторите на срещата от читалище "Нов живот" не изключват възможността за..

публикувано на 19.04.21 в 16:02

Урок по родолюбие в Мездра

Учителят по история и цивилизации в Средно училище "Иван Вазов" Мездра Данаил Димитров изнесе беседа по повод 145 години от избухването на Априлското въстание.  Присъстваха   ученици от 1 до 4 клас.   Разказът на опитния историк успя да грабне детските сърца и да усили пламъка на родолюбие в тях.  Учениците от 2 клас бяха подготвили за случая..

публикувано на 19.04.21 в 15:53

Обвиняем за трафик отива на съд

Обвинителен акт за трафик на жена с цел проституиране внесе в съда Териториално отделение - Оряхово при Районна прокуратура - Враца.  Обвиняемият е извършил престъплението през 2017 година, като за целта се сближил с жена от Врачанско, предложил ѝ  да замине с него за Германия, където щял да ѝ съдейства да си намери работа. Тя приела и напуснала дома..

публикувано на 19.04.21 в 15:29