Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Приеха бюджета на Община Ново село, без частта "капиталови разходи"

4
Снимка: Радио Видин

Поредното заседание на Общински съвет се проведе в Ново село, за да се гласува бюджета за 2020 година, който вече три пъти бе отлаган. Председателят на бюджетната комисия излезе с писмено становище на комисията за  промени в проекта. С тях бяха намалени средствата по някои параграфи и бе отделен резервен фонд, който може да се ползва с предложението на кмета и решение на ОбС. Редакцията бе приета с 6 гласа „за“, 4- „против“ и 1 - въздържал се. Общинският бюджет бе приет с 9 гласа „за“, което бе първа точка от заседанието. 

Втората точка бе по-оспорвана и не се стигна до единодушие. Комисията отново излезе с писмено становище, но дебатите по капиталовите разходи отнеха повече от час пленарно време и време за почивка, в която да се обсъдят различията между съветниците. Решението на Общинския съвет бе да се отложи гласуването на капиталовите разходи поради неизяснени позиции и липса на единодействие в бюджетната комисия. Кметът на община Ново село Георги Стоенелов определи ситуацията като пълен парадокс.

"Приемаш бюджет, в който има капиталови разходи и постановления на Министерски съвет, а след това казваш, че няма да го приемаш и го отлагаш за следващото заседание. По моя преценка се опитват да наберат точки за следващо заседание, с което да искат да получат допълнително възнаграждение. Не може бюджета да мине без капиталовите разходи и те ако бяха умни, можеха да почнат с капиталовите разходи и след това да се върнат на бюджета. Три пъти отлагаме структурата на общината, три пъти отлагаме бюджета, два пъти отлагаме капиталовите разходи, сега отиваме на трето отлагане. Така няма как да върви общината напред. Аз когато съм определил какво да се изпълнява с капиталовите разходи, съм извикал кметовете и съм ги питал, какво искат да се случи и те са казали", сподели Георги Стоенелов след приключването на заседанието на Общинския съвет.

Основната причина да не бъдат приети капиталовите разходи се дължи на средства, отделени за поддръжка на обект, който е в гаранционен срок, коментира председателя на комисията по бюджет и финанси Иван Базов.

"През тази година са заложени средства, които са за ремонт на обект под гаранция. Това беше единия от проблемите. Другото интересно нещо беше свързано с общинското предприятие "Портимпекс" АД, което въпреки решение на Общински съвет от 2011 г. все още не е закрито и се води в Търговския регистър . На предната сесия също се отложиха капиталовите разходи. Мотивът там беше социален, от гледна точка на това, че средствата не бяха разпределени балансирано. Едни от селата получават средства за стотици хиляди левове, за сметка на малки села като Ясен, което получава няма и 20 000 лева. Разпределянето на капиталовите разходи е направено на глава от населението. за село Ясен, като най- малко се падат толкова, но въпреки всичко кмета трябва да има и социалната функция да балансира инвестирането на публични средства в тези населени места, което значи, че ако дадено село е било финансирано чрез фонд "Земеделия", по някой друг проект или с постановление на министерски съвет, то той трябва да компенсира това село, което не е финансирано по такъв начин, чрез възможността, която има или капиталовите разходи. Това, което предстои да направим като съветници е да реорганизираме дейностите, които са заложени, тъй като ние приехме бюджета. Това означава, че сумата която сме приели, не може да бъде променяна, но дейностите, които са заложени, подлежат на промяна", обясни Иван Базов.

Жителите на Ново село, оказа се, не се вълнуват от бюджета. 

"Нищо не ме вълнува... Не знам, аз не получавам нищо от този съвет, нито помощи, нито работа... Работа няма да ми даде общината, все тая ми е... Дано не го откраднат", коментираха жителите на Ново село.

Единогласие постигнаха съветниците при одобряването на проект за модернизация на съществуващата материална база за предоставяне на социални услуги Център за настаняване от семеен тип-1 и Преходно жилище Ново село, както и съфинансиране в размер на 4 000 лв. от общинския бюджет. Приета бе и Краткосрочна програма за насърчаването на енергия от възобновяеми източници и биогорива за периода 2020 -2022 г. 
Отложено бе решение за отпускане на средства за закупуване на парен котел за твърдо гориво за СУ "Св.Св. Кирил и Методий". мотивите на председател на Комисията по образование и култура към ОбС и директор на училището Анжела Борисова бе, че е необходим алтернативен метод за отопление предвид тенденциите, които се очертават в близките години. С това заседанието приключи.


Галерия

Вижте още

Снимката на 3 юни 2020 година

Метално сърце за събиране на пластмасови капачки е инсталирано до сградата на видинската библиотека в парк "Рова". Целта е да бъдат улеснени хората, които събират капачки за благотворителност. Инсталацията е изработена от  Бисер Борисов  и негови приятели. Днес се проведе втората задължителна матура, която е по избираем от зрелостниците предмет. Във..

публикувано на 03.06.20 в 18:10

Дъжд и градушки през юни, температурите- до 37 градуса

Максимални температури до 37 градуса се очакват през юни. Месецът ще бъде дъждовен, възможни са и градушки. Астрономическото лято ще настъпи на 21 юни в 0 часа и 44 минути, съобщи Леночка Ангелова, началник на ХМО Монтана. Юни е най-дъждовният месец от годината, а причина за това е нахлуването на влажни океански маси от Северозапад. След петък..

публикувано на 03.06.20 в 17:37
На Рашов дол

В местността "Рашов дол" почетоха паметта на загиналите Ботеви четници

Повече от 30 родолюбиви българи от Мездра, Враца, София, Лютиброд и други селища от района на Искърското дефиле се събраха в местността "Рашов дол", за да почетат паметта на 12-те Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов и на двете овчарчета Герго и Петко, загинали на това свято място на 21 май (ст. стил) 1876 г. в сражение с турски аскер,..

публикувано на 03.06.20 в 17:14

Общински съветници от Мездра в постоянните комисии към НСОРБ

Националното сдружение на общините в България започна обновяването на своите постоянни комисии.  Кандидатурите на петима общински съветници от Мездра са включени в различни комисии.  Доктор Ивайло Тодоров е включен в комисия по здравеопазване, инж. Георги Валентинов и Тихомир Илчев - земеделие, гори, селски и планински райони, Яна Нинова -..

публикувано на 03.06.20 в 16:31

230 души получават членски карти за ГЕРБ-Видин

Очаква се 230 души официално да бъдат приети в структурата на ГЕРБ-Видин днес . Това каза председателят на общинската структура на партията, Емилиян Енчев : "Ще връчваме карти на новоприети членове на ПП ГЕРБ, като съобразявайки се с изискванията за спазване на хигиенните мерки, с 30 % запълняемост на залата. Ще се ограничим вероятно до..

публикувано на 03.06.20 в 16:18

НАП и бизнесът продължават обсъжданията на Наредба Н-18

Националната агенция за приходите и бизнеса се обединиха около предложения за изменения на Наредба Н-18, обсъждани в поредица работни срещи. Агенцията представи проект на промени по време на работна среща с участието на министъра на финансите Владислав Горанов, изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и екипа на приходното ведомство с..

публикувано на 03.06.20 в 15:50

Метално сърце за капачки вече и в парк "Рова" във Видин

Метално сърце за събиране на пластмасови капачки е инсталирано до сградата на видинската библиотека в парк "Рова". Целта е да бъдат улеснени хората, които събират капачки за благотворителност. Инсталацията е изработена от Бисер Борисов и негови приятели: "С колеги и приятели направихме това сърце за всички граждани. Някои казват: вашето е трето,..

публикувано на 03.06.20 в 15:50