Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха бюджета на Община Ново село, без частта "капиталови разходи"

4
Снимка: Радио Видин

Поредното заседание на Общински съвет се проведе в Ново село, за да се гласува бюджета за 2020 година, който вече три пъти бе отлаган. Председателят на бюджетната комисия излезе с писмено становище на комисията за  промени в проекта. С тях бяха намалени средствата по някои параграфи и бе отделен резервен фонд, който може да се ползва с предложението на кмета и решение на ОбС. Редакцията бе приета с 6 гласа „за“, 4- „против“ и 1 - въздържал се. Общинският бюджет бе приет с 9 гласа „за“, което бе първа точка от заседанието. 

Втората точка бе по-оспорвана и не се стигна до единодушие. Комисията отново излезе с писмено становище, но дебатите по капиталовите разходи отнеха повече от час пленарно време и време за почивка, в която да се обсъдят различията между съветниците. Решението на Общинския съвет бе да се отложи гласуването на капиталовите разходи поради неизяснени позиции и липса на единодействие в бюджетната комисия. Кметът на община Ново село Георги Стоенелов определи ситуацията като пълен парадокс.

"Приемаш бюджет, в който има капиталови разходи и постановления на Министерски съвет, а след това казваш, че няма да го приемаш и го отлагаш за следващото заседание. По моя преценка се опитват да наберат точки за следващо заседание, с което да искат да получат допълнително възнаграждение. Не може бюджета да мине без капиталовите разходи и те ако бяха умни, можеха да почнат с капиталовите разходи и след това да се върнат на бюджета. Три пъти отлагаме структурата на общината, три пъти отлагаме бюджета, два пъти отлагаме капиталовите разходи, сега отиваме на трето отлагане. Така няма как да върви общината напред. Аз когато съм определил какво да се изпълнява с капиталовите разходи, съм извикал кметовете и съм ги питал, какво искат да се случи и те са казали", сподели Георги Стоенелов след приключването на заседанието на Общинския съвет.

Основната причина да не бъдат приети капиталовите разходи се дължи на средства, отделени за поддръжка на обект, който е в гаранционен срок, коментира председателя на комисията по бюджет и финанси Иван Базов.

"През тази година са заложени средства, които са за ремонт на обект под гаранция. Това беше единия от проблемите. Другото интересно нещо беше свързано с общинското предприятие "Портимпекс" АД, което въпреки решение на Общински съвет от 2011 г. все още не е закрито и се води в Търговския регистър . На предната сесия също се отложиха капиталовите разходи. Мотивът там беше социален, от гледна точка на това, че средствата не бяха разпределени балансирано. Едни от селата получават средства за стотици хиляди левове, за сметка на малки села като Ясен, което получава няма и 20 000 лева. Разпределянето на капиталовите разходи е направено на глава от населението. за село Ясен, като най- малко се падат толкова, но въпреки всичко кмета трябва да има и социалната функция да балансира инвестирането на публични средства в тези населени места, което значи, че ако дадено село е било финансирано чрез фонд "Земеделия", по някой друг проект или с постановление на министерски съвет, то той трябва да компенсира това село, което не е финансирано по такъв начин, чрез възможността, която има или капиталовите разходи. Това, което предстои да направим като съветници е да реорганизираме дейностите, които са заложени, тъй като ние приехме бюджета. Това означава, че сумата която сме приели, не може да бъде променяна, но дейностите, които са заложени, подлежат на промяна", обясни Иван Базов.

Жителите на Ново село, оказа се, не се вълнуват от бюджета. 

"Нищо не ме вълнува... Не знам, аз не получавам нищо от този съвет, нито помощи, нито работа... Работа няма да ми даде общината, все тая ми е... Дано не го откраднат", коментираха жителите на Ново село.

Единогласие постигнаха съветниците при одобряването на проект за модернизация на съществуващата материална база за предоставяне на социални услуги Център за настаняване от семеен тип-1 и Преходно жилище Ново село, както и съфинансиране в размер на 4 000 лв. от общинския бюджет. Приета бе и Краткосрочна програма за насърчаването на енергия от възобновяеми източници и биогорива за периода 2020 -2022 г. 
Отложено бе решение за отпускане на средства за закупуване на парен котел за твърдо гориво за СУ "Св.Св. Кирил и Методий". мотивите на председател на Комисията по образование и култура към ОбС и директор на училището Анжела Борисова бе, че е необходим алтернативен метод за отопление предвид тенденциите, които се очертават в близките години. С това заседанието приключи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 23 юли 2024 година

За 13-та поредна година в град Видин се провежда  фестивалът "Дунавски вълни". Тази година работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча".  Служебният премиер Димитър Главчев е склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет. Това стана ясно..

публикувано на 23.07.24 в 18:05

Година след тежката буря в Кула са отстранени голяма част от щетите

Измина точно една година от голямата буря в град Кула. Една година, която се оказа тежка за десетки жители, с множество щети по обществени сгради и домакинства, но за щастие нямаше пострадали хора.   Илинка Найденова от общинската администрация си спомня за стихията и прави равносметка на свършеното:  „Точно след бурята в..

публикувано на 23.07.24 в 17:27

Отново свободно движещи се коне по улиците на Видин

Свободно движещи се коне за пореден път са забелязани по улица "Широка", в района на Къщата с куклите във Видин. В социалните мрежи са публикувани снимки и клипове, но сигнал от Общината не е постъпвал, каза за Радио Видин  д-р Валери Велков от Областна дирекция по безопасност на храните и обясни какъв е редът, когато се касае за безстопанствени..

публикувано на 23.07.24 в 16:27

Видинска гимназия въвежда избираем предмет по православие

Под формат занимание по интереси през новата учебна година във видинската Профилирана Природо-математическа гимназия ще се изучава предмет Религия-Православие.  Инициативата, която е подкрепена от родители, е на училищното настоятелство, каза директорът на учебното заведение Ивайло Милушев. "Това е инициатива на настоятелството на..

публикувано на 23.07.24 в 13:11
Снимката е илюстративна

Задържаха двама за грабеж на жена във Видин

Криминално проявен 50-годишен мъж от врачанското село Търнава и 55-годишна видинчанка са били задържани с полицейска мярка в ареста на РУ-Видин часове след извършен грабеж, съобщават от полицията във Видин. Сигналът за посегателството постъпил  на 21 юли към 23 часа. В хода на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия криминалистите..

публикувано на 23.07.24 в 10:05

Редица вечерни концерти в програмата на Криводолския панаир

Община Криводол и НЧ „Никола Вапцаров – 1924" организират в началото на август панаирни дни. Традиционните прояви се провеждат под патронажа на кмета на общината Христо Доков. За всички жители и гости на града край река Ботуня са предвидени вечерни концерти, които започват от 20 часа на сцена на стадион „Христо Ботев". На 1 август е концертът на Симона..

публикувано на 23.07.24 в 08:46

Мъж от Галиче източи чужда карта

28 мъж от село Галиче е задържан за кражбата на 2800 лева от дебитна карта на жителка на София. Това съобщават от полицията във Враца. Сигналът за кражбата е подаден на 20.07.2024 г. в РУ-Бяла Слатина, където собственичката на картата е обяснила, че на 20.07.2024 г. за времето от 17:25 ч. до 17:30 ч. от дебитна карта /нейна собственост/ е изтеглена..

публикувано на 23.07.24 в 07:30