Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха бюджета на Община Ново село, без частта "капиталови разходи"

4
Снимка: Радио Видин

Поредното заседание на Общински съвет се проведе в Ново село, за да се гласува бюджета за 2020 година, който вече три пъти бе отлаган. Председателят на бюджетната комисия излезе с писмено становище на комисията за  промени в проекта. С тях бяха намалени средствата по някои параграфи и бе отделен резервен фонд, който може да се ползва с предложението на кмета и решение на ОбС. Редакцията бе приета с 6 гласа „за“, 4- „против“ и 1 - въздържал се. Общинският бюджет бе приет с 9 гласа „за“, което бе първа точка от заседанието. 

Втората точка бе по-оспорвана и не се стигна до единодушие. Комисията отново излезе с писмено становище, но дебатите по капиталовите разходи отнеха повече от час пленарно време и време за почивка, в която да се обсъдят различията между съветниците. Решението на Общинския съвет бе да се отложи гласуването на капиталовите разходи поради неизяснени позиции и липса на единодействие в бюджетната комисия. Кметът на община Ново село Георги Стоенелов определи ситуацията като пълен парадокс.

"Приемаш бюджет, в който има капиталови разходи и постановления на Министерски съвет, а след това казваш, че няма да го приемаш и го отлагаш за следващото заседание. По моя преценка се опитват да наберат точки за следващо заседание, с което да искат да получат допълнително възнаграждение. Не може бюджета да мине без капиталовите разходи и те ако бяха умни, можеха да почнат с капиталовите разходи и след това да се върнат на бюджета. Три пъти отлагаме структурата на общината, три пъти отлагаме бюджета, два пъти отлагаме капиталовите разходи, сега отиваме на трето отлагане. Така няма как да върви общината напред. Аз когато съм определил какво да се изпълнява с капиталовите разходи, съм извикал кметовете и съм ги питал, какво искат да се случи и те са казали", сподели Георги Стоенелов след приключването на заседанието на Общинския съвет.

Основната причина да не бъдат приети капиталовите разходи се дължи на средства, отделени за поддръжка на обект, който е в гаранционен срок, коментира председателя на комисията по бюджет и финанси Иван Базов.

"През тази година са заложени средства, които са за ремонт на обект под гаранция. Това беше единия от проблемите. Другото интересно нещо беше свързано с общинското предприятие "Портимпекс" АД, което въпреки решение на Общински съвет от 2011 г. все още не е закрито и се води в Търговския регистър . На предната сесия също се отложиха капиталовите разходи. Мотивът там беше социален, от гледна точка на това, че средствата не бяха разпределени балансирано. Едни от селата получават средства за стотици хиляди левове, за сметка на малки села като Ясен, което получава няма и 20 000 лева. Разпределянето на капиталовите разходи е направено на глава от населението. за село Ясен, като най- малко се падат толкова, но въпреки всичко кмета трябва да има и социалната функция да балансира инвестирането на публични средства в тези населени места, което значи, че ако дадено село е било финансирано чрез фонд "Земеделия", по някой друг проект или с постановление на министерски съвет, то той трябва да компенсира това село, което не е финансирано по такъв начин, чрез възможността, която има или капиталовите разходи. Това, което предстои да направим като съветници е да реорганизираме дейностите, които са заложени, тъй като ние приехме бюджета. Това означава, че сумата която сме приели, не може да бъде променяна, но дейностите, които са заложени, подлежат на промяна", обясни Иван Базов.

Жителите на Ново село, оказа се, не се вълнуват от бюджета. 

"Нищо не ме вълнува... Не знам, аз не получавам нищо от този съвет, нито помощи, нито работа... Работа няма да ми даде общината, все тая ми е... Дано не го откраднат", коментираха жителите на Ново село.

Единогласие постигнаха съветниците при одобряването на проект за модернизация на съществуващата материална база за предоставяне на социални услуги Център за настаняване от семеен тип-1 и Преходно жилище Ново село, както и съфинансиране в размер на 4 000 лв. от общинския бюджет. Приета бе и Краткосрочна програма за насърчаването на енергия от възобновяеми източници и биогорива за периода 2020 -2022 г. 
Отложено бе решение за отпускане на средства за закупуване на парен котел за твърдо гориво за СУ "Св.Св. Кирил и Методий". мотивите на председател на Комисията по образование и култура към ОбС и директор на училището Анжела Борисова бе, че е необходим алтернативен метод за отопление предвид тенденциите, които се очертават в близките години. С това заседанието приключи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Международна киноложка изложба се проведе във Видин

Близо 100 кучета участваха в провелата се тази сутрин във Видин международна изложба. Тя премина под надслов "За купата на кмета на община Видин" и се състоя в памет на кинолога от близкото минало, приятел и колега на клуба за овчарско куче Валентин Траянов . Изложбата беше  за  всички породи кучета, както и специализирана за Българско овчарско..

публикувано на 22.06.24 в 13:19
Президентът Румен Радев връчва почетния плакет

Община Видин с почетен плакет от президента Румен Радев

Президентът на Република България Румен Радев връчи на Община Видин почетния плакет "Община на годината" . Наградата, приета от кмета д-р Цветан Ценков , е за най-добри условия за масов спорт и популяризиране на инициативата "Спортувай с Президента" . В Гербовата зала на Президентството бяха наградени и най-добрите ученици , участвали в..

публикувано на 22.06.24 в 12:09

Отново чакане с часове за граничния пункт при Видин

Повече от десет часа чакат шофьори, за да преминат граничния пункт с Румъния по Дунав мост при Видин, въпреки че в края на май бяха предприети мерки за облекчаване на тежкотоварния трафик. След среща с представители на транспортни фирми, беше увеличен броят на служителите, извършващи гранични проверки от двете страни.   От дни отново има забавяне при..

публикувано на 22.06.24 в 11:25

Завърши ремонтът на селски пътища

Завършиха ремонтните дейности на пътни участъци в селата Лиляче и Баница, съобщиха от общинската управа на Враца.  В рамките на първия етап от обновяването на пътя Баница - Мало Пещене, изцяло е асфалтиран близо километър от ул. "Ал. Стамболийски". Екипите положиха нов асфалт и маркировка и на входната артерия в село Лиляче.  Дейностите продължават и..

публикувано на 22.06.24 в 11:00

СИК е без грешни протоколи в област Монтана

Към 1500 членове на секционни избирателни комисии в област Монтана ще получат допълнително по 25 лева за попълнени без грешки протоколи. Това прави към 60 % от комисиите на проведените на 9 юни избори 2 в 1. Един от проблемите за забавяне обработката на протоколите от изборите на 9 юни бяха допуснати грешки при попълването им. В област Монтана 177..

публикувано на 22.06.24 в 09:10

Повече транспорт за Задушница във Враца

Във връзка с Черешова Задушница  до 14:00 часа ще бъдат осигурени курсове на градския транспорт, съобщиха от общинската управа на Враца. Линиите №1, 2 и 3 ще се изпълняват до Нов гробищен парк. Предвидено е по ритмичен график да се изпълняват и обратните курсове – от гробищата до центъра на града. От полицията се очаква отново да обезпечи реда и..

публикувано на 22.06.24 в 08:30

Черешова задушница е

Днес е Черешова Задушница . Това е един от трите съботни дни в православния календар, които са определени за общ молитвен помен на починалите. Отбелязва се преди утрешния голям църковен празник Петдесетница. Задушницата се нарича Черешова, защото по това време на годината най-разпространеният плод са черешите, които често се раздават в памет на..

публикувано на 22.06.24 в 07:45