Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Конкурсът "Напеви от Северозапада” ще е под формата на видеоконкурс

Снимка: Младежки дом Монтана

За дванадесети път Младежкият дом в Монтана организира Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” в партньорство със сдружение „Младежки Северозапад” и школа по български народни танци „Стоянови”. Тази година форматът на творческата надпревара ще е видеоконкурс. Промяната се налага поради ремонт, който предстои в сградата на институцията. Статутът за провеждане в основни линии се запазва, с изключение на някои малки промени. Право на участие имат деца на възраст от 4 до 19 години, ученици от държавни и общински училища, възпитаници на читалища, ОДК, ЦРД, Младежки домове и други организации за неформално образование, студенти от АМТИИ град Пловдив и ВУЗ с музикални специалности на възраст от 19 до 30 години. Изпълненията на участниците трябва да са заснети с камера или телефон с приемливо качество и качени в You tube. Заявки по образец с линковете към изпълненията се изпращат на електронния адрес: napevi_severozapad@abv.bg до 20 април 2020 година.

В раздел „Народно пеене” и „Инструменталисти“в клиповете преди самите изпълнения детето – изпълнител трябва да съобщи трите си имена, възрастта и училището, което представлява. В останалите категории ръководителят или дете съобщава името на колектива, възрастовата група, училището и имената на песните или пиесите, които ще изпълнят.

За раздел „Хореография” в клиповете преди самите изпълнения ръководителят или дете съобщава името на колектива, възрастовата група, училището и имената на танците, които ще изпълнят.

Всички участници задължително трябва да са облечени в народни носии. Задължително условие е в различните радели едно от изпълненията да е от Северозападна България и Северняшката фолклорна област. Изпълнителите ще бъдат оценявани от компетентно професионално жури – изтъкнати фолклористи, вокални педагози, музиканти, хореографи. Всички материали свързани с дванадесетото издание на Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада" – статут, заявка за участие, приложения с песни и декларацията, която е във връзка с Европейските изисквания за защита на личните данни може да сe свалят от сайта на Младежкия дом: https://omd-montana.weebly.com/104410861082109110841077108510901080.html


Вижте още

Изложба, посветена на Леонардо да Винчи гостува във Видин

Из­лож­ба­та "Лео­нар­до - бла­го­род­ният ге­ний" гостува в  Художествена галерия "Никола Петров"  във  Видин . Експозицията е от четиринадесет ви­нил­ни пана с изображения и текстове на италиански и български език. Те раз­каз­ва­т не са­мо за твор­чес­тво­то на ге­ниал­ния ху­дож­ник, но и за не­го­ва­та лич­ност. По­се­ти­те­ли­те имат въз­мож­ност..

публикувано на 12.08.20 в 10:05

Атрактивни инициативи за Международния ден на младежта във Враца

Спорт, музикално шоу, кино маратон, състезания и ходене по въже- това са част от атрактивните прояви, които се организират във Враца по повод Международния ден на младежта – 12 август. Празничният ден ще стартира в 10.00 часа в двора на НУ "Иван Вазов", където ще се проведе първото предизвикателство за байкърите от града. Състезанието по..

обновено на 12.08.20 в 09:59

Заловиха възрастен мъж от село Подгоре с канабис

Служители на РУ-Кула иззеха 73 канабисови растения, отглеждани в частен имот в с. Подгоре, съобщават от видинската полиция.  Действията, предприети в хода на спецоперация, са осъществени под надзора на Окръжна прокуратура-Видин ​ На 11 август криминалисти извършили претърсване в частен имот, ползван от 68-годишен, в село Подгоре. В дворното място..

публикувано на 12.08.20 в 09:52

Малки художници от Чипровци представят в изложба красотите на града

Изложба на малки художници под наслов "Чипровци-моят роден град" ще бъде открита днес в 10.00 часа в двора на Етнографска експозиция "Катеринина къща" в Чипровци. Детските рисунки ще бъдат експонирани до края на септември, каза за радио Видин д-р Анита Комитска , директор на историческия музей в града. "Тази идея бе родена още миналата година,..

публикувано на 12.08.20 в 08:50

Общинските съветници в Кула приеха Наредба за отглеждане на селскостопански животни

На последното си заседание общинските съветници от Кула приеха актуализираната Наредба за изискванията и реда за отглеждане на селскостопански животни на територията на Община Кула.  Регламентираните в нея правила са много важни за жителите на общината, тъй като почти всяко домакинство има животновъден обект и отглежда домашни животни. Притеснения..

публикувано на 12.08.20 в 08:30

Най- тежката мярка наложи Окръжен съд- Видин на трафиканта на хероин

Окръжния съд във Видин задържа под стража трафиканта на 17 кг. хероин през ГКПП "Дунав мост - 2". Наложена е най-тежката мярка за неотклонение на българският гражданин, в чийто автомобил на 9  автуст е открит наркотикът, съобщиха от прокуратурата. Съдът уважи доводите на Окръжната прокуратура във Видин, че извършеното престъпление е тежко и се..

публикувано на 12.08.20 в 08:19

210 са новите случаи на COVID-19 у нас

210 са новите случаи на коронавирус у нас за денонощие при направени 5388 PCR теста. Това сочат официалните данни в единния информационен портал. Според тях сред новите случаи няма регистрирани във Видин, Враца и Монтана. Най- много положителни проби са отчетени в София - 59.  Броят на излекуваните е по- малък този на новозаразените - 174. През..

публикувано на 12.08.20 в 07:54