Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Облекчен е режимът за регистрация на лични стопанства

Във Враца представиха измененията в Закона за ветеринарномедицинската дейност

Епизоотичната обстановка във Врачанско е нормална, проверяват се 1210 стопанства тип "заден двор" и две свиневъдни ферми

Снимка: ОА Враца

Основните изменения в приетия на второ четене Закон за ветеринарномедицинската дейност бяха представени на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, председателствана от заместник- областния управител Мирослав Комитски. 

Законодателните измененията са вследствие на усложнената епизоотична обстановка на територията на цяла Европа и имат за цел да гарантират здравето на животните и хората. С промените се въвеждат още национални мерки, свързани с регламентирането на изискванията към собствениците и ползвателите на животновъдни обекти. Допълват се задълженията на местната власт при констатиране на заболяване, с цел по-добра координация и своевременно предприемане на мерки за ограничаване разпространението и ликвидиране на заразата, уточняват от Областна администрация-Враца.

Облекчен и безплатен ще е режимът за регистрация на личните стопанства, така се намалява административната тежест за гражданите. За улеснение на стопаните отпада изискването да подават лично заявление за регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), то ще се подава при кмета или кметския наместник, който от своя страна ще има 10-дневен срок да го предостави в ОДБХ.

Фермерите ще трябва да спазват изискванията за идентификация на животните, опазване на здравословното им състояние, както и да документират движението от и към животновъдните обекти. За тази цел ще е необходимо да създадат и изпълняват програми за самоконтрол на болести и да спазват определени изисквания при населване на животновъдните обекти.

Ще бъде подобрена и организацията на ветеринарномедицинското обслужване на животните на територията на дадено населено място. Въвежда се териториален принцип при сключване на договорите с регистрирани ветеринарни лекари за изпълнение на мерките по програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози на лични стопанства и за животновъдни обекти, регистрирани по чл.137, които не са си избрали ветеринарен лекар. Директорът на ОДБХ определя населените места в съответната област, за които е необходимо ветеринарномедицинско обслужване.

"Ще се определя най-малко по един регистриран ветеринарен лекар за всяко от населените места. С цел осигуряване на биосигурност във фермите, не се позволява на регистрирани ветеринарни лекари, сключили договори за профилактика със собственици на индустриални ферми за свине и птици, да сключват такива и със собственици на лични стопанства.  Минималният брой на посещенията в обектите ще бъдат регламентирани в договорите, сключени между директора на ОДБХ и регистрираните ветеринарни лекари", поясни още Мирослав Комитски.


Епизоотичната обстановка на територията на област Враца е нормална, стана ясно на заседанието. По данни на Държавно горско стопанство – Враца, на територията му са отстреляли 157 броя диви прасета. Пробите за АЧС и трихинелоза са отрицателни.

Към момента няма индикации за удължаване на срока за лов на диви прасета, който изтича на 16 февруари. Държавните горски стопанства ще извършват проверка на ловните територии за трупове на диви прасета и при констатиране, ще бъде направен анализ и загробване на животните.

Областна дирекция "Безопасност на храните" извършва проверка на 1210 стопанства тип „заден двор“ и две свиневъдни ферми на територията на областта. Проверката е във връзка с превенция на заболяването Инфлуенца по птиците, спазване на мерки за биосигурност и нерегламентирано отглеждане на прасета в домашни условия.

Мирослав Комитски апелира представителите на местната и изпълнителна власт да спазват стриктно разписаните в Плана за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването АЧС в РБ за 2020 г. дейности и срокове на отговорните институции.


Вижте още

Тази нощ местим стрелките с 1 час напред

В 3 часа през нощта ще преместим стрелките на часовниците с 1 час напред, за да преминем към лятното часово време. Смяната на времето води до адаптационен дистрес синдром, обясни кардиологът Жоро Николов: "Смяната на часовото време води до дискомфорт. Организмът две-три седмици се адаптира. Крайно време е Европейският съюз са спре да сменя времето...

публикувано на 28.03.20 в 17:05

"Зелени коридори" за камионите

Временно ограниченията за движение на тежкотоварните превозни средства се преустановяват, за да може да се движат по т.нар. "зелени коридори", въведени от Европейската комисия за ограничение  разпространението на COVID-19 , съобщиха от пресцентъра на АПИ. АПИ има ангажимент да установи плавна пропускателна способност по маршрутите, част от европейската..

публикувано на 28.03.20 в 15:43

ТИР гори при село Медовница

Временно е ограничено движението по път I-1 Видин - Монтана в района на село Медовница , поради пътнотранспортно произшествие, съобщиха от АПИ. Въведен е обходен маршрут: път III-114 Ружинци - III-112  Тополовец - II-11  Добри дол - Дунавци. Шофьорите е необходимо да карат с повишено внимание и съобразена скорост като спазват указанията на "Пътна..

публикувано на 28.03.20 в 14:54

34 лица са под домашна карантина във Вършец

За нарушаване на карантината са образувани 4 досъдебни производства. "Към момента няма излязла положителна проба. Има 34 лица, които са се прибрали от държави, в които има случаи на коронавирус. Те са поставени под карантина. Като 9 от тях са от Италия, 6 от Испания, 3 от Германия, от Англия - 2 човека, Франция - 5, Нидерландия - 1, Гърция - 1,..

публикувано на 28.03.20 в 14:29

Отбелязваме Часа на Земята

Тази година Часът на Земята ще се проведе при максимални мерки за сигурност. 13-ото поредно издание на глобалната инициатива за опазване на природата за първи път в историята ще протече изцяло в онлайн пространството. WWF призовава хората да отбележат Часа на Земята 2020 от вкъщи, като на 28 март (събота) заедно с милиони съмишленици по света символично..

публикувано на 28.03.20 в 09:25

В Белоградчик приеха отчет на общинската програма за закрила на детето

На последната сесия на Общински съвет Белоградчик беше приет Отчетът на Общинската програма за закрила на детето. Във връзка с превенцията на изоставянето и попадането на децата в институции целта е те да се отглеждат в семейна среда. През 2019 г. спрямо 105 деца е работено по мерки за закрила в семейна среда, като от тях 31 са били случаите..

публикувано на 28.03.20 в 09:00

Кампания за набиране на доброволци обяви общинската управа в Лом

Инициативата е във връзка с извънредното положение срещу разпространението на COVID-19. Заради необходимост от подпомагане на дейността на социалния патронаж, желаещите да помогнат трябва да се включат в полагането на грижи за най- рисковата група: възрастните и самотно живеещите. При необходимост доброволците ще трябва да разнасят храна по домовете..

публикувано на 28.03.20 в 08:42