Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съкровище от видинското село Костичовци е сред най-ценните у нас

| обновено на 12.02.20 в 16:39
6
Снимка: Кристиян Желязков, уредник в Исторически музей


Съкровище от видинското село Костичовци, открито още през 1966 година, стана известно на местната общественост едва през последните дни, когато се заговори за подготовката на третата българска изложба в парижкия музей "Лувър", и то бе посочено сред възможните експонати.
Най-възрастният жител на Костичовци - 90-годишният Стоян Георгиев, каза, че е чувал за съкровището и сподели предаденото му преди години от други местни хора:


"Съкровището се е намирало в местността "Селски дол". Този, който го е заровил, е писал и е предал книгата на първородния си син. Може би над 25 поколения са минали, но то си е стояло в чешмата. Иманярите са си копали покрай нея, но не са се сетили да повдигнат плочата. Този, който е знаел от книгата, е дошъл и е взел това, което му е трябвало. Останало е само гърненцето, за да видят, че златото е извадено."

Стоян Георгиев, най-възрастният жител на Костичовци. Снимка: Радио Видин

Справка в Националния археологически институт с музей при БАН показа, че откритите край Костичовци ценности са част от фонда на институцията и в момента са включени в изложба. Зам.-директорът на института доц. Стефан Александров обясни:


"Данните са доста оскъдни в нашия архив. Съкровището е открито вероятно през 1966 година, като липсва всякаква информация за мястото на откриване, като изключим, че е около село Костичовци. То е откупено от Теофил Кръстев през ноември 1966 година за сумата от 300 лева. Оттогава се съхранява при нас. Това, което е предадено, се състои от 3 броя цели невестински венци и 6 елемента от такива, 3 броя наушници, 9 гривни и 2 копчета, изработеки от сребро с позлата. Според въпросния човек те са били поставени в един меден съд, който той е намерил и предал в Археологическия институт с музей, както сме се казвали тогава. Най-вероятно съкровището се датира от 16 век. В момента тези експонати са в една изложба в Казанлък, която е посветена на късносредновековното българско изкуство. Така че, известно е на специалистите, а сега с тези изложби става известно и на по-широк граждани."

Снимка: Кристиян Желязков, уредник в Исторически музей Искра Казанлък

В изложбата "Късносредновековни съкровища от фонда на НАИМ при БАН" са включени над 240 експоната от едни от най-богатите съкровища от епохата на Късното средновековие. Представени са накити от някои от най-важните съкровища, сред които са и тези от берковските села Главановци и Горна Бела речка, Василовци, Ломско и Костичовци, Видинско. Предполага се, че представените съкровища са дело на майстори от Чипровската златарска школа. Историческите сведения доказват, че освен като султански монетен двор през ХVІ в. Чипровци се е развил и като ювелирен център.


Интересът към изложбата е много голям, затова вече два пъти е удължаван срокът на нейното гостуване в Казанлък, обясниха от местния исторически музей "Искра". Експозицията ще остане в града до края на месец март, а след това ще продължи да представя изкусните произведения на българските майстори и на други места.


Галерия

Вижте още

Атрактивни инициативи за Международния ден на младежта във Враца

Спорт, музикално шоу, кино маратон, състезания и ходене по въже- това са част от атрактивните прояви, които се организират във Враца по повод Международния ден на младежта – 12 август. Празничният ден ще стартира в 10.00 часа в двора на НУ "Иван Вазов", където ще се проведе първото предизвикателство за байкърите от града. Състезанието по..

обновено на 12.08.20 в 09:59

Заловиха възрастен мъж от село Подгоре с канабис

Служители на РУ-Кула иззеха 73 канабисови растения, отглеждани в частен имот в с. Подгоре, съобщават от видинската полиция.  Действията, предприети в хода на спецоперация, са осъществени под надзора на Окръжна прокуратура-Видин ​ На 11 август криминалисти извършили претърсване в частен имот, ползван от 68-годишен, в село Подгоре. В дворното място..

публикувано на 12.08.20 в 09:52

Малки художници от Чипровци представят в изложба красотите на града

Изложба на малки художници под наслов "Чипровци-моят роден град" ще бъде открита днес в 10.00 часа в двора на Етнографска експозиция "Катеринина къща" в Чипровци. Детските рисунки ще бъдат експонирани до края на септември, каза за радио Видин д-р Анита Комитска , директор на историческия музей в града. "Тази идея бе родена още миналата година,..

публикувано на 12.08.20 в 08:50

Общинските съветници в Кула приеха Наредба за отглеждане на селскостопански животни

На последното си заседание общинските съветници от Кула приеха актуализираната Наредба за изискванията и реда за отглеждане на селскостопански животни на територията на Община Кула.  Регламентираните в нея правила са много важни за жителите на общината, тъй като почти всяко домакинство има животновъден обект и отглежда домашни животни. Притеснения..

публикувано на 12.08.20 в 08:30

Най- тежката мярка наложи Окръжен съд- Видин на трафиканта на хероин

Окръжния съд във Видин задържа под стража трафиканта на 17 кг. хероин през ГКПП "Дунав мост - 2". Наложена е най-тежката мярка за неотклонение на българският гражданин, в чийто автомобил на 9  автуст е открит наркотикът, съобщиха от прокуратурата. Съдът уважи доводите на Окръжната прокуратура във Видин, че извършеното престъпление е тежко и се..

публикувано на 12.08.20 в 08:19

210 са новите случаи на COVID-19 у нас

210 са новите случаи на коронавирус у нас за денонощие при направени 5388 PCR теста. Това сочат официалните данни в единния информационен портал. Според тях сред новите случаи няма регистрирани във Видин, Враца и Монтана. Най- много положителни проби са отчетени в София - 59.  Броят на излекуваните е по- малък този на новозаразените - 174. През..

публикувано на 12.08.20 в 07:54

Снимката на 11 август 2020 година

Акция срещу неправилното паркиране започва община Мездра.   За целта е определена работна група, която да следи за изпълнението на наредбата за поддържане и опазване на обществения ред.  Работната група ще извършва проверки за моторните превозни средства, които са паркирали в нарушение на изискванията. При констатиране на нарушение, на лявото..

публикувано на 11.08.20 в 17:50