Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Съкровище от видинското село Костичовци е сред най-ценните у нас

| обновено на 12.02.20 в 16:39
6
Снимка: Кристиян Желязков, уредник в Исторически музей


Съкровище от видинското село Костичовци, открито още през 1966 година, стана известно на местната общественост едва през последните дни, когато се заговори за подготовката на третата българска изложба в парижкия музей "Лувър", и то бе посочено сред възможните експонати.
Най-възрастният жител на Костичовци - 90-годишният Стоян Георгиев, каза, че е чувал за съкровището и сподели предаденото му преди години от други местни хора:


"Съкровището се е намирало в местността "Селски дол". Този, който го е заровил, е писал и е предал книгата на първородния си син. Може би над 25 поколения са минали, но то си е стояло в чешмата. Иманярите са си копали покрай нея, но не са се сетили да повдигнат плочата. Този, който е знаел от книгата, е дошъл и е взел това, което му е трябвало. Останало е само гърненцето, за да видят, че златото е извадено."

Стоян Георгиев, най-възрастният жител на Костичовци. Снимка: Радио Видин

Справка в Националния археологически институт с музей при БАН показа, че откритите край Костичовци ценности са част от фонда на институцията и в момента са включени в изложба. Зам.-директорът на института доц. Стефан Александров обясни:


"Данните са доста оскъдни в нашия архив. Съкровището е открито вероятно през 1966 година, като липсва всякаква информация за мястото на откриване, като изключим, че е около село Костичовци. То е откупено от Теофил Кръстев през ноември 1966 година за сумата от 300 лева. Оттогава се съхранява при нас. Това, което е предадено, се състои от 3 броя цели невестински венци и 6 елемента от такива, 3 броя наушници, 9 гривни и 2 копчета, изработеки от сребро с позлата. Според въпросния човек те са били поставени в един меден съд, който той е намерил и предал в Археологическия институт с музей, както сме се казвали тогава. Най-вероятно съкровището се датира от 16 век. В момента тези експонати са в една изложба в Казанлък, която е посветена на късносредновековното българско изкуство. Така че, известно е на специалистите, а сега с тези изложби става известно и на по-широк граждани."

Снимка: Кристиян Желязков, уредник в Исторически музей Искра Казанлък

В изложбата "Късносредновековни съкровища от фонда на НАИМ при БАН" са включени над 240 експоната от едни от най-богатите съкровища от епохата на Късното средновековие. Представени са накити от някои от най-важните съкровища, сред които са и тези от берковските села Главановци и Горна Бела речка, Василовци, Ломско и Костичовци, Видинско. Предполага се, че представените съкровища са дело на майстори от Чипровската златарска школа. Историческите сведения доказват, че освен като султански монетен двор през ХVІ в. Чипровци се е развил и като ювелирен център.


Интересът към изложбата е много голям, затова вече два пъти е удължаван срокът на нейното гостуване в Казанлък, обясниха от местния исторически музей "Искра". Експозицията ще остане в града до края на месец март, а след това ще продължи да представя изкусните произведения на българските майстори и на други места.


Галерия

Вижте още

Кампания набира книги за библиотека в Ослен Криводол

Стартира дарителска кампания за набиране на книги за възстановяване на библиотеката при читалището в мездренското село Ослен Криводол. Даренията ще се събират от 23 до 26 май в столичен мол. Книги могат да се носят и на място в кметството на Ослен Криводол, обясни кметският наместник Роман Иванов.  "Трябва да направим 3000, за да станем..

публикувано на 22.05.22 в 17:45

Ученици от Зверино засадиха цветя в Черепишкия манастир

Цветя от Копривщица ще украсяват двора на църквата в Черепишкия манастир. Родената в Копривщица и омъжена в Зверино Мария Павлова дари цветя , специално докарани от Копривщица за Черепишкия манастир. Заедно с нейната по-малка дъщеря и деца от клуб " Добролюбие " към СУ " Свети Климент Охридски " с ръководител Петя Илиева  засадиха и поляха цветята в..

публикувано на 22.05.22 в 15:00

"Книги за смет" във Видин преминава при голям интерес

При голям интерес преминава екологичната инициатива "Книги за смет" във Видин. Основната идея  е да се промотира разделното събиране и рециклирането на отпадъците. В самото начало на кампанията бяха минали над 100 човека, каза Мариана Добранова, един от организаторите на инициативата: " Минава много добре, минаха 100-200 човека до сега и казаха,..

публикувано на 22.05.22 в 12:20

Видин се включва в 74-ия Националния туристически поход "По стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица"

20 ученици от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" Видин  ще се включат в Националния туристически поход "По стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица", който след 2-годишно прекъсване стартира тази година.  Учениците с ентусиазъм се подготвят за този нелек поход, казва водачът на групата и учител по физич възпитание и спорт Таня Методиева:..

публикувано на 22.05.22 в 12:00

Продължават културните събития във Vida Art Festival

И в днешния ден продължават културните събития във Видин. В 11 часа пред Библиопощата във Видин деца и възрастни могат да видят куклен спектакъл на видинския актьор и  марионетист Теодор Борисов. Предстоят  културни събития, които са безплатни, казва  Михаил Михайлов, създател на платформата за събития EVENT MASTERS: " През целия ден ще направим..

публикувано на 22.05.22 в 10:50

"Книги за смет" днес е във Видин

Екологичната инициатива "Книги за смет" ще се проведе днес, 22 май, във Видин. Стартира в 10.00 часа. Всеки, донесъл килограм годна за рециклиране пластмаса, ще получи в замяна книга по избор. Организаторите препоръчват на желаещите да се включат, да носят пластмасата, изпразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по- малко място...

публикувано на 22.05.22 в 09:55
село Моравица

Село Моравица празнува днес

Второто по големина мездренско село Моравица отбелязва своят празник днес. Официално ще бъде открита новата сграда на читалището, обясни кмета Росен Ценов: "В 9.00 часа ще започнем с литургия в храм "Свети Николай" , по стар стилна 22 май  е летен Свети Никола и е храмов празник на църквата, затова  ще се освети курбан, който е от църковното..

публикувано на 22.05.22 в 09:05