Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С покаянието се завръщаме при Бога

Снимка: sofia-seminaria.org

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение, която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в нужда, за да Го предпочетем и пожелаем да сме до Него, но винаги в нашия живот Той да бъде част от нас и ние от Него.

"Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно; всичко ми е позволено, но няма да бъда аз обладан от нещо." (1 Кор.6:12)

"Братя и сестри, Тези и още мъдри думи чухме в днешното апостолско четиво, което е положено да изяснява Евангелското. Така е и сега – апостол Павел, пишейки към коринтските християни, ни подканва да тълкуваме от различни страни евангелските събития и притчи и по-конкретно – днешната притча за Блудния син.

"Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно…"

Ежедневно се сблъскваме със ситуации, които да ни подскажат кое е полезно и кое – не е. На някои обръщаме повече внимание, отколкото е нужно, други… откровено казано – си затваряме очите за тях и ги отминаваме… някак безгрижно. Защото ги искаме, жадуваме да ги "притежаваме", колкото и да не са за нас. И по този начин те ни обладават.

Всички знаем за това, че Иуда, наричан Искариот, е предал Христа Спасителя за трийсет сребърника. За своето време това не са били никак малко пари. Стигали са човек да си купи неголям имот, дори в околностите на Иерусалим. Тази ситуация нагледно ни показва пример за това, как доброволно допускаме да бъдем обладани: "И влезе сатаната в Иуда, наричан Искариот, един от числото на дванайсетте." (Лук.22:3).

Което е точно обратното на думите апостолови: "Няма да бъда аз обладан от нещо." (1 Кор.6:12).

Страшна е тая ситуация, която да ни накара дълбоко да се замислим относно всяка една наша постъпка – било към Бога, към ближните или към себе си.

От кое наистина имаме нужда? Кое е това, което е за нас? Въпроси, които довличат със себе си и други, също тъй тежки въпроси. Част от отговорите им намираме в думите от посланието на св. апостол Павел, което продължава тъй: "Храната е за корема, и коремът за храната; но Бог ще погуби и едното, и другото. Ала тялото не е за блудство, а за Господа, а Господ — за тялото." (1 Кор.6:13). А има и още: "Тялото ви е храм на Духа Светаго, Който живее във вас и Когото имате от Бога." (1 Кор. 6:19). И в разрез с това, ние не щадим тялото си. Защо? Защо така прахосваме това, що имаме? Като блудния син, който прахосал имота си. Защото "всичко ми е позволено", се казва в Св. Писание. И защото е така, някак пропускаме втората част на тези слова, неразривно свързани: "Ала не всичко е полезно". Блудният син осъзнал това. Но кога? Когато изпаднал в нужда. Тогава се затворил в себе си, прибрал се един вид, дал си сметка, че погубва храма Господен /а това не е много далече от хула против Дух Светий!/, че погубва самия себе си.

Братя и сестри,

Ето това е полезното за нас, по този начин – като се молим и като вярваме в Господа и Спаса нашего Иисуса Христа – ще успеем да чуем думите на св. ап. Павла до Филипяни: "Радвайте се винаги в Господа, и пак ще кажа: радвайте се." (Фил.4:4). Тъй ще съхраним себе си, ще се съединим с Господа – "А който се съединява с Господа, един дух е с Него." (1 Кор.6:17).

И ще разберем, че "Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно; всичко ми е позволено, но няма да бъда аз обладан от нещо." (1 Кор.6:12). Амин."

Христо Димитров

В рубриката "Съвременна Библия" - историята на бизнесмена Кольо Илиев е злободневна българска действителност, но в тази наша среща ще я превърнем в притча. Притча за непочиствани боклуци, трупани под магистрални мостове и в човешки души. Библията ни открива истината. Всеки боклук е лесно запалим материал. Ако не бъде унищожен правилно, задължително ще се породят последици, които имат лични и общочовешки измерения. Чуйте притча за човека, който почиства обувките си, но не чисти душата си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00