Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споделеното пътуване- все по-популярно

Споделеното пътуване става все по-популярно, особено сред младите българи. Идеята на този вид придвижване е, че хора (познати, близки, приятели или дори непознати), водени от една и съща цел- да стигнат от една точка до друга, споделят разходите за път на автомобила. Повечето хора, които пътуват по този начин, използват социалните мрежи- там става и уговорката между шофьор и пътник. Лъчезар Стефчев е млад мъж от Видин, който предпочита да пътува споделено, заради удобството да избира по-късен час на тръгване.


"Хората си търсят компания, не всеки обича да пътува сам, от друга гледна точка е доста удобно, защото ако някой работи до късно и няма линия автобусна до даден град, това е алтернатива. Свързваме се в групи в социалните мрежи, там има различни групи примерно Видин-София, София-Пловдив и мн. др. Пишат хората кой кога иска да тръгне. По-бързо се стига до дестинацията, може да спреш, тоалетна, кафе, цигара. Попадам предимно на млади хора, имаме за какво да си говорим. Не всеки път ми искат пари, иначе парите са символични при споделеното пътуване. По този начин може да се пътува из цяла България."


Водачи на леки автомобили казват, че споделят пътуванията си за икономия, както и заради това да не са сами по време на по-дълги маршрути:


"Пътувам споделено, основно в социалните мрежи се намират хора. Публикувам в социалните мрежи кога и до къде отивам и който иска да стигне до същото място, се присъединява. От една страна споделяме разходите, другото е- пътуваш повече време, да не си сам, всичко може да стане по пътя... Няма нищо лошо в цялата история. Това е прекрасна инициатива, всеки, който го прави, пести средства, по този начин се защитава и природата. Приветствам тази идея и го правя в интерес на истината. Аз съм от хората, които обичат компанията по време на път. В интерес на истината, когато хората са познати или приятни, няма никакъв проблем... Аз не пътувам по този начин. Работата ми е свързана само със служебно пътуване, не ми трябва никой. Не ми се е налагало, ако се тръгне за море- да, но не съм пътувал споделено."


Факт е, че споделеното пътуване носи икономии и удобства на хората, които избират този начин на придвижване. Но да не забравяме, че все пак това да качиш непознат в колата си има и своите рискове, затова трябва да бъдем внимателни. Друг, проблем е, че граница между нелегалния обществен превоз на пътници и споделеното пътуване е тънка. Припомняме, че въпреки скорошните предложения на депутатите за криминализиране на нелегалния обществен превоз, в мотивите на законопроекта изрично е посочено, че споделеното пътуване остава извън обхвата на промените. Причина за това е, че при него не са налице предпоставките за осъществяване на дейността "обществен превоз на пътници".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50