Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба на мед организираха в Мездра

Снимка: Петко Котларски

"Спасим ли пчелите, спасяваме себе си" - под това мото днес в Мездра бе открита изложба-базар "Пчеларство 2020". Изложбата е традиционна, за 16-та поредна година пчелари от региона представят своята продукция. 
Инициативата е на местното пчеларско дружество "Нектар", с председател Иван Братинов, с помощта на Община Мездра, общинската земеделска служба и читалище "Просвета" в Мездра. В тазгодишното изложение се включиха четирима пчелари от региона. 
Изложбата бе открита от Иван Братинов, който обясни през какви трудности са минали пчеларите. Той обяви и нова инициатива:

"Трябва да помислим за масовизиране на членската маса в пчеларските дружества, за изграждане на нови пчеларски дружества в населените места на общината и за по-ярко присъствие в обществения живот. Замислили сме в началото на септември тази година при добра реколта от пчелни продукти да организираме в алеята изложението "Медена Мездра". Дано да успее, очаквам вашата подкрепа."

Заместник-кметът на община Мездра Николина Кътовска поздрави пчеларите:

"Благодаря ви, че въпреки трудностите, продължавата да полагате усилия за запазване на пчелните семейства и за производството на този така ценен продукт. Пожелавам ви да бъдете здрави и благодатна година." 


Гражданите и гостите можаха да дегустират предлаганите продукти и да си закупят мед и всички видове пчелни продукти.


Вижте още

Снимката на 29 май 2020 година

С подобав аща почит и уважение белоградчишката общественост почете  170-годишнината от въстанието през 1850  г . В храма "Свети Велокомъченик Георги Победоносец" Негово високоблагоговейство свещеноиконом Рафаил отслужи панихида за геройски загиналите в огъня на въстанието борци за свобода.  През месец април 2020 година общият брой на..

публикувано на 29.05.20 в 18:00

Раздадоха храни на нуждаещи се хора от община Мездра

100 хранителни пакета на стойност над 2000 лева са раздадени на крайно нуждаещи се жители на община Мездра. Помощта е осигурена от фондация Адра България, която от няколко години си партнира с общината, обясни директорът на организацията Мариян Димитров.  "Информация за уязвимата група хора ни бе подадена от социална служба към..

публикувано на 29.05.20 в 17:21

"Живейте цветно" - видеоклип с послание за Световния ден без тютюнев дим

"Живейте цветно, без тютюнев дим!". Призивът отправя екипът на Общински съвет по наркотичните вещества Видин в специален видеоклип, създаден по повод Световния ден без тютюнев дим - 31 май. Целта е повече хора да осъзнаят последствията от вредния навик и да се откажат от него, обясни Силвия Нелчева, социолог в организацията: "Клипчето направихме с..

публикувано на 29.05.20 в 17:17

Очаква ни горещо и сухо лято

Горещо лято, с по-малко валежи, очакват синоптиците. Прогнозата, направена от специалистите в Българската академия на науките е дългосрочна, поясни Леночка Ангелова - началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана: "Лятото се очаква да бъде с екстремални максимални температури и с валежи, по-малки от месечните норми. Горещо..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

Обвиняем за опит за изнасилване на жена е предаден на съд от прокуратурата в Лом

Обвиняем за опит за изнасилване на жена е предаден на съд с акт на Районна прокуратура - Лом. Прокуратурата е  внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу М.Н. (на 31 години), привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление- опит за изнасилване.  Обвиняемият е осъждан два пъти за изнасилване и блудство, но е..

публикувано на 29.05.20 в 16:57

820 зрелостници в област Монтана на матура по български език и литература

Първият държавен зрелостен изпит ще се проведе в 18 училища в региона. За първи път това ще стане в условията на извънредна епидемична обстановка заради коронавируса.  "Учебните заведения са готови да посрещнат зрелостниците, при спазването на всички мерки" , съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Трайка..

публикувано на 29.05.20 в 16:47

16% e безработицата в област Видин, 152-ма постъпили на работа през последния месец

През месец Април 2020 г. общият брой на регистрираните безработни в област Видин е 6205, съобщават от Дирекция "Бюро по труда" Видин. Безработните, регистрирани във Видин са 3 379, в ДБТ – Кула 692, а в ДБТ - Белоградчик са регистрирани 2134 безработни. През месеца равнището на безработица в област Видин е 16.40 % /за ДБТ - Видин е 11.77%,..

публикувано на 29.05.20 в 16:35