Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба на мед организираха в Мездра

Снимка: Петко Котларски

"Спасим ли пчелите, спасяваме себе си" - под това мото днес в Мездра бе открита изложба-базар "Пчеларство 2020". Изложбата е традиционна, за 16-та поредна година пчелари от региона представят своята продукция. 
Инициативата е на местното пчеларско дружество "Нектар", с председател Иван Братинов, с помощта на Община Мездра, общинската земеделска служба и читалище "Просвета" в Мездра. В тазгодишното изложение се включиха четирима пчелари от региона. 
Изложбата бе открита от Иван Братинов, който обясни през какви трудности са минали пчеларите. Той обяви и нова инициатива:

"Трябва да помислим за масовизиране на членската маса в пчеларските дружества, за изграждане на нови пчеларски дружества в населените места на общината и за по-ярко присъствие в обществения живот. Замислили сме в началото на септември тази година при добра реколта от пчелни продукти да организираме в алеята изложението "Медена Мездра". Дано да успее, очаквам вашата подкрепа."

Заместник-кметът на община Мездра Николина Кътовска поздрави пчеларите:

"Благодаря ви, че въпреки трудностите, продължавата да полагате усилия за запазване на пчелните семейства и за производството на този така ценен продукт. Пожелавам ви да бъдете здрави и благодатна година." 


Гражданите и гостите можаха да дегустират предлаганите продукти и да си закупят мед и всички видове пчелни продукти.


Вижте още

Ученик от Ружинци под карантина след екскурзия в Италия

Ученик от Ружинци е поставен под карантина, след като се е върнал от екскурзия в Италия. Това съобщи областният управител Момчил Станков след среща с представители на институции за сформиране на Щаб за набелязване на превантивни мерки срещу  новия коронавирус: "Поставено е под домашна картина с неговата майка. Няма никакви признаци, това е съвсем..

публикувано на 27.02.20 в 15:49

Патриотичен урок имаха ученици от Белоградчик

За поредна година учениците от белоградчишките училища "Васил Левски" и "Христо Ботев" имаха "Час по Родоучение”, като част от проекта  "НЕзабравимата България". В ролята на учител влезе Искрен Красимиров: "Аз съм а ктьор, режисьор, но най – важното – родолюбец, човек, който обича България. Любовта към родината не идва на готово. Тя се..

публикувано на 27.02.20 в 15:47

Ученици и възрастни подредиха изложба за пролетта в Лом

Изложба на мартеници, картички и пана,  посветени на пролетта,  е подредена в Общинската художествена галерия "Поломие" в Лом.  Експозицията е под наслов "Баба Марта бързала – мартеници вързала". Творбите на приложното изкуство са дело на малчугани от детски градини, възпитаници на училища, дневни центрове за деца и възрастни, социални и..

публикувано на 27.02.20 в 15:27

Спектакълът "Мартенска мистерия" гостува във Видин

Съвместна продукция ще покажат в петък участниците в  Ателие за традиции и фолклор "Еподе" и  ученици театралния клуб при  ППМГ "Екзарх Антим I" .  "Мартенска мистерия" е празничен интерактивен спектакъл, в който  са преплетени фрагменти от българската съкровищница по Сирни заговезни и Мартенските празници.  "Ще тръгнем в 17:00 часа с шествие от..

публикувано на 27.02.20 в 13:53

Вечерни концерти и тематични събития в програмата на Ботеви дни 2020

Редица тематични събития и вечерни концерти  ще бъдат организирани  в рамките на Ботеви дни. Това стана ясно от проведеното първо заседание на Ботевския организационен комитет, съобщават от Община Враца. По време на срещата членовете на комитета участваха в изготвянето на програмата, посветена на 144-та годишнина от подвига на Христо..

публикувано на 27.02.20 в 12:49
Областният медицински съвет във Враца заседава днес

Болницата в Бяла Слатина има готовност да приема болни от коронавирус

Областният медицински съвет във Враца заседава днес. На заседанието стана ясно, че са предприети всички нужни мерки срещу заразата от коронавирус. Областният управител Малина Николова съобщи, че в страната ни още не е установен и доказан случай на заразен и болен от вируса COVID-19, като в същото време увери, че властите работят по..

публикувано на 27.02.20 в 12:24

От БСП-Видин сигнализират за разрушаване на паметник на културата

Граждани на Видин са подали сигнал до групата общински съветници на БСП, че разширяване на строителна борса на ул. "Редута" е разрушило част от защитната стена "Землен вал и деветте редута"- паметник на културата с национално значение. "В началото на месеца сигнализирахме областната администрация, за да се извърши проверка" , съобщи общинският съветник..

публикувано на 27.02.20 в 11:07