Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Наградиха най-добрите производители на домашно вино от Монтана

5
Снимка: Любо Андреев

20 червени и 18 бели вина участваха в конкурса, организиран от Териториалната организация на Научно-техническите съюзи в Монтана.

Пред Дома на науката и техниката  председателят на организацията Иван Мартинов приветства участниците в конкурса за "Най-качествено домашно вино", реколта 2019 г.

"Някога, когато са зарязвали и поливали лозите, са наричали, всяка лоза да дава чебър вино, и след това с много труд, мерак и майсторлък, са давали всичко най- добро от себе си, за да направят най- доброто вино, и най- важното- са го споделяли със своите приятели и роднини. За това, ние споделяме нашия празник с вас."


Отец Емил и Николай благословиха присъстващите на празника на виното - "Трифон Зарезан".


"Освещаване на това младо вино, защото се благослови твоето пресвето име и прослави твоето царство на отца и сина и светия дух, сега и завинаги, и вовеки веков. Господа да се помолим... Нека вие, които се трудите в тази област, да ви благослови Господ вас и вашите семейства и в този ден на радост, да бъдем всички благословени и плода на нашия труд. Бог да пази майка България. Честит празник!"

Професионално жури даде мнението си за най-добрите вина. Най-доброто бяло вино е на Тихомир Ячков с подгласници Светлина Шишкова и Тодор Тодоров. Победител при червените вина е Цветан Ангелов. На второ и трето място са вината на Емил Тодоров и Боян Цеков.

Цветан Тодоров победи в конкурса за червено вино.

"Виното е щастие, виното е радост, виното е удоволствие, но когато се използва в умерени количества. Работете, трудете се, правете и го пийте с кеф.", сподели Цветан Тодоров.

Червеният еликсир е направен от равни количества мерло и мавруд.

"Технологията е продължителна. Първо - хубави съдове, идеално измити и  дезинфектирани. Второ - качествено грозде. Всички мухъли се изхвърлят предварително, не да разчитаме химията да ги унищожи. Изчистваме ги предварително зрънце по зрънце. Спазването на захарността е задължително условие. Претакане и съхранение в чисти съдове. Който обича да пие истинско вино, нека се постарае да го направи.", добави Цветан Тодоров.

Танцьорите от формация "На мегдана" и изпълненията на танцовата и певческа формация от село Стубел повдигнаха настроението на празника "Трифон Зарезан" в Монтана.Галерия

Вижте още

Враца избира фирма за овладяване популацията на бездомните кучета

Една фирма е кандидатствала за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Изпълнение на дейности за овладяване на популацията на безстопанствени животни за 2020 година". Заданието беше обявено от Община Враца. Началникът на отдел "Обществени поръчки“ в местната управа и председател на комисията по избора на кандидатите Марио Милов отвори..

публикувано на 28.02.20 в 08:13

Снимката на 27 февруари 2020 година

Първата копка  на компостиращата инсталация бе направена от кметовете на Враца и Мездра Калин Каменов и Иван Аспарухов, министъра на околната среда и водите Емил Димитров, представителя на строителя инж. Стоян Кисьов.  Проектът за "Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци - регион Враца", финансиран от оперативна..

публикувано на 27.02.20 в 18:26

Направиха първа копка на компостираща инсталация към депото на Враца и Мездра

Първата копка на компостиращата инсталация бе направена от кметовете на Враца и Мездра Калин Каменов и Иван Аспарухов, министъра на околната среда и водите Емил Димитров, представителя на строителя инж. Стоян Кисьов. Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от..

публикувано на 27.02.20 в 17:47

Показват в национална изложба ценни находки от археологически проучвания в Северозапада

Находки от последните археологически проучвания в Северозападна България намериха място в националната изложба "Българска археология 2019", подредена в Националния археологически институт с музей в София.  Над 50 експоната от обекти във Видинска област са включени в експозицията. Те са датирани в различни епохи и обхващат период от VI-тото хилядолетие..

публикувано на 27.02.20 в 17:41

Областният медицински съвет в Монтана заседава за коронавируса

Областният медицински съвет на област Монтана проведе първото си редовно заседание под ръководството на Областния управител Росен Белчев. Съветът беше сформиран със заповед на Областния управител в съответствие с получени от Националния оперативен щаб писмени указания във връзка с мерките на национално ниво за ограничаване на Коронавирус инфекцията в..

публикувано на 27.02.20 в 16:53

Над 70 деца са върнати в училище във Видинско

Засилена е дейността по обхват и задържане на 5, 6 и 7-годишните деца. Регионалното управление на образованието е създало екипи, които минават във всички образователни институции и извършват проверки. 21 екипа с над 300 участници работят за задържане на деца и ученици в училище във Видинско. Данните бяха представени по време на работна среща на..

публикувано на 27.02.20 в 16:28

Ученик от Ружинци под карантина след екскурзия в Италия

Ученик от Ружинци е поставен под карантина, след като се е върнал от екскурзия в Италия. Това съобщи областният управител Момчил Станков след среща с представители на институции за сформиране на Щаб за набелязване на превантивни мерки срещу  новия коронавирус: "Поставено е под домашна картина с неговата майка. Няма никакви признаци, това е съвсем..

публикувано на 27.02.20 в 15:49