Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дионисиеви празници се проведоха в Мездра

2
Снимка: Петко Котларски

В навечерието на 14  февруари на Археологически комплекс "Калето" с богата театрално-музикална програма за шеста поредна година се проведоха традиционните Дионисиеви празници. Да уважат празника, на археологическия комплекс се събраха десетки жители и гости на Мездра, сред които кметът на общината Иван Аспарухов, зам.-кметовете Нели Минева и инж. Николинка Кътовска, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, общински съветници и общественици.

Младите актьори от Театрална група "ТЕМП" с художествен ръководител и режисьор Георги Врабчев  към Военен клуб Враца откриха тържеството с възстановка на античния огнен ритуал "Царят – жрец, Дионис и Виното", като умело използваха реплики от тракийски сребърни съкровища и впечатляващо жонглиране с огнени топки и оригинална хореография.

За празничното настроение допринесоха и самодейци към НЧ "Просвета-1925" в Мездра, подготвени от Валентина Цекова. Те направиха своеобразен мост между тракийския бог Дионис и честването на "Трифон Зарезан", с което върнаха зрителите на спектакъла към по-близкото минало.

За финал на представлението, възпитаниците на Танцов ансамбъл "Мездра" към градското читалище с художествен ръководител Мирослав Аспарухов представиха танците "Копаница" и "Гергьовден".

Тържеството продължи с дегустация на греяно вино по тракийска рецепта. 


Галерия

Вижте още

Туроператор от Видин отмени екскурзия до Румъния заради коронавируса

Туристическа фирма от Видин отмени екскурзия до Румъния. Управителят Красимира Асенова обясни, че е взела това решение във връзка със ситуацията с новия коронавирус: "Малко трудничко го взех, но във връзка със стеклите се обстоятелства в съседна Гърция, в Румъния. Италия е далече от нас, нямаме такава дестинация. Но за по-голямото спокойствие, все..

публикувано на 28.02.20 в 11:17

Петима задържани при специализирана акция в Черно поле

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност се проведе в село Черно поле под надзора на Окръжна прокуратура - Видин, съобщават от ОД на МВР-Видин.  При проверки на четири адреса е констатирано неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа. Образувани са четири досъдебни производства. Заведена е и..

публикувано на 28.02.20 в 09:50

Враца избира фирма за овладяване популацията на бездомните кучета

Една фирма е кандидатствала за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Изпълнение на дейности за овладяване на популацията на безстопанствени животни за 2020 година". Заданието беше обявено от Община Враца. Началникът на отдел "Обществени поръчки“ в местната управа и председател на комисията по избора на кандидатите Марио Милов отвори..

публикувано на 28.02.20 в 08:13

Снимката на 27 февруари 2020 година

Първата копка  на компостиращата инсталация бе направена от кметовете на Враца и Мездра Калин Каменов и Иван Аспарухов, министъра на околната среда и водите Емил Димитров, представителя на строителя инж. Стоян Кисьов.  Проектът за "Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци - регион Враца", финансиран от оперативна..

публикувано на 27.02.20 в 18:26

Направиха първа копка на компостираща инсталация към депото на Враца и Мездра

Първата копка на компостиращата инсталация бе направена от кметовете на Враца и Мездра Калин Каменов и Иван Аспарухов, министъра на околната среда и водите Емил Димитров, представителя на строителя инж. Стоян Кисьов. Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от..

публикувано на 27.02.20 в 17:47

Показват в национална изложба ценни находки от археологически проучвания в Северозапада

Находки от последните археологически проучвания в Северозападна България намериха място в националната изложба "Българска археология 2019", подредена в Националния археологически институт с музей в София.  Над 50 експоната от обекти във Видинска област са включени в експозицията. Те са датирани в различни епохи и обхващат период от VI-тото хилядолетие..

публикувано на 27.02.20 в 17:41

Областният медицински съвет в Монтана заседава за коронавируса

Областният медицински съвет на област Монтана проведе първото си редовно заседание под ръководството на Областния управител Росен Белчев. Съветът беше сформиран със заповед на Областния управител в съответствие с получени от Националния оперативен щаб писмени указания във връзка с мерките на национално ниво за ограничаване на Коронавирус инфекцията в..

публикувано на 27.02.20 в 16:53