Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Зарязаха лозето в Ново село

6
Снимка: Светла Бондова

"Лозето не ще молитва, а мотика" но "Лозето без молитва е робия, а молитвата без вино е просия". Тези две знаменателни български поговорки, родени във времето, след труд и размисъл, сигурно са впечатлили всички присъстващи на зарязването в Ново село. 

Ритуалът, с който започна общинският празник,  привлече повече от 200 жители и гости на селото в местността "Метериз". Тържеството започна с водосвет, който отслужиха архимандрит Антим и отец Мариян. Песните на битовата група при читалището напомниха, че лозе се работи с приятели и роднини, а който пие новоселско вино, той се подмладява. Затова и всеки Трифон - стар и млад, бяха довели своите хубави жени да зарежат, да полеят с вино и да предават традицията да се гледа лозе и да се прави новоселска гъмза. Заряза и общинският кмет Георги Стоенелов, който поздрави своите съселяни и гости.

Стопаните на новата изба "Ново село" Петьо и Владимир Петрови, посрещнаха своите гости с пита и вино, с много музика и танци, с богата трапеза и запис на млада новоселянка, която разказа историята на новоселската изба и амбициите на новите стопани да възобновят старата слава на новоселската гъмза в България и по света. От голямата бъчва на входа с надпис "Изба Ново село", през малката чешмичка във формата на буренца, до бялата сграда на старата изба, всичко говореше за любов и почит към прочутото новоселско вино.

Само 9 производители участваха в конкурса за домашно вино. Първо място за червено вино спечели младият Трифон Зарезан – Тони Асенов-Белячин, призът за  "розе" отиде при доказалия се първи Витко Трайстаров, а най-добрият производител на бяло вино е Ивайло Иванов.


Галерия

Вижте още

Снимката на 5 юни 2020 година

Днешният 5 юни се отбелязва като Световен ден на околната среда.  Провъзгласен е за такъв на Общото събрание на ООН в Стокхолм, Швеция през 1972 година. На този форум е приета декларация за околната среда, представляваща първия международен договор за принципите на екологична защита на Земята . 35 от изследваните през..

публикувано на 05.06.20 в 17:56

"Жабокът цар" на театър “Патилан” за децата от Монтана

"Жабокът цар" е постановката, която ще играе куклен театър "Патилан" тази събота, съобщи директорът Иван Истатков. Вече втора седмица куклуводите организират представление на открито за най-малките си зрители при спазването на всички противоепидемичните мерки.   "Така се разбрахме, ние се редуваме с драматичен театър Монтана...

публикувано на 05.06.20 в 16:49

4 са новите случаи на КОВИД 19 в Северозапада

35 от изследваните през последното денонощие проби са дали положителен резултат. Това показва Националната информационна система. В област Видин има един случай на заразен от КОВИД 19, в област Монтана случаите са 3. Това са руски граждани, които работят на газопровода "Балкански поток", нямат симптоми - каза д-р Елена Борисова, началник на..

публикувано на 05.06.20 в 16:37

Прокуратурата във Видин е предала на съд обвиняем за контрабанда на прекурсори

Обвинителният акт, който Окръжната прокуратура е внесла в съда, е срещу пловдивчанин за държане и контрабанда на прекурсори. На 12 април миналата година на граничния пункт по Дунав мост при Видин при проверка на автомобила му в тайник е открит метаамфетамин. В обвинението на Окръжната прокуратура посочват, че през 2018 гадина обвиняемият..

публикувано на 05.06.20 в 16:32

Приключи деветата по ред Щуроландия

Вълшебният град Щуроландия, в който фондация "Подкрепа за реализация" кани децата на Видин всяка година затвори врати до следващия първи юни. Събитието е организирано за девети път по повод Международния ден на детето. Проявите, които започнаха в понеделник, тази година бяха онлайн, в страницата на фондацията във фейсбук и приключиха днес...

публикувано на 05.06.20 в 16:00

Закупуват театрални декори за детската градина в Бяла Слатина

Сдружение "Първи юни" спечели финансиране на своя проект "Приятели на децата". Проектът е сред седемте одобрени от общо участвалите 70 в програмата "В подкрепа на детството".  Проектът ще обхване около 100 деца, които посещават детската градина "Незабравка" в Бяла Слатина и нейните филиали, каза председателят на сдружението Наталия..

публикувано на 05.06.20 в 15:59

Община Ново село с двама представители в Сдружението на общините

Двама общински съветници от Новоселска община са включени в постоянните комисии към Националното сдружение на общините в Република България. Председателят на Общинския съвет Иво Вергилов ще участва в комисиите по местни финанси, бюджет и общинска собственост, по здравеопазване и административно обслужване и общинска администрация. Добромира..

публикувано на 05.06.20 в 15:05