Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Зарязаха лозето в Ново село

6
Снимка: Светла Бондова

"Лозето не ще молитва, а мотика" но "Лозето без молитва е робия, а молитвата без вино е просия". Тези две знаменателни български поговорки, родени във времето, след труд и размисъл, сигурно са впечатлили всички присъстващи на зарязването в Ново село. 

Ритуалът, с който започна общинският празник,  привлече повече от 200 жители и гости на селото в местността "Метериз". Тържеството започна с водосвет, който отслужиха архимандрит Антим и отец Мариян. Песните на битовата група при читалището напомниха, че лозе се работи с приятели и роднини, а който пие новоселско вино, той се подмладява. Затова и всеки Трифон - стар и млад, бяха довели своите хубави жени да зарежат, да полеят с вино и да предават традицията да се гледа лозе и да се прави новоселска гъмза. Заряза и общинският кмет Георги Стоенелов, който поздрави своите съселяни и гости.

Стопаните на новата изба "Ново село" Петьо и Владимир Петрови, посрещнаха своите гости с пита и вино, с много музика и танци, с богата трапеза и запис на млада новоселянка, която разказа историята на новоселската изба и амбициите на новите стопани да възобновят старата слава на новоселската гъмза в България и по света. От голямата бъчва на входа с надпис "Изба Ново село", през малката чешмичка във формата на буренца, до бялата сграда на старата изба, всичко говореше за любов и почит към прочутото новоселско вино.

Само 9 производители участваха в конкурса за домашно вино. Първо място за червено вино спечели младият Трифон Зарезан – Тони Асенов-Белячин, призът за  "розе" отиде при доказалия се първи Витко Трайстаров, а най-добрият производител на бяло вино е Ивайло Иванов.


Галерия

Вижте още

Туроператор от Видин отмени екскурзия до Румъния заради коронавируса

Туристическа фирма от Видин отмени екскурзия до Румъния. Управителят Красимира Асенова обясни, че е взела това решение във връзка със ситуацията с новия коронавирус: "Малко трудничко го взех, но във връзка със стеклите се обстоятелства в съседна Гърция, в Румъния. Италия е далече от нас, нямаме такава дестинация. Но за по-голямото спокойствие, все..

публикувано на 28.02.20 в 11:17

Петима задържани при специализирана акция в Черно поле

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност се проведе в село Черно поле под надзора на Окръжна прокуратура - Видин, съобщават от ОД на МВР-Видин.  При проверки на четири адреса е констатирано неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа. Образувани са четири досъдебни производства. Заведена е и..

публикувано на 28.02.20 в 09:50

Враца избира фирма за овладяване популацията на бездомните кучета

Една фирма е кандидатствала за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Изпълнение на дейности за овладяване на популацията на безстопанствени животни за 2020 година". Заданието беше обявено от Община Враца. Началникът на отдел "Обществени поръчки“ в местната управа и председател на комисията по избора на кандидатите Марио Милов отвори..

публикувано на 28.02.20 в 08:13

Снимката на 27 февруари 2020 година

Първата копка  на компостиращата инсталация бе направена от кметовете на Враца и Мездра Калин Каменов и Иван Аспарухов, министъра на околната среда и водите Емил Димитров, представителя на строителя инж. Стоян Кисьов.  Проектът за "Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци - регион Враца", финансиран от оперативна..

публикувано на 27.02.20 в 18:26

Направиха първа копка на компостираща инсталация към депото на Враца и Мездра

Първата копка на компостиращата инсталация бе направена от кметовете на Враца и Мездра Калин Каменов и Иван Аспарухов, министъра на околната среда и водите Емил Димитров, представителя на строителя инж. Стоян Кисьов. Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от..

публикувано на 27.02.20 в 17:47

Показват в национална изложба ценни находки от археологически проучвания в Северозапада

Находки от последните археологически проучвания в Северозападна България намериха място в националната изложба "Българска археология 2019", подредена в Националния археологически институт с музей в София.  Над 50 експоната от обекти във Видинска област са включени в експозицията. Те са датирани в различни епохи и обхващат период от VI-тото хилядолетие..

публикувано на 27.02.20 в 17:41

Областният медицински съвет в Монтана заседава за коронавируса

Областният медицински съвет на област Монтана проведе първото си редовно заседание под ръководството на Областния управител Росен Белчев. Съветът беше сформиран със заповед на Областния управител в съответствие с получени от Националния оперативен щаб писмени указания във връзка с мерките на национално ниво за ограничаване на Коронавирус инфекцията в..

публикувано на 27.02.20 в 16:53