Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече паралелки ще предлагат дуално обучение през новата учебна година във Видинско

Снимка: Областна администрация Видин


Държавният план-прием за предстоящата учебна 2020/2021 година бе обсъден и приет от Комисията по заетост към Областния съвет за развитие във Видин. Предложеният от Регионалното управление на образованието /РУО/ документ определя броя на местата в VІІІ клас в паралелките за професионална и профилирана подготовка в училищата на територията на областта, съобщават от Областната администрация.

Планирани са общо 27 паралелки - 17 професионални и 10 профилирани. В 5,5 паралелки ще се предлага дуално обучение. 3,5 от тях са в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин и по 1 паралелка в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" Брегово и СУ "Васил Левски" Кула,  каза началникът на РУО Веселка Асенова:

"Смело мога да заявя, че при изготвянето на план-приема за учебната 2020/2021  сме се съобразили с желанията на учениците, нуждите на пазара на труда, изискванията на бизнеса и на Министерството на образованието и науката. Вярвам, че сме подготвили балансиран план-прием, който да задоволи потребностите на всички заинтересовани страни.“

"Държавният план-прием е съобразен с целите и приоритетите на Областната стратегия за развитие на област Видин 2014-2020 г. и допринася за постигане на визията му. При изготвянето му е взета предвид социално-икономическата обстановка в областта, броя на учениците и направените препоръки от проведените сред работодателите проучвания на потребностите от работна сила. План-приемът е балансиран, съобразен с националната политика за развитие на професионалното образование, с индивидуалните образователни нужди и желания на учениците и с възможностите на училищата да предоставят качествено образование", отбеляза областният управител Албена Георгиева.

На провелото заседание на Комисията по заетост стана ясно, че е стартирала процедурата за провеждане на първото за 2020 година Проучване потребностите на работодателите от работна сила по Закона за насърчаване на заетостта. То ще се проведе чрез попълване на електронен формуляр. Същият е предназначен за работодатели, попаднали в статистическа извадка, т.е. ще бъде предложено участие в анкетирането на точно определени фирми и организации от всяка административна област, съгласно предоставен от Агенцията по заетостта списък. В извадката за област Видин са включени 27 фирми и организации. Въпросникът е само в електронен формат и ще се предлага на работодателите чрез предоставяне на линк за достъп до него. За работодатели, непопадащи в извадката, но желаещи да попълнят анкетата, е изготвен друг електронен формуляр, който е достъпен от сайта на Агенцията по заетостта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00