Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Повече паралелки ще предлагат дуално обучение през новата учебна година във Видинско

Снимка: Областна администрация Видин


Държавният план-прием за предстоящата учебна 2020/2021 година бе обсъден и приет от Комисията по заетост към Областния съвет за развитие във Видин. Предложеният от Регионалното управление на образованието /РУО/ документ определя броя на местата в VІІІ клас в паралелките за професионална и профилирана подготовка в училищата на територията на областта, съобщават от Областната администрация.

Планирани са общо 27 паралелки - 17 професионални и 10 профилирани. В 5,5 паралелки ще се предлага дуално обучение. 3,5 от тях са в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин и по 1 паралелка в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" Брегово и СУ "Васил Левски" Кула,  каза началникът на РУО Веселка Асенова:

"Смело мога да заявя, че при изготвянето на план-приема за учебната 2020/2021  сме се съобразили с желанията на учениците, нуждите на пазара на труда, изискванията на бизнеса и на Министерството на образованието и науката. Вярвам, че сме подготвили балансиран план-прием, който да задоволи потребностите на всички заинтересовани страни.“

"Държавният план-прием е съобразен с целите и приоритетите на Областната стратегия за развитие на област Видин 2014-2020 г. и допринася за постигане на визията му. При изготвянето му е взета предвид социално-икономическата обстановка в областта, броя на учениците и направените препоръки от проведените сред работодателите проучвания на потребностите от работна сила. План-приемът е балансиран, съобразен с националната политика за развитие на професионалното образование, с индивидуалните образователни нужди и желания на учениците и с възможностите на училищата да предоставят качествено образование", отбеляза областният управител Албена Георгиева.

На провелото заседание на Комисията по заетост стана ясно, че е стартирала процедурата за провеждане на първото за 2020 година Проучване потребностите на работодателите от работна сила по Закона за насърчаване на заетостта. То ще се проведе чрез попълване на електронен формуляр. Същият е предназначен за работодатели, попаднали в статистическа извадка, т.е. ще бъде предложено участие в анкетирането на точно определени фирми и организации от всяка административна област, съгласно предоставен от Агенцията по заетостта списък. В извадката за област Видин са включени 27 фирми и организации. Въпросникът е само в електронен формат и ще се предлага на работодателите чрез предоставяне на линк за достъп до него. За работодатели, непопадащи в извадката, но желаещи да попълнят анкетата, е изготвен друг електронен формуляр, който е достъпен от сайта на Агенцията по заетостта.

Вижте още

Представиха две нови стихосбирки в Зверино

Поетесите Христана Цветкова и Иванка Гьонова, членове на художествено - творчески клуб "Факел"към НЧ "Факел - 1926", с. Зверино представиха своите стихосбирки Христана Цветкова със своята първа поетична книга "Обич" и Иванка Гьонова с четвъртата си стихосбирка "От едно тесто". Залата беше изпълнена с членове на клуба, роднини,..

публикувано на 05.07.20 в 15:00

Без нови заразени с COVID-19 във Враца

Няма нито една положителна проба за коронавирус през изминалите 24 часа във Враца и областта, съобщиха от регионалната здравна инспекция. Ден по-рано обаче бяха оповестени нови 4 инфектирани, които са контактни от голямото огнище в здравната каса и здравната инспекция, което стана факт преди 2 седмици. Така трима от четиримата нови..

публикувано на 05.07.20 в 13:24

По-строги наказания при отравяне на пчели

По-строги наказания при отравяне на пчели предвиждат предложения за промени в Наказателния кодекс. Създава се нов член. 237а, като алинея 1 предвижда: "Който не спазва мерките за опазване на пчелите и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности, след като е наказан по административен ред, се наказва с..

публикувано на 05.07.20 в 10:10

Засилен интерес към имоти в Синаговци

Цените на имотите в село Синаговци винаги са били високи, но въпреки това, интересът към тях продължава. Това каза за Радио Видин кметският наместник Марио Симовонян : "Аз от 15 години съм жител на това село и мога да кажа, че цените на имотите никога не са падали. Поддържали са си едни стойности, които може би са едни от най-високите в региона, но..

публикувано на 05.07.20 в 11:00

Димо Скорчев: Има вероятност строителството на магистралата Видин- София да започне предсрочно

Има голяма вероятност магистралният път Видин - София да започне реално да се строи още в началото на август. Това каза за Радио Видин кметът на Дунавци Димо Скорчев. В момента тече връчването на уведомителните писма за компенсиране на собствениците на имоти по главен път Е-79: "Със сигурност, ако свършим работата, от 1 август д-р Ценков каза,..

публикувано на 05.07.20 в 09:15

Добри са добивите от жътвата в област Монтана

Получените средни добиви от жътвата до момента са над прогнозните на специалистите. 484 000 декара са засети с пшеница в региона. Към момента са ожънати 80 000 декара, което прави 19 %. Средният добив от декар е 573 кг. Най-високи са добивите към момента за община Якимово – 668 кг от декар и Медковец – 600 кг от декар. Под средните са..

публикувано на 05.07.20 в 09:00

180 нови случая на COVID-19 у нас

180 са новите случаи на коронавирус в България при направени 2 591 теста за последното денонощие. Това показват официалните данни на Единния информационен портал към полунощ. Общият брой на регистрираните с коронавирус досега у нас е 5 677 души. Починали са двама, оздравелите са 6-ма. Най-много - 58, продължават да бъдат новите случаи на коронавирус в..

публикувано на 05.07.20 в 08:45