Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Повече паралелки ще предлагат дуално обучение през новата учебна година във Видинско

Снимка: Областна администрация Видин


Държавният план-прием за предстоящата учебна 2020/2021 година бе обсъден и приет от Комисията по заетост към Областния съвет за развитие във Видин. Предложеният от Регионалното управление на образованието /РУО/ документ определя броя на местата в VІІІ клас в паралелките за професионална и профилирана подготовка в училищата на територията на областта, съобщават от Областната администрация.

Планирани са общо 27 паралелки - 17 професионални и 10 профилирани. В 5,5 паралелки ще се предлага дуално обучение. 3,5 от тях са в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин и по 1 паралелка в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" Брегово и СУ "Васил Левски" Кула,  каза началникът на РУО Веселка Асенова:

"Смело мога да заявя, че при изготвянето на план-приема за учебната 2020/2021  сме се съобразили с желанията на учениците, нуждите на пазара на труда, изискванията на бизнеса и на Министерството на образованието и науката. Вярвам, че сме подготвили балансиран план-прием, който да задоволи потребностите на всички заинтересовани страни.“

"Държавният план-прием е съобразен с целите и приоритетите на Областната стратегия за развитие на област Видин 2014-2020 г. и допринася за постигане на визията му. При изготвянето му е взета предвид социално-икономическата обстановка в областта, броя на учениците и направените препоръки от проведените сред работодателите проучвания на потребностите от работна сила. План-приемът е балансиран, съобразен с националната политика за развитие на професионалното образование, с индивидуалните образователни нужди и желания на учениците и с възможностите на училищата да предоставят качествено образование", отбеляза областният управител Албена Георгиева.

На провелото заседание на Комисията по заетост стана ясно, че е стартирала процедурата за провеждане на първото за 2020 година Проучване потребностите на работодателите от работна сила по Закона за насърчаване на заетостта. То ще се проведе чрез попълване на електронен формуляр. Същият е предназначен за работодатели, попаднали в статистическа извадка, т.е. ще бъде предложено участие в анкетирането на точно определени фирми и организации от всяка административна област, съгласно предоставен от Агенцията по заетостта списък. В извадката за област Видин са включени 27 фирми и организации. Въпросникът е само в електронен формат и ще се предлага на работодателите чрез предоставяне на линк за достъп до него. За работодатели, непопадащи в извадката, но желаещи да попълнят анкетата, е изготвен друг електронен формуляр, който е достъпен от сайта на Агенцията по заетостта.

Вижте още

Симпозиумът по скулптура в Мездра завърши

Завърши Седми симпозиум по скулптура, организиран от община Мездра и творбите бяха монтирани на определените места. В тазгодишното издание на биеналето, участваха петима скулптори, представители на съвременното българско монументно изкуство. Двама от тях участват в симпозиума за трети път- Милен Василев (52г.) от Враца (2004, 2006г.) и Теодор..

публикувано на 09.08.20 в 16:27

Млад мъж от Мездра е с COVID-19

Мъж от Мездра е новият заразен с коронавирус в област Враца, съобщиха от регионалната здравна инспекция. 32-годишният жител на железничарския град няма симптоми, а се е изследвал по собствено желание. Здравните власти са извършили епидемиологично проучване и са взели необходимите мерки. С този случая развилите Covid-19 във Враца и..

публикувано на 09.08.20 в 13:28

Без ток е част от село Замфир

Част от село Замфир остана без електричество, заради бурята от снощи. Подаден е сигнал до елетроразпределителното дружество, от където се очаква да бъде изпратен екип за да отстрани аварията, това каза за Радио ВИДИН Гаврил Гаврилов кмет на Замфир: "Буря имаше, на едната улица клон от орех беше паднал, скъса жиците. Обадих се в енергото..

публикувано на 09.08.20 в 12:27

Ремонтират кметството в село Ослен Криводол

Саниране и ремонтни дейности за подобряване енергийната ефективност на сградата на Кметство Ослен Криводол започват до краят на лятото. Сградата е строена 1930г и от тогава основен ремонт не е правен, каза за Радио ВИДИН Роман Иванов кмет на населеното място. "Поех инициативата да направя ремонт, като пуснах тази програма "Малки местни..

публикувано на 09.08.20 в 08:40

134 положителни проби за коронавирус, 96 души са излекувани

134 са положителните проби за коронавирус при извършени 3612 PCR теста. Това показват данните в Единния информационен портал към полунощ. 3 са жертвите през последното денонощие, 96 души са излекувани. В болница остават 848 души, 55 от тях в интензивни отделения. В областите от Северозапада новите случаи са общо 3, 2 във Видин, 1 във Враца, докато в..

публикувано на 09.08.20 в 07:45

Взеха 60 нови проби за коронавирус във Врачанско

60 нови проби за Covid-19 са били взети за 24 часа във Врачанско, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Основната част от тях - 56, са от Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Три кладенци, 4 са контроли на инфектирани от Козлодуй, Селановци и Алтимир. 5 жители на областта чакат резултатите си от тестовете за Covid-19. Към..

публикувано на 08.08.20 в 16:47

Задържаха трима за убийството в Търнава

Трима жители на белослатинското село Търнава са задържани като съпричастни  в убийството на 40-годишен мъж от същото село. Тежкото криминално престъпление беше извършено в четвъртък вечерта, съобщиха от областната дирекция на МВР във Враца. И тримата  задържани имат криминални прояви от различен характер, уточняват от полицията...

публикувано на 08.08.20 в 16:00