Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Във Вършец избраха най-хубавото домашно вино

4
Снимка: Петя Генова

27 червени и 13 бели вина участваха във веселото състезание. То бе част от традиционното във Вършец отбелязване на празника на лозарите и винарите - Трифон Зарезан.

И тази година млади и стари се събраха на площада, за да отбележат с усмивка и надежда началото на стопанската година.

Празникът започна с шествие, което съпровождаше царя на лозята, качен в писана магарешка каручка. И тази година отговорната роля бе поверена на дядо Янчо Иванов, той пък бе довел със себе си наследник - внукът Петърчо. 78-годищния лозар и винар пожела във всеки двор да има засадена лоза. "Виното, жените, пчелите и цветята са ботгатство!"

Кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, свещеноиконом Петко Балджиев и царят на лозята заразяха символично лозата, посадената пред сградата на Общината специално за ритуала. Градоначалникът, който е и един от най-добрите производители на червено вино в региона, пожела на всички свои съграждани и на слушателите на Радио Видин "една успешна, благодатна и мирна година".

В традиционния конкурс за най-добро домашно вино, тази година бяха предоставени общо 39 проби, 26 червени и 13 бели. Експертно жури в състав: инж. агр. Георги Аврамов - председател и членове - инж. агр. Радослав Радков и Михаил Лазаров, определи победителите след попълването на специални оценъчни карти.

За най-доброто червено вино бе избрано това на Антон Тошев, негови подгласници станаха  Димитър Петров и Николай Павлов. В категорията за най-хубаво домашно бяло вино първото място завоюва Георги Ерменков от с. Долно Озирово, второ - Красимир Кръстев и трето - Димитър Петров. Победителите в двете категории получиха парични награди и грамоти от кмета на община Вършец.

Жизнеутвърждаващия празник бе съпътстван с изпълнение на местни състави, червено вино от собственото производство на инж. Лазаров и топла баница.


Галерия

Вижте още

Туроператор от Видин отмени екскурзия до Румъния заради коронавируса

Туристическа фирма от Видин отмени екскурзия до Румъния. Управителят Красимира Асенова обясни, че е взела това решение във връзка със ситуацията с новия коронавирус: "Малко трудничко го взех, но във връзка със стеклите се обстоятелства в съседна Гърция, в Румъния. Италия е далече от нас, нямаме такава дестинация. Но за по-голямото спокойствие, все..

публикувано на 28.02.20 в 11:17

Петима задържани при специализирана акция в Черно поле

Специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност се проведе в село Черно поле под надзора на Окръжна прокуратура - Видин, съобщават от ОД на МВР-Видин.  При проверки на четири адреса е констатирано неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа. Образувани са четири досъдебни производства. Заведена е и..

публикувано на 28.02.20 в 09:50

Враца избира фирма за овладяване популацията на бездомните кучета

Една фирма е кандидатствала за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Изпълнение на дейности за овладяване на популацията на безстопанствени животни за 2020 година". Заданието беше обявено от Община Враца. Началникът на отдел "Обществени поръчки“ в местната управа и председател на комисията по избора на кандидатите Марио Милов отвори..

публикувано на 28.02.20 в 08:13

Снимката на 27 февруари 2020 година

Първата копка  на компостиращата инсталация бе направена от кметовете на Враца и Мездра Калин Каменов и Иван Аспарухов, министъра на околната среда и водите Емил Димитров, представителя на строителя инж. Стоян Кисьов.  Проектът за "Изграждане на инсталация за компостиране на разделно събрани зелени отпадъци - регион Враца", финансиран от оперативна..

публикувано на 27.02.20 в 18:26

Направиха първа копка на компостираща инсталация към депото на Враца и Мездра

Първата копка на компостиращата инсталация бе направена от кметовете на Враца и Мездра Калин Каменов и Иван Аспарухов, министъра на околната среда и водите Емил Димитров, представителя на строителя инж. Стоян Кисьов. Водосвет за здраве и благополучие отслужи Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от..

публикувано на 27.02.20 в 17:47

Показват в национална изложба ценни находки от археологически проучвания в Северозапада

Находки от последните археологически проучвания в Северозападна България намериха място в националната изложба "Българска археология 2019", подредена в Националния археологически институт с музей в София.  Над 50 експоната от обекти във Видинска област са включени в експозицията. Те са датирани в различни епохи и обхващат период от VI-тото хилядолетие..

публикувано на 27.02.20 в 17:41

Областният медицински съвет в Монтана заседава за коронавируса

Областният медицински съвет на област Монтана проведе първото си редовно заседание под ръководството на Областния управител Росен Белчев. Съветът беше сформиран със заповед на Областния управител в съответствие с получени от Националния оперативен щаб писмени указания във връзка с мерките на национално ниво за ограничаване на Коронавирус инфекцията в..

публикувано на 27.02.20 в 16:53