Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици от природо-математическата гимназия във Видин отбелязаха патронния си празник

Говориха за екзарх Антим I като патрон и вдъхновител

7
Снимка: Генади Вельов

За 28 път от Профилираната природо-математическата гимназия във Видин, която носи името на първия български екзарх Антим, почетоха като празник на училището 16 февруари. На тази дата през 1872 година Антим, който преди това е видински митрополит, е избран за екзарх. Тъй като тази година денят е почивен, честването беше в навечерието му. 

Събитията за училището започнаха от мавзолея на екзарх Антим I край митрополията във Видин, където новоприетите ученици от пети и осми клас поднесоха венци и цветя.

"Изпълнихме една от нашите традиции по отбелязване на нашия патрон", каза педагогическият съветник Ивайло Милушев.

Честването продължи в залата на Симфониетата във Видин, където се проведе ученическо състезание на тема "Екзарх Антим I - патрон и вдъхновител". В началото с приветствие към учениците се обърна директорът на училището Румяна Петрова:

"Да носиш името на толкова свят човек е огромна гордост. Да следваш пътя на неговото добротворство е изключително предизвикателство и отговорност. Като възпитаници на видинската математическа гимназия, избрала името на този стожер на родолюбието и държавността, бъдете горди като хора, които трябва да се учат и да следват неговото дело на благотворство и добротворство! Бъдете отговорни! Учете се усърдно! Носете отговорност за вашите постъпки и дела, но най-вече със своя успех прославяйте името на това училище, името на своя град!"

Обръщение към учениците по повод патронния празник отправи и митрополит Даниил. 

"Гимназията празнува личността на своя патрон, а критерий за стойността на човешката личност ни е дал Господ Иисус Христос с думите: "По плодовете им ще ги познаете, а плодовете, които една личност принася и на Бога, и на обществото, това са добродетелите"- отбеляза митрополит Даниил, който присъства на събитието.

Насочи вниманието към във времето, в което е живял екзарх Антим, когато е имало много църковни деятели, общественици, държавници, но общонародното признание, почит и любов са се насочили към малцина от тях, към тези като него, които са проявили истинска любов.  Сред добродетелите на екзарх Антим митрополит Даниил открои неговата искрената, дълбока, всеотдайна и осмислена вяра в Бога. Добави, че във всяко едно дело, което му е възлагано, е проявявал добросъвестност и отговорност пред Бога и пред хората, а това го е изградило като последователен, отговорен и родолюбив християнин и българин.

По повод патронния празник на училището ученици доказаха познанията си живота и делото на патрона на своето училище.  

Галерия

Вижте още

Доброволци почистиха парк "Хижата" и велоалеята във Враца

Стотици доброволци се включиха в почистването на парк "Хижата" и велоалеята във Враца.  В рамките на инициативата бяха премахнати големи количества паднали дървета и клони, както и битови отпадъци. Доброволците почистиха детските площадки в парка и района на велоалеята. Екипът на звено "Улично осветление" започна възстановяване на увредени..

публикувано на 23.02.20 в 14:35

Допълнителни средства за двойки с репродуктивни проблеми в община Лом

Общинският Фонд "Ин витро" в Лом ще получи още 6 хиляди лева от местния бюджет за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. На предстоящо заседание на местния парламент, което ще се проведе в края на този месец, кметът д-р Георги Гаврилов ще предложи да бъдат одобрени средствата, да се приеме методика за разпределянето им, както и да се..

публикувано на 23.02.20 в 12:59

85 нарушения установиха полицаите в област Видин тази нощ

85 нарушения, в рамките на 8-часовата специализирана операция по безопасност на движението, установиха полицаите в област Видин.  В контролната дейност се включиха служители на пътна и охранителна полиция.  От 18.00 часа в събота до 4.00 часа тази сутрин на територията на област Видин бе проведена cпeциaлизиpaнa пoлицeйcĸa oпepaция по..

публикувано на 23.02.20 в 11:31

Компостираща инсталация ще се строи между Враца и Мездра

Започва изграждането на компостираща инсталация между Враца и Мездра. С реализацията на инициативата ще бъде завършен пълния кръг на събиране на отпадъци в района.  Проектът е по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 година" и е на стойност  5 845 347. Безвъзмездната финансова помощ е в размер от 4 400 662 лева, а съфинансирането от..

публикувано на 23.02.20 в 09:01

Отстъпка за данъци могат да ползват жителите на община Лом

Жителите на община Лом могат да ползват 5% отстъпка за платен данък до 30 април, информират от местната общинска управа. Работното време на Центъра за услуги в салона на първия етаж в сградата на администрацията  е от 08.30 до 18.00 часа. Гишетата в Община Лом работят с удължено работно време от началото на февруари, а  промяната бе направена, за..

публикувано на 23.02.20 в 08:41

Полицейска операция по безопасност на движението се проведе във Видинско

Комплексна полицейска операция по безопасност на движението се проведе тази нощ във Видин. От 18.30 часа вчера до 4.00 часа тази сутрин полицейски екипи проверяваха водачи в няколко точки на града. Целта на акцията обобщи Владимир Герасимов , началник сектор "Пътна полиция" - Видин: "Сформирани са 8 екипа и целта бе да бъде обхваната територията..

публикувано на 23.02.20 в 08:31

Училище във Враца посреща състезание по английски език

Средно училище „ Христо Ботев “ във Враца посреща в началото на месец март ученици от цяла България за състезание по владеене на английски език, организирано от „Кеймбридж“. През последните 15 години, откакто в България има подобни надпревари, градът под Околчица приема толкова сериозен форум за втори път, твърди директорът на училището Виктор..

публикувано на 22.02.20 в 08:17