Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По традиция на Трифон Зарезан бе изпълнен ритуалът по зарязване на лозята

В най-големия лозов масив във Видинско осветиха нови 170 декара

5
Снимка: Радио ВИДИН

В най-големия лозов масив във Видинско- между селата Гомотарци и Кошава, отбелязаха Трифон Зарезан. Празникът започна с водосвет за здраве и берекет, отслужен от архимандрит Исаак. Той пожела здраве, благоденствие, спорна и богата година.

Първите 1000 декара в лозовия масив на "Боноия Естейт"са засадени през 2013-та година, в момента са 1330. Днес бяха осветени новите насаждения- 170 декара. Отглеждат се различни сортове, сред които и традиционният гъмза, каза Аглика Йотова, от семейството на собствениците, която отговаря за продажбите:

"Най-много насаждения имаме от шардоне и совиньон блан- около 500 декара. Като цяло 80 % от сортовете са бели, но пък сме много силни и в червените вина. Миналата година през ноември пуснахме нова серия гъмза, от по-висок клас. Гъмзата по принцип се приема много добре, не само тук, а и извън България." 

Повече от 100 души работят в лозовия масив в Гомотарци, в кампаниите бройката достига и до 150. Работната ръка е проблем, на се справяме, призна собственикът на масива Ивайло Йотов:

"Трудно се намират кадри и специалисти, но полека-лека си ги приучваме- курсове, помощници...Вече имаме и сериозно завишена производителност на труда. Не е лесен процес, труден е, но стъпка по стъпка вървим напред. Агрономите помагат, бригадирите помагат, всички хора помагат и мисля, че вече сглобихме един доста добър състав." 

Ивайло Йотов сподели, че за да се намали ръчния труд, се набавя и нова техника. Последната придобивка за фирмата е пръскачка от най-ново поколение. На служителите си той пожела: 

"Здраве, семейно щастие и любов, много удовлетворение от това, което вършат и много да се радват на всимки добити плодове и произведеното вино. Да са удовлетворени от всички постигнати успехи."

Гостите бяха поздравени от зам.областния управител Лъчезар Попиванов, от зам.кмета на община Видин Светослав Скорчев и от депутата Росен Живков, след което бе извършен ритуалът зарязване на лозята. Празникът продължи с изпълнения на самодеци от съседните села. 

Галерия

Вижте още

Доброволци почистиха парк "Хижата" и велоалеята във Враца

Стотици доброволци се включиха в почистването на парк "Хижата" и велоалеята във Враца.  В рамките на инициативата бяха премахнати големи количества паднали дървета и клони, както и битови отпадъци. Доброволците почистиха детските площадки в парка и района на велоалеята. Екипът на звено "Улично осветление" започна възстановяване на увредени..

публикувано на 23.02.20 в 14:35

Допълнителни средства за двойки с репродуктивни проблеми в община Лом

Общинският Фонд "Ин витро" в Лом ще получи още 6 хиляди лева от местния бюджет за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. На предстоящо заседание на местния парламент, което ще се проведе в края на този месец, кметът д-р Георги Гаврилов ще предложи да бъдат одобрени средствата, да се приеме методика за разпределянето им, както и да се..

публикувано на 23.02.20 в 12:59

85 нарушения установиха полицаите в област Видин тази нощ

85 нарушения, в рамките на 8-часовата специализирана операция по безопасност на движението, установиха полицаите в област Видин.  В контролната дейност се включиха служители на пътна и охранителна полиция.  От 18.00 часа в събота до 4.00 часа тази сутрин на територията на област Видин бе проведена cпeциaлизиpaнa пoлицeйcĸa oпepaция по..

публикувано на 23.02.20 в 11:31

Компостираща инсталация ще се строи между Враца и Мездра

Започва изграждането на компостираща инсталация между Враца и Мездра. С реализацията на инициативата ще бъде завършен пълния кръг на събиране на отпадъци в района.  Проектът е по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 година" и е на стойност  5 845 347. Безвъзмездната финансова помощ е в размер от 4 400 662 лева, а съфинансирането от..

публикувано на 23.02.20 в 09:01

Отстъпка за данъци могат да ползват жителите на община Лом

Жителите на община Лом могат да ползват 5% отстъпка за платен данък до 30 април, информират от местната общинска управа. Работното време на Центъра за услуги в салона на първия етаж в сградата на администрацията  е от 08.30 до 18.00 часа. Гишетата в Община Лом работят с удължено работно време от началото на февруари, а  промяната бе направена, за..

публикувано на 23.02.20 в 08:41

Полицейска операция по безопасност на движението се проведе във Видинско

Комплексна полицейска операция по безопасност на движението се проведе тази нощ във Видин. От 18.30 часа вчера до 4.00 часа тази сутрин полицейски екипи проверяваха водачи в няколко точки на града. Целта на акцията обобщи Владимир Герасимов , началник сектор "Пътна полиция" - Видин: "Сформирани са 8 екипа и целта бе да бъде обхваната територията..

публикувано на 23.02.20 в 08:31

Училище във Враца посреща състезание по английски език

Средно училище „ Христо Ботев “ във Враца посреща в началото на месец март ученици от цяла България за състезание по владеене на английски език, организирано от „Кеймбридж“. През последните 15 години, откакто в България има подобни надпревари, градът под Околчица приема толкова сериозен форум за втори път, твърди директорът на училището Виктор..

публикувано на 22.02.20 в 08:17