Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Трифон Зарезан бе почетен във видински села

9
Снимка: Община Видин

В редица села от община Видин днес почетоха големия празник- Трифон Зарезан. В село Синаговци гостуваха кметът на община Видин Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова. Посрещна ги кметският наместник Марио Симовонян, читалищни дейци и жители на населеното място. Всички заедно се отправиха към дома на Виолета Рангелова, където бе отслужен водосвет и извършен ритуала "зарязване". В ритуала се включи и Цветан Ценков, като пожела на всички да бъдат здрави, а годината - спорна и плодородна. В Синаговци празникът се организира от кметството и местното читалище "Наука - 1925".

По-късно Цветан Ценков и Борислава Борисова се включиха в честването на Трифон Зарезан в град Дунавци. Кметът Димо Скорчев приветства гостите с "добре дошли" и поведе хоро под звуците на духова музика. Там също бе спазена народната традиция, като хората се събраха в двора на къщата на Милчо Димитров. Край лозовите насаждения бе извършен водосвет и отправени поздравления с пожелание за богата реколта. Скорчев благодари на гостите от името на всички жители за вниманието и грижите, които ръководството на Община Видин полага както за Дунавци, така и за останалите населени места. Той изрази удовлетворението си и от факта, че тази година кметството и Народно читалище "Светлина - 1922" за първи път организират заедно този хубав празник и започват да обединяват усилия и да работят в една посока.

Видинският кмет пръв заряза лозето на стопанина, като изрази надежда, че ще се роди много грозде. Той заяви, че "виното е дар от Бога", почитано още от нашите древни предци.

Заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова уважи празника в село Дружба, където бе посрещната от кметския наместник Иванка Цветанова и председателя на читалище "Постоянство 1927" Захари Сандов. От центъра на селото, под звуците на духова музика, жителите се отправиха към дома на бай Крум, където отец Емил отслужи водосвет. Десислава Тодорова поздрави присъстващите и прочете поздравителен адрес от името на кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков. Домакинът направи ритуално зарязване, а Тодорова поля лозята за здраве и берекет.

След официалната част се проведе конкурс за най-пивко домашно вино. Тричленно жури единодушно присъди първото място на секретаря на читалището Нивелина Николова. Второто и третото място завоюваха вината на Лиляна Андреева и Златина Миткова.Галерия

Вижте още

Доброволци почистиха парк "Хижата" и велоалеята във Враца

Стотици доброволци се включиха в почистването на парк "Хижата" и велоалеята във Враца.  В рамките на инициативата бяха премахнати големи количества паднали дървета и клони, както и битови отпадъци. Доброволците почистиха детските площадки в парка и района на велоалеята. Екипът на звено "Улично осветление" започна възстановяване на увредени..

публикувано на 23.02.20 в 14:35

Допълнителни средства за двойки с репродуктивни проблеми в община Лом

Общинският Фонд "Ин витро" в Лом ще получи още 6 хиляди лева от местния бюджет за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. На предстоящо заседание на местния парламент, което ще се проведе в края на този месец, кметът д-р Георги Гаврилов ще предложи да бъдат одобрени средствата, да се приеме методика за разпределянето им, както и да се..

публикувано на 23.02.20 в 12:59

85 нарушения установиха полицаите в област Видин тази нощ

85 нарушения, в рамките на 8-часовата специализирана операция по безопасност на движението, установиха полицаите в област Видин.  В контролната дейност се включиха служители на пътна и охранителна полиция.  От 18.00 часа в събота до 4.00 часа тази сутрин на територията на област Видин бе проведена cпeциaлизиpaнa пoлицeйcĸa oпepaция по..

публикувано на 23.02.20 в 11:31

Компостираща инсталация ще се строи между Враца и Мездра

Започва изграждането на компостираща инсталация между Враца и Мездра. С реализацията на инициативата ще бъде завършен пълния кръг на събиране на отпадъци в района.  Проектът е по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 година" и е на стойност  5 845 347. Безвъзмездната финансова помощ е в размер от 4 400 662 лева, а съфинансирането от..

публикувано на 23.02.20 в 09:01

Отстъпка за данъци могат да ползват жителите на община Лом

Жителите на община Лом могат да ползват 5% отстъпка за платен данък до 30 април, информират от местната общинска управа. Работното време на Центъра за услуги в салона на първия етаж в сградата на администрацията  е от 08.30 до 18.00 часа. Гишетата в Община Лом работят с удължено работно време от началото на февруари, а  промяната бе направена, за..

публикувано на 23.02.20 в 08:41

Полицейска операция по безопасност на движението се проведе във Видинско

Комплексна полицейска операция по безопасност на движението се проведе тази нощ във Видин. От 18.30 часа вчера до 4.00 часа тази сутрин полицейски екипи проверяваха водачи в няколко точки на града. Целта на акцията обобщи Владимир Герасимов , началник сектор "Пътна полиция" - Видин: "Сформирани са 8 екипа и целта бе да бъде обхваната територията..

публикувано на 23.02.20 в 08:31

Училище във Враца посреща състезание по английски език

Средно училище „ Христо Ботев “ във Враца посреща в началото на месец март ученици от цяла България за състезание по владеене на английски език, организирано от „Кеймбридж“. През последните 15 години, откакто в България има подобни надпревари, градът под Околчица приема толкова сериозен форум за втори път, твърди директорът на училището Виктор..

публикувано на 22.02.20 в 08:17