Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 14 февруари 2020 година

Снимка: Светослав Цветанов

В най-големия лозов масив във Видинско- между селата Гомотарци и Кошава, отбелязаха Трифон Зарезан. Празникът започна с водосвет за здраве и берекет, отслужен от архимандрит Исаак. Той пожела здраве, благоденствие, спорна и богата година.


В редица села от община Видин днес почетоха големия празник- Трифон Зарезан.


"Лозето не ще молитва, а мотика" но "Лозето без молитва е робия, а молитвата без вино е просия". Тези две знаменателни български поговорки, родени във времето, след труд и размисъл, сигурно са впечатлили всички присъстващи на зарязването в Ново село


Десетки жители и гости на Враца се събраха заедно да отпразнуват народния празник Трифон Зарезан, да опитат от обредните пити, да се хванат на кръшно хоро около огньовете и да вдигнат наздравици.


20 червени и 18 бели вина участваха в конкурса, организиран от Териториалната организация на Научно-техническите съюзи в Монтана. Пред Дома на науката и техниката  председателят на организацията Иван Мартинов приветства участниците в конкурса за "Най-качествено домашно вино", реколта 2019 г.


21 винопроизводители се състезаваха днес в конкурса за най-добро бяло, червено вино и розе, на празненството по повод Деня на лозаря в Лом. По традиция събитието се проведе в местността "Садовете", на павилион "Окопа". 


Във Вършец избраха най-хубавото домашно вино. 27 червени и 13 бели вина участваха във веселото състезание. То бе част от традиционното за града  отбелязване на празника на лозарите и винарите - Трифон Зарезан.


В навечерието на 14  февруари на Археологически комплекс "Калето" в Мездра  с богата театрално-музикална програма за шеста поредна година се проведоха традиционните Дионисиеви празници


"Професия археолог" - под този наслов протече срещата на ученици от СУ "Христо Ботев" в Белоградчик с археолога от Исторически музей - Видин Ваня Ставрева. Повод за срещата е Денят на археологията


Кметовете на Монтана и ЛомЗлатко Живков и Георги Гаврилов са в състава на делегацията на Националното сдружение на общините в Република България, която ще вземе участие във форума MUNI WORLD 2020,  от 18 от 20 февруари 2020 г. в Тел Авив, Израел.


Държавният план-прием за предстоящата учебна 2020/2021 година бе обсъден и приет от Комисията по заетост към Областния съвет за развитие във Видин.


Вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания започна във Видин. Началото му бе дадено с презентация на тема "Полово предавани болести- начини на заразяване и превантивни мерки". Участваха шестокласници от училище "Иван Вазов". 


Поредица от събития за Деня на влюбените се проведоха в Козлодуй. Организатор е Общинският детски и младежки парламент, с подкрепата на Община Козлодуй.


Учениците от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село отбелязаха празника на влюбените. Празникът на любовта премина под знака на иронията и пародията. Той е осъществен по проект за активно социално приобщаване на маргинализирани групи, по който се работи вече втора година в общината, от медиаторките Вероника, Памела и Габриела.


За 28 път от Профилираната природо-математическата гимназия във Видин, която носи името на първия български екзарх Антим, почетоха като празник на училището 16 февруари. На тази дата през 1872 година Антим, който преди това е видински митрополит, е избран за екзарх.


Вижте още

Доброволци почистиха парк "Хижата" и велоалеята във Враца

Стотици доброволци се включиха в почистването на парк "Хижата" и велоалеята във Враца.  В рамките на инициативата бяха премахнати големи количества паднали дървета и клони, както и битови отпадъци. Доброволците почистиха детските площадки в парка и района на велоалеята. Екипът на звено "Улично осветление" започна възстановяване на увредени..

публикувано на 23.02.20 в 14:35

Допълнителни средства за двойки с репродуктивни проблеми в община Лом

Общинският Фонд "Ин витро" в Лом ще получи още 6 хиляди лева от местния бюджет за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. На предстоящо заседание на местния парламент, което ще се проведе в края на този месец, кметът д-р Георги Гаврилов ще предложи да бъдат одобрени средствата, да се приеме методика за разпределянето им, както и да се..

публикувано на 23.02.20 в 12:59

85 нарушения установиха полицаите в област Видин тази нощ

85 нарушения, в рамките на 8-часовата специализирана операция по безопасност на движението, установиха полицаите в област Видин.  В контролната дейност се включиха служители на пътна и охранителна полиция.  От 18.00 часа в събота до 4.00 часа тази сутрин на територията на област Видин бе проведена cпeциaлизиpaнa пoлицeйcĸa oпepaция по..

публикувано на 23.02.20 в 11:31

Компостираща инсталация ще се строи между Враца и Мездра

Започва изграждането на компостираща инсталация между Враца и Мездра. С реализацията на инициативата ще бъде завършен пълния кръг на събиране на отпадъци в района.  Проектът е по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 година" и е на стойност  5 845 347. Безвъзмездната финансова помощ е в размер от 4 400 662 лева, а съфинансирането от..

публикувано на 23.02.20 в 09:01

Отстъпка за данъци могат да ползват жителите на община Лом

Жителите на община Лом могат да ползват 5% отстъпка за платен данък до 30 април, информират от местната общинска управа. Работното време на Центъра за услуги в салона на първия етаж в сградата на администрацията  е от 08.30 до 18.00 часа. Гишетата в Община Лом работят с удължено работно време от началото на февруари, а  промяната бе направена, за..

публикувано на 23.02.20 в 08:41

Полицейска операция по безопасност на движението се проведе във Видинско

Комплексна полицейска операция по безопасност на движението се проведе тази нощ във Видин. От 18.30 часа вчера до 4.00 часа тази сутрин полицейски екипи проверяваха водачи в няколко точки на града. Целта на акцията обобщи Владимир Герасимов , началник сектор "Пътна полиция" - Видин: "Сформирани са 8 екипа и целта бе да бъде обхваната територията..

публикувано на 23.02.20 в 08:31

Училище във Враца посреща състезание по английски език

Средно училище „ Христо Ботев “ във Враца посреща в началото на месец март ученици от цяла България за състезание по владеене на английски език, организирано от „Кеймбридж“. През последните 15 години, откакто в България има подобни надпревари, градът под Околчица приема толкова сериозен форум за втори път, твърди директорът на училището Виктор..

публикувано на 22.02.20 в 08:17