Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Традициите на Трифон Зарезан възродиха във видинското село Кутово

9
Снимка: Красимир Каменов

Във видинското село Кутово отбелязаха празника на лозарите и винарите в присъствието на гости от Румъния. Тържеството, което беше вчера, ден след самия празник, е организирано от кметството в селото, местното читалище "Просвета – 1937 г."  и танцов състав "Веселие". На празника заедно с кмета на Видин Цветан Ценков и председателя на Общинския съвет Генади Велков бяха кметът на Калафат Лучиан Чобану и на община Четате в Румъния - Марин Дуца. 

В двора на един от стопаните в селото беше отслужен празничен водосвет и извършен ритуалът "зарязване" на лозята.

За възраждането на традициите разказаха Албена Борисова, от танцова формация Веселие и Татяна Любенова, библиотекар в читалище "Просвета".

"Събрали сме се да възродим една позабравена традиция в село Кутово, един обичан празник и с надежда за плодородието. 14 февруари съвпада с три празника. Всеки българин решава какво да празнува. Единият е църковният празник успението на свети Кирил Славянобългарски, вторият е Трифон Зарезан по стар стил и третия е Денят на влюбените. Някои предпочитат да празнуват Трифон Зарезан, а не Деня на влюбените, защото любовта идва и си отива, а хубавото вино остава и ни кара да създаваме хубави истории. И двата празника са с "код червено"- празник на емоциите, на хубавото настроение…

Добре сте дошли на нашите празници! Радваме се, че се получи такава добра организация. Ще ви очакваме и на следващия празник, който ще е пак на площада."

В конкурса за най-добро вино и най-добро мезе, освен хората от селото, участваха и гости от Румъния. Първото място спечели Герасим Цветков от Кутово, а второто беше присъдено на  Мадалина от румънското село Деса. Третото място журито отреди на кмета на Кутово Живко Недялков.

В програмата на празника участваха самодейни състави от селата Кутово, Антимово, Кошава, Каленик, Флорентин и румънския град Калафат. 


Галерия

Вижте още

Извънредно заседава Общинският съвет във Видин

Предложение за преместване на Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" в сградата на основно училище "Отец Паисии"  ще обсъди Общинският съвет във Видин, на извънредно заседание днес. В училището има свободни етажи, а сградата, в която се помещава сега професионалната гимназия, ще се ползва изцяло от филиала на Русенския университет в града...

публикувано на 10.04.20 в 08:30

Снимката на 9 април 2020 година

135 000 лева са постъпили по дарителската сметка на видинската болница, разкрита в края на март за подпомагане лечението на пациенти с коронавирус. Направени са поръчки за необходимата апаратура и част от тях вече са изпълнени, обясни прокуристът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. По сметката са налични 51 000 лева, които също ще бъдат..

публикувано на 09.04.20 в 17:50

Дейвид Славчев: Преобразуването на видинския театър дава много възможности

Преобразуването на видинския драматичен театър в самостоятелно юридическо лице дава възможност за кандидатстване с проекти. Това каза директорът Дейвид Славчев по повод предложението театърът отново да бъде самостоятелен културен институт, което Общинският съвет ще гласува на утрешното си заседание. "Ние ще бъдем второстепенен бюджетен разпоредител,..

публикувано на 09.04.20 в 17:30

135 хиляди лева са дарени за видинската болница до момента

135 000 лева са постъпили по дарителската сметка на видинската МБАЛ "Света Петка", разкрита в края на март за подпомагане лечението на пациенти с коронавирус. Направени са поръчки за необходимата апаратура и част от тях вече са изпълнени, обясни прокуристът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова : "Направени са поръчки за респиратори, за..

публикувано на 09.04.20 в 17:00

Ученици се нуждаят от устройства за онлайн обучение

14 електронни устройства са необходими, за да могат да се обучават дистанционно всички ученици от училище "Христо Ботев" в Грамада . Децата са от семейства с ниски доходи, които не могат да им осигурят необходимите устройства и достъп до интернет, обясни за Радио Видин директорът Антоанета Бижева .  "Сега, по време на дистанционното обучение, те..

публикувано на 09.04.20 в 16:52

Осигуряват персонал за патронажна грижа за възрастни във Видинско

Община Видин ще кандидатства за осигуряване на патронажна грижа за възрастни хора, които не могат да се обслужват сами. Финансирането е по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". По нея общините ще могат да наемат персонал за предоставяне на услуги по домовете за справяне с извънредната ситуация заради пандемията. На извънредно заседание..

публикувано на 09.04.20 в 16:30

Местен предприемач с дарение за Община Враца

Три мобилни диспенсъри за дезинфектант бяха дарени на Община Враца от местния предприемач Симеон Хубев. Безконтактните устройства ще бъдат използвани на входа на Кооперативния пазар, в Центъра за административно обслужване на граждани в местната администрация и при необходимост– на обществени места, където обичайно има събиране на много хора...

публикувано на 09.04.20 в 15:57