Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Информационна среща за директните плащания и мерките по ПРСР във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Среща за новостите, свързани с директните плащания и приемите по предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони се проведе във Видин. Форумът е част от национална информационна кампания на министерството на земеделието, храните и горите. В него участват земеделски производители от областта, представители на местната власт и експерти от министерството. Срещата откри заместник-министърът на земеделието, храните и горите  Атанас Добрев:

"Кампанията ни е свързана, както всяка година със старта на приема за документи и новите моменти по схемите за директни плащания. Специално внимание ще обърнем на подаването на заявления. Нашите експерти ще ви запознаят и с предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони през текущата 2020 година, съответно с инвестиционните и компенсаторните мерки. Ще предоставим и актуална информация, относно държавните помощи през 2020 година със специален фокус към вас като град, който е първа кота по поречието на най-голямата река в Европа - Дунав, ще представим и предстоящите приеми по Програмата за морско дело и рибарство през 2020 година."

Зам. министър Добрев представи идеята за учредяването на Взаимоспомагателен фонд за земеделски стопани, който се очаква да заработи от следващата година, анонсира и предстоящото преброяване на земеделските стопанства, което ще се проведе от 1 септември. 
По време на форума бяха дискутирани също и новостите в законодателството в сектор "Животновъдство", както и статуса на стратегическото планиране.

Подробности от информационната среща може да чуете в предаването "Земята която ни храни" във вторник от 13 часа. 

Вижте още

Снимката на 25 януари 2021 година

На 25 януари  Българското национално радио - навършва 86 години. На тази дата през 1935-та с Указ на цар Борис III радиоразпръскването, което до онзи момент се осъществява на обществени начала, става държавна собственост. От днес започва процесът на масово тестване на учителите за COVID-19 . Мащабното проучване в системата на..

публикувано на 25.01.21 в 18:05

Жители на Брегово и Ново село си търсят правата, заради проблеми с тока

Десетки домакинства в общините Брегово и Ново село остават за часове без ток, без предупреждение. Проблемите са от седмици и нарушават правата им като потребители, разказва певецът Ивайло Гюров, който живее в Брегово:    "Това е от години, без никакъв повод, без да има някаква конкретна причина. Спира се тока, когато си пожелаят и..

обновено на 25.01.21 в 16:27

Осъдиха врачанин, заплашил майка си с убийство

Районният съд във Враца наложи наказание една година "лишаване от свобода", условно на местен жител /Ю. М./.  Наказанието бе определено, след като магистратите одобриха споразумение, постигнато между Районната прокуратура и защитата на подсъдимия. Пред съда мъжът се призна за виновен в това, че на 23 август 2020 г. се е заканил с убийство..

публикувано на 25.01.21 в 16:02

Три представления в Драматичен театър – Монтана тази седмица

През тази седмица Драматичен театър – Монтана ще зарадва зрителите си с три нови представления, съобщават от културната институция.  На 28 януари от 19,00 часа ще се играе  "Паметта на водата",  т рагикомедията от Шийла Стивънсън, под режисурата на проф. Елена Баева . В спектакъла участват актьорите Мила Топалова, Микаела Берчева,..

публикувано на 25.01.21 в 15:19

50 образувани възпитателни дела за миналата година

50 възпитателни дела е образувала за 2020 г. К омисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни   в Лом, което е с 12 повече в сравнение с 2019 г.   Санкционираните малолетни и непълнолетни през годината са 46 - 9 момичета и 38 момчета. Данните са от доклад, който ще бъде представен пред местния парламент. В документа..

публикувано на 25.01.21 в 15:10

Тестват учителите в Монтанско за COVID-19

В област Монтана започна тестването за COVID-19 на учителите и непедагогическия персонал.  По данни на Регионалното управление на образованието към 30% са заявили желание да участват в изследването.  В Лом екип на РЗИ вече тества педагозите. Днес ще бъдат обхванати учителите от общините Вълчедръм и Якимово. В Монтана се провежда обучение на..

публикувано на 25.01.21 в 14:41

Стартира "Асистентска подкрепа" във Враца

Във Враца разкриват нова социална услуга , а инициативата "Асистентска подкрепа" може да стартира от началото на годината – това става ясно от докладна , която ще бъде обсъдена утре по време на редовното заседание на Общинския съвет.  Предвижда се от нея да се възползват 266 потребители , а финансовото обезпечаване на инициативата ще е..

публикувано на 25.01.21 в 14:20