Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекция за Антони Гауди пред видинска публика

Снимка: Радио Видин

"Архитектура без граници - Гауди в Матаро" е заглавието на лекцията на архитект доцент Станчо Веков, която той представи  пред видинска публика в Държавен архив - Видин. Антони  Гауди  е испански архитект от Каталония, един от най-големите новатори в областта за времето си и дълго след това. Желанието на арх. Веков бе да представи непознатия Гауди с неговото ранно творчество, което е по-малко познато.



"2017 година имах възможност да видя на място този непознат Гауди. Тази възможност ми предостави моят колега  арх. Агапит Борас, той живее в Матаро. Това е първият обект на Гауди още като студент, който е ангажиран да направи едно работническо селище Матаро. От това са останали само един склад и една тоалетна.1992 годена кметството успява да го впише в Каталунската листа на наследството и сега там се помещава колекцията на един от най-големите меценати Луис Басат. Той, се оказва, че има дядо, роден в Шумен, български евреин. На Гауди това е първата му професионална стъпка, той тук експерементира с т.нар параболична крива... така прави арка, която е уникална...", - разказва арх. Станчо Веков. 



Гениалното си изобретение Гауди прилага в най-емблематичния паметник на неговото творчество, това  е катедралата "Светото семейство".


"Коронната му сграда "Светото семейство" по случай 100 години от смъртта му и 170 години от рождението му, тя ще бъде завършена. Сега 21 дипломирани архитекти със супертехника и технологии работят, за да завършат сградата до 2026 година. Той е уникален, няма такъв, той е извън всички представи за архитектура, след 1952 година получава своето признание... любим архитект ми е, но едва сега, когато видях този склад, се поразявам от пространството, което прави от толкова обикновен обект. Сега разбирам дълбочината му и символиката в неговите обекти, особено в "Саграда фамилия"."
 

Гауди създава един грандиозен паметник, изпъстрен с множество скулптури и с монументалното излъчване на класическите католически катедрали.  Всъщност именно кулите са най-забележителни в силуета на постройката. Общо осемнадесет по план, те придават пищно и величествено излъчване на катедралата. До днес са построени едва осем.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На приключение с гребна регата ТИД

Участниците в 67-ата международна туристическа гребна регата ТИД пристигнаха във Видин и както винаги в нея има и опитни и по-неопитни гребни туристи. Всички те обаче носят настроение и любов към красивата природа в себе си. Десислава и Ивайло Пенчеви са членове на Клуба по воден туризъм "Воден свят" към Туристическо дружество "Бонония" (Видин)...

публикувано на 14.08.24 в 14:00

В Брегово подредиха изложба с находки от некропола в Балей

Находки от праисторическия некропол в село Балей са представени в Брегово. Изложбата е подредена във фоайето на читалище „Развитие – 1897“. Изготвена е от  Регионалния исторически музей във Видин с участието на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Включва 42 предмета, открити при редовните..

публикувано на 14.08.24 в 13:39

Рок група "Хоризонт" открива панаира в Кула

Музикантите от група "Хоризонт" ще открият със самостоятелен концерт утре от 21.00 часа тазгодишното издание на Традиционния панаир в Кула. Концертът е част от Националната кампания "Изпей "Обичам те!" на български език, каза в предаването "Рок Общество" Валери Славчев , китарист и фронтмен на "Хоризонт": "За нас основното важно нещо е ние да се..

публикувано на 14.08.24 в 10:40

Две братчета от Мездра са млади надежди в шаха

На 27-и и 28 юли в Габрово се проведе Третият детски международен шахматен фестивал "Купа Марина". За няколко години този турнир се наложи като едно от най-силните и представителни шахматни състезания у нас. Участваха 75 състезатели от България, САЩ, Русия, Швеция и Испания, а от Шахматен клуб "Локомотив - Мездра" участваха трима състезатели...

публикувано на 13.08.24 в 14:00

Мария Спасова - гласът, който сбъдва мечти

Днес ви срещаме с Мария Спасова . Тя е на 27 години, родом от Берковица, но е израснала в Монтана, където се дипломира в езиковата гимназия с немски език. След това заминава за столицата да учи журналистика в Софийския университет и живее там вече 10 години. Наред с журналистиката, Мария винаги се е занимавала и с музика...

публикувано на 13.08.24 в 13:39

Ученичка от Видин получи награда от конкурс за рисунка

Мария Маринова , която ще бъде десетокласничка в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин получи награда от националния конкурс за рисунка "Нашата прекрасна Вселена" от фестивала "Ало, Космос! Говори България!" . В този конкурс са взели участие повече от 300 ученици от 1-ви до 12-и клас от цяла България. Мария разказа какво я мотивира да участва..

публикувано на 13.08.24 в 13:23

Безплатни мамологични прегледи се извършват в Монтана

В град Монтана се провеждат безплатни ехографски мамологични прегледи. Инициативата, която започва днес и ще приключи на 15 август (четвъртък) е организирана от фондация "Нана Гладуиш - Една от 8" , с подкрепата на Община Монтана  и има за цел да напомни на дамите колко е важна профилактиката и да ги мотивира да се изследват безплатно...

публикувано на 13.08.24 в 12:57