Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нова детска градина отвори врати в село Бело поле

11
Снимка: Радио Видин

Нова детска градина откриха във видинската община Ружинци. Тя се намира в село Бело поле и е първата, която е построена в областта от десетилетия насам. Средствата за построяването й са осигурени изцяло от държавата. За откриването на детската градина пристигна председателянт на Народното събрание Цвета Караянчева, която определи изграждането на детското заведение като пример за доброто взаимодействие между изпълнителната и местната власт:

"Това е една прекрасна инвестиция, особено когато е за деца, особено когато е в тази област. И всъщност виждаме  действията между местната и изпълнителната власт, виждаме и инициативата на кмета на село Бело поле и кмета на Ружинци. Нека да са живи и здрави дечицата и техните родители! И нека винаги в тази детска градина да ехти детски смях!"

700 хиляди лева е инвестицията за новата детска градина в селото, които са отпуснати с две постановления на Министерски съвет. Тя е от най-модерните в страната, а строителството се наложило, защото старата, която е извън селото, не отговаря на изискванията, обясни общинският кмет Александър Александров:

"Старата градина беше в окаяно състояние. Тя се намира на мястото на стария стадион, бивши съблекални на футболните отбори през годините, после към тях прикрепение едно, второ, трето помещение. През годините започва пропадане, пропукване на стените. През последните години на два пъти се укрепва конструкцията със железобетон и с разни подпорни стени, но в крайна сметка не е комфортно градината да бъде извън селото... Това място, на което се намираме днес, е бивша сграда на пощи и на старото кметство в Бело поле, общинска собственост, около 200 кв. м. Наложи се да го преобразуваме. Това промени много конструктивните планове. Благодарим на проектантите ни от София, които спечелиха конкурса и представиха една уникална за региона ни съоръжение и сграда, която е многофункционална. Дворът не е с много големи размери, но е съвсем достатъчен  за децата с райграс, детски кътове, футболно игрище, пясъчници, беседки, занимателни игри."

В сградата има вътрешен асансьор за храната, медицински кабинет с необходимото оборудване, парна инсталация, перално отделение и сушилня. Новата сграда е със соларни панели и система за вентилация. 26 са децата, които сега посещават детска градина, каза директорът Людмила Здравкова:

"Има много желаещи деца. Има много малки деца, които са бъдещите възпитаници и се надяваме да ни е достатъчна. Условията са чудесни, оптимални за развитието на всяко едно дете, за неговото физическо и психическо развитие."

Около 700 са жителите на село Бело поле. А детската градина е нужна, за да останат жителите на селата, каза кметът на Ружинци Александър Александров:

"Идеята ни е всичките деца да останат в детската градина. След това всичките в училище да отидат, з ада може наистина да образоваме нашите деца. Да ги подготвим за живота, защото сега, когато хората нямат образование трудно намират работа и препитание."

Александър Александров сподели и своята гордост, че 84 години след като неговия прадядо като кмет на община е направил първото училище в съседното село Дреновец, той открива детска градина.
Вижте още

Часът на Земята у нас събра близо 160 хиляди души във виртуалното пространство

И тази година Часът на Земята обедини десеткихиляди хора у нас около каузата за опазване на природата. Въпреки извънредното положение, повече от 11 хилядизрители се насладиха на международният LIVE концерт "Глас за планетата", седейки удобно на дивана вкъщи. Изпълнители от България, Италия, Австрия, Ирландия, Хърватия, Финландия,..

публикувано на 29.03.20 в 17:21

Национален чат за първа психологическа помощ стартира БЧК

За да отговори на нуждите на обществото в условията на извънредно положение в страната, породено от пандемията COVID-19 и повишеното ниво на стрес, Българският Червен кръст стартира нова услуга – Национален онлайн чат . На уебсайта на организацията www.redcross.bg близо 30 специалисти по психосоциална подкрепа на БЧК, всеки ден от..

публикувано на 29.03.20 в 16:25

Земеделските фирми ще продължат да работят в община Хайредин

Земеделски фирми и търговски обекти работят главно на територията на община Хайредин. В търговските обекти се спазват указанията да няма струпване на хора в затворени помещения и хората да изчакват навън на определено разстояние, а в земеделските фирми се работи на открито  - каза кметът на община Хайредин Тодор Алексиев "Земеделските фирми още не..

публикувано на 29.03.20 в 16:05

В село Василовци 7 души са под карантина

7 човека са под карантина в село Василовци. Селото което стана известно с възрастното семейството, което  почина от Ковид 19. Хората, които са под карантина, са международни шофьори - каза кметът Огнян Йорданов: "Прибрали са се и са вкъщи под карантина 14 дни, по предписание на РЗИ. Хората си спазват карантината. Т ези хора, които са били в контакт..

публикувано на 29.03.20 в 15:25

Спряха автобусите в община Георги Дамяново

Транспортният превозвач, който обслужва автобусните  линии на територията в община Георги Дамяново, е отказал да изпълнява превозите в периода на извънредната ситуация, в момента  автобуси не пътуват  - каза заместник -кметът Радослав Найденов : " Получихме отказ от превозвача за тези линии, които са субсидирани, да ги обслужв ав ситуацията на..

публикувано на 29.03.20 в 13:00

ОДК "Ние врабчетата" с онлайн уроци по спорт и изкуства за децата от Монтана

Онлайн занимания започва от понеделник, 30 март,  Обединеният детски комплекс "Ние врабчетата" в Монтана. Създадена е организация за дистанционно провеждане на уроците, обясни директорът Миглена Георгиева: "Колегите организират децата в различни платформи и започваме. Ще видим как ще се получи при нас - как ще танцуваме дистанционно, как ще пеем..

публикувано на 29.03.20 в 11:20

Близо 100 000 лева постъпиха в дарителската сметка на видинската болница

95 556,44 лева са постъпили в дарителската сметка на видинската болница "Св. Петка" само за броени дни, след като по-рано през седмицата лечебното заведение отправи апел за дарения . Набраните средства ще бъдат използвани за обособяване на самостоятелно помещение за лечение на пациенти с COVID-19 и за закупуване на лични предпазни средства за..

публикувано на 29.03.20 в 11:13