Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин обсъдиха политики за енергийна ефективност, качество на въздуха и възобновяеми източници

2
Снимка: БГНЕС

Най-голям принос в замърсяването на въздуха има отоплението на домакинствата с мокри дърва и въглища. Данните от изследванията бяха посочени по време на информационен ден на тема "Общински политики за енергийна ефективност на общински и жилищни сгради и качество на въздуха в община Видин и методите за гражданско участие в тяхното формиране". Когато говорим за качество на въздуха, бързи мерки трябва да бъдат предприети и те вече се предприемат за модернизиране на начина, по-който ние се отопляваме, каза за Радио Видин Лиляна Аджарова, председател на Асоциацията на българските енергийни агенции.

"Има предвидени някъде около 3600 домакинства, на които да бъдат сменени примитивните печки на дърва и въглища. Също така, има предвидени около 3400 жилища, които до 2030 година трябва да бъдат обновени или санирани. Когато говорим за обществените сгради, трябва да подразбираме смяна на отоплението на нафта, с отопление на други горива и смяна на котлите. Почти всички общински сгради във Видин ги познаваме от посещение. Тук има много стари котли, които са на повече от 40 години, даже повече от 50. Няма специалисти вече, които да ги познават тези котли, толкова са стари и те са на замърсяващо гориво", обясни Лиляна Аджарова.

Колко ще струва модернизирането на жилищните и обществени сгради за енергийна ефективност и от къде ще дойдат средствата?

"Когато говорим за промяна на горивната база на домакинствата, финансирането на тази смяна на около 3600 домакинства, ще стане в рамките на оперативна програма "Опазване на околната среда". Там има резервирани средства за община Видин и за други общини, които имат проблеми с въздуха. Тъй като и по мнение на световната банка, община Видин имаше една от най-добрите качествени програми за управление качеството на въздуха, нещата доста бързо ще се придвижат, за да може тази смяна да стане факт, т.е парите са осигурени. Когато говорим за общинските сгради, имаме предвид училища, детски градини, културни, социални и др. заведения, трябва да се търсят всички възможности за финансиране. Това са и Норвежката програма, там може например да се преминава към термо помпи, към някои други възобновяеми енергийни източници, т.е. да се променя горивната база. Това е оперативна програма "Региони в растеж" и други програми. Изисква се Общината да бъде достатъчно активна, за да привличат тези средства."

В рамките на презентацията от "Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации" са провели анкета сред 110 видински граждани, фокусирана върху ангажираността на гражданите на община Видин в планирането и изпълнението на местните политики за енергия, околна среда и въздух. Резултатите от анкетата показват, че има известна познаваемост на общинските политики сред видинчани, каза Амалия Аббас, председател на асоциацията.

"Положителен резултат от от анкетата е, че над 67% от гражданите заявяват желание да се включат в процесите по формулиране и прилагане на тези политики, но очевидно има недостатъчна информация. Начините за включването на граждани са много видове, като има три основни метода. Единия е чрез финансови похвати, това е когато се създават фондове към общината. Останалите два вида са традиционни методи- дни на отворените врати, обществени обсъждания, граждански съвети, отворени дискусии и съответно дигитални методи, като уеб портали, електронни дискусии, информационни системи и разбира се мобилни приложения."

Видинчани смятат, че можем да бъдем полезни, като спрем да се отопляваме на дърва и въглища:

"Аз като гледам и по другите държави има слънчеви батерии по блоковете, които се слагат и въобще може да се измисли някакъв по-рационален начин за спестяване на средства на гражданите и опазване на околната среда... Ние сме много бедни, затова си палим печките още, ако имахме възможност, можеше да се отопляваме и на друго...Общината може да даде някакви заеми за енергийна ефективност... Саниране на блоковете."

Дали ще успеят видинчани да модернизират своите жилища за енергийна ефективност и ще намали ли достатъчно това вредните фини прахови частици и въглероден диоксид във въздуха, който дишаме, само времето ще покаже.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28